Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Grup Ciutats PatrimoniLes ciutats d'Úbeda i Baeza són membres des d'avui de ple dret del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya (CGPHE), després de la signatura de sengles acords d'adhesió ratificats pels alcaldes i representants municipals de les 15 ciutats que formen aquesta associació de municipis declarats per la Unesco Patrimoni Mundial a Espanya.

Un esdeveniment "per a la història d'ambdues ciutats de Jaén" que s'ha formalitzat avui amb la celebració de dues assemblees a Baeza i Úbeda, a què han assistit els regidors d'Alcalá d'Henares, Àvila, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, San Cristóbal de la Llacuna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo, i ja com a membres, els alcaldes d'Úbeda i Baeza.
"Estem vivint un moment bonic, perquè podem dir-li a milions de turistes que vinguin a visitar-nos i es trobaran un patrimoni ben cuidat" en paraules del president del GCPHE i alcalde Toledo, Emiliano García Page, encara que Úbeda i Baeza ja formaven part de les diferents comissions i activitats del Grup des que es va aprovar la seva adhesió a l'Assemblea General celebrada el març a Toledo. El president, s'ha posat a disposició de les dues ciutats de Jaén Patrimoni de la Humanitat, que enguany celebren el XI Aniversari de la declaració de la UNESCO, per seguir treballant per preservar i difondre el patrimoni.

Per la seva banda, l'alcalde d'Úbeda, José Robles, ha subratllat la importància de l'adhesió rubricada avui perquè "marca un abans i un després en la història de la ciutat ubetense" per la projecció internacional que la pertinença al grup comporta i el treball que des d'aquesta organització es desenvolupa "a la conservació dels nostres conjunts monumentals". De fet, ha afegit, "l'ingent valor cultural i artístic del nostre patrimoni, la seva rellevància dins de la història de la Humanitat queden des d'avui al servei de l'experiència de les 14 ciutats a les que acompanyem en aquesta aventura".
Disposició que ha compartit l'alcalde baezano, Leocadio Marín, qui s'ha sumat a les impressions de l'alcalde d'Úbeda, mostrant la seva satisfacció "per aquesta firma solemne", destacant "el compromís que suposa incloure en un grup tan autoexigent com aquest, en la tasca de mantenir, preservar i millorar el llegat patrimonial i cultural que rebem dels nostres avantpassats i que generacions futures hauran heretar en les millors condicions ".
La sol · licitud d'ingrés de les dues ciutats de Jaén va ser aprovada per unanimitat en l'Assemblea General que l'associació va celebrar a Toledo el 22 de març, després dels vots favorables els informes presentats per la Comissió Delegada creada pel Grup per a l'estudi d'aquesta petició , que va visitar les dues localitats al mes de març i va mantenir reunions amb les corporacions locals, representants de l'oposició, i diferents col · lectius empresarials, sindicals, socials i culturals per tal de conèixer de primera mà els plans de gestió patrimonial i turístic de ambdues localitats.
El Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, entitat sense ànim de lucre l'objectiu primordial és la defensa i promoció del seu ric patrimoni cultural, el valor excepcional ha estat reconegut per la Unesco.
"La unió fa la força", han destacat els alcaldes, més encara en l'apartat de promoció turística en què Úbeda i Baeza ja formen part de les accions del Grup desenvolupades, per exemple, amb professionals del sector en països com Xile, Argentina, Perú, Itàlia i la Xina amb l'objectiu d'atraure nous visitants. Gràcies a la pertinença al Grup "arribem a llocs del món on mai podríem haver fet una promoció professional pels nostres propis mitjans", ha destacat Robles.

De la mateixa manera, l'activitat cultural que es desenvolupa facilita la col·laboració de grans institucions per a la realització d'activitats com el concurs fotogràfic "Patrimoni i Natura" a les xarxes socials en col·laboració amb SEO / BirdLife Espanya, el Cicle 'Música de Cambra a les ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya 'organitzat junt amb la Fundació Albéniz i l'Escola Superior de Música Reina Sofia o l'Exposició' les ciutats Patrimoni vistes pels seus fotògrafs', un projecte que reunirà una selecció dels millors fotògrafs de les 15 ciutats al costat de la Fundació Antonio Saura de Conca o convenis de col·laboració amb el Museu Thyssen-Bornemisza.
Entre aquestes activitats, l'alcalde baezano ha destacat els concerts que el proper 21 de juny i ahir dia 27 van oferir els alumnes de l'Escola Superior de Música Reina Sofia a Úbeda i Baeza que han servit de preludi a la celebració avui de les assemblees extraordinàries del GCPHE en ambdues ciutats.