abril 27, 2024

ajuntamentdaltvila

Antonina Canyelles Colom.- Palma de Mallorca, 1942. Estudià solfeig, harmonia i violí, però als dinou anys va deixar els estudis de música. Llavors va estudiar treball social i, quan només li faltaven dues assignatures per acabar els estudis, va morir la mare i, poc després, el pare. En aquells moments una malaltia l’obligà a fer sis mesos de repòs. Va passar aquest temps a casa d'uns amics de la família on va tenir accés a una gran biblioteca. En total va estar mig any enllitada i tres anys més de repòs, durant els quals va llegir de manera incansable. Després d'aquest període, va posar una llibreria d'antiquari amb l'editor Lleonard Muntaner. Posteriorment, va exercir com a professora de català i, finalment, va posar una botiga d'antiguitats.

La seua trajectòria com a poeta es va iniciar l'any 1979, quan va obtenir el premi Marià Aguiló per la seua primera obra, Quadern de conseqüències, que es va publicar el 1980. L'any 1981 va aparèixer la carpeta de poemes i il·lustracions Patchwork. Malgrat que mai no va deixar d'escriure, després d'aquests dos primers títols no va tornar a publicar fins a l'any 2005, amb l'obra Piercing; en 2007 va publicar D'estructura circular. Amb els reculls Putes i consentits. Antologia poètica i Tasta'm. 34 poemes inèdits, va aconseguir el reconeixement de la crítica. L'any 2013 va publicar La duna i la cascada, el 2015 Nus baixant una escala, en 2018 Les banyes del croissant, en 2021 Exercicis d’una mà insomne i l’any 2023 Bistecs de pantera.

En 2007 va participar en el IX Festival de Poesia de la Mediterrània celebrat a Palma i en la X Nit de Poesia a Sant Cugat. El 2008 va participar en el Festival de Poesia d'Oliva "Poefesta" de la Safor i formà part del cicle "Veus Paral·leles. De l'Atles a Formentor". L'any 2015, el grup La Rabera Eclèctica va realitzar una adaptació teatral de l'obra Putes i consentits. El 2017 va ser l'autora escollida per obrir el primer número de la publicació de foto-poesia Panoptik, on vint-i-un fotògrafs van il·lustrar poemes seus. Va formar part del catàleg Women Writers in Catalan (2017) com una de les seixanta escriptores catalanes més representatives de tots els temps. En 2023, va rebre a Palma un homenatge organitzat per l’Obra Cultural Balear amb la col·laboració de l’AELC, PEN Català, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma. És sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

En 2008 a l’auditori del Diario de Ibiza es va celebrar la trobada de Sopa d'Illetres, amb la participació de n’Antonina Canyelles, el menorquí Josep M. Quintana i l'eivissenc Vicent Tur, acte organitzat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). 

 

Obres d’Antonina Canyelles disponibles a la Biblioteca Municipal d'Eivissa (Can Ventosa)

- Piercing. Palma: Lleonard Muntaner, 2005.

- La duna i la cascada. Barcelona: Edicions 62, 2013.

- Nus baixant una escala. Barcelona: Lapislàtzuli, 2015.

- Putes i consentits. Antologia poètica. Barcelona: Lapislàtzuli, 2020

- Exercicis d’una mà insomne. Barcelona: Lapislàtzuli, 2021. - Les banyes del croissant. Barcelona: Lapislàtzuli, 2023.
- Bistecs de pantera. Barcelona: Lapislàtzuli, 2023. Antonina Canyelles a les antologies i altres

- Amb accent a la neutra: antologia de dones poetes a Mallorca / Maria Antònia Massanet, Aina Riera (ed.). Palma (Mallorca): Lleonard Muntaner, 2014.

- 40 anys, quaranta poetes XL artistes. Institut d’Estudis Baleàrics i Universitat de les Illes Balears, 2018.

- Mai no et deturis: homenatges de Llompart / Josep M. Llompart. Mallorca: AdiA, 2018.

Obres d’Antonina Canyelles disponibles a la Biblioteca especialitzada de Can Botino

- 40 anys, quaranta poetes XL artistes. Institut d’Estudis Baleàrics i Universitat de les Illes Balears, 2018.

Wpp