abril 26, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Pressupostos 2022L’obra de l’avinguda d’Isidor Macabich, potenciar la xarxa de carril bici i les inversions a la Marina i Dalt Vila protagonistes del pressupost.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, el tinent de alcalde, Aitor Morrás i la regidora d’Hisenda, Estefanía Torres han presentat avui el pressupost de l’Ajuntament d’Eivissa per a l’any 2022. El pressupost és de 75 milions d’euros, dels quals 14,5 milions són d’inversió. El pressupost no contempla de pujada d’imposts tot i que sigui un 10,29% més alt que el de l’any 2021. L’Ajuntament d’Eivissa ha aconseguit finançar diferents projectes a través de Fons Europeus, Capitalitat o Govern Central.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz ha destacat que “és un pressupost per avançar a cap a una ciutat més funcional, sostenible, accessible, justa i moderna amb les diferents inversions” i ha finalitzat explicant que “aquests són uns pressupostos per gestionar el present, el dia a dia de la ciutat, les necessitats socials més immediates però sobretot per afrontar els reptes de futur: la mobilitat sostenible, l’accés a l’habitatge i la rehabilitació dels barris emblemàtics”.

L’alcalde d’Eivissa ha destacat la inversió d’Isidor Macabich, una reforma integral que compta amb un pressupost total de 6 milions d’euros. En aquesta obra en paraules de Ruiz “es canvia tot allò que es veu: voreres, paviment, enllumenat, s’incorpora un carril bici; i tot allò que no es veu: el clavegueram, realitzant la separativa de pluvials i fecals”.

Aquesta actuació anirà acompanyada d’altres actuacions per comptar amb una xarxa de carrils bici ben connectada, ha anunciat l’alcalde i que es fa “amb un objectiu: que la bicicleta pugui ser una alternativa real al cotxe privat per guanyar en sostenibilitat, seguretat, salut, reduir emissions i remors”.

D’altra banda ha destacat les inversions en Benestar Social amb un pressupost de 6,8 milions d’euros i una aposta decidida per a la millora del servei de persones depenents i 1,2 milions d’euros per a la construcció del Centre de Baixa Exigència d’Es Gorg.

En matèria d’habitatge, ha confirmat que les ajudes al lloguer de 500.000 euros que s’han donat als anys 2020 i 2021 també es repetiran durant el 2022 per donar cobertura a totes les persones que necessiten d’aquestes ajudes degut de l’alt preu de l’habitatge a l’illa.

L’alcalde d’Eivissa també ha destacat el finançament que ha aconseguit l’Ajuntament d’Eivissa per part de l’Estat i l’Agència d’Estratègia de les Illes Balears amb el Pla de Sostenibilitat Turística a la Marina i Dalt Vila.

El pla contempla una inversió de 2,7 milions d’euros, dels quals 900.000 són per part del govern central, i que contempla la rehabilitació integral de sa Carrossa millorant la seva accessibilitat, la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat de les murades i la millora de la senyalètica entre d’altres.

Finalment, Ruiz ha destacat l’augment de 600.000 euros per al a neteja viària, “amb aquesta suma volem seguir millorant l’aspecte de la nostra ciutat, seguir posant més personal als nostres carrers, i així generar també més llocs de treball, i augmentar les freqüències. Aquest augment suposarà una millora de la imatge de la ciutat.

Per la seva banda, Estefania Torres, ha explicat que “torna a ser el pressupost més elevat de la història, amb una gran inversió de 14,5 milions d’euros i tot sense augmentar cap impost”. Amb respecte a l’any passat, l’augment de la inversió es situa en un 58%.

La regidora d’Hisenda ha destacat la inversió externa i l’augment de l’aportació de tributs per part del govern central, que passa d’11,9 milions a 14 milions d’euros.

Torres, també ha explicat els diferents canvis prevists al 2022 en matèria de personal de l’Ajuntament. Es crearan 3 places noves, el permès per la Llei de Pressuposts a través de la taxa de reposició. Aquestes tres places seran: Tècnic mitjà de gestió per a l’àrea de Comerç i Turisme, un arquitecte tècnic i un enginyer industrial a l’àrea de Vies Públiques.

També ha explicat que s’amortitzen places vacants que han quedat obsoletes per al funcionament de l’Ajuntament i es converteixen a places adaptades a les necessitats de actuals per a que treballin a les àrees amb major càrrega de treball o infradotades. Aquestes places són la de un tècnic de Medi Ambient i de dos auxiliars administratius pels departaments de Biblioteques i Gestió Tributària.

D’altra banda, es reconvertiran 4 places d’auxiliars administratius en administratius a través de promoció interna. Torres ha explicat que “d’aquesta manera es dona a la gent de la casa una oportunitat laboral i la possibilitat de seguir promocionant. A més al mateix temps milloram en serveis dotant-nos d’una estructura més preparada i més eficient a l’Ajuntament”.

La regidora d’Hisenda i Recursos Humans, també ha explicat canvis en l’organització del departament de jardineria amb la transformació de places d’operaris en una plaça d’encarregat i dues d’oficial de primera, aquests canvis es realitzen “amb l’objectiu de millorar l’estructura per dotar d’eficàcia al servei” ha afirmat Torres.

Finalment, en l’apartat de personal, el fet d’haver superat els 50.000 habitants, habilita a l’Ajuntament a poder crear fins a 3 places de personal eventual. Per aquest 2022 es crea una de les possibles places en forma de Direcció de Projectes, s’opta per aquesta figura davant tots els projectes amb finançament extern: Fons FEDER, Plans turístics, inversió del Govern i els Fons NextGen que estan per arribar.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde, Aitor Morrás, ha destacat que ‘son uns pressupostos que pretenen atendre tots els aspectes d’una ciutat del segle XXI, una ciutat on es posi la qualitat de vida de les persones al centre de la agenda política i per tal d’assolir aquest objectiu, a més de tota l’atenció de les persones, donam un nou impuls a polítiques relacionades
amb aspectes claus com son la mobilitat sostenible, l’habitatge públic, la promoció econòmica i la modernització dels serveis públics’.

El tinent d’alcalde ha afegit que ‘pel que fa a la mobilitat sostenible, la gran protagonista serà la bicicleta i les persones que la podran fer servir per a nostra
ciutat. Així, a part dels carrils bicis ja anunciats a Bartomeu Roselló i l’avinguda Isidoro Macabich, executarem tota una xarxa de carrils bici per poder moure’ns pe tota la ciutat’.
Morrás ha destacat també altres actuacions importants com l’apertura d’una oficina de finestra única per a facilitar els tràmits i fomentar la rehabilitació d’habitatges vinculat a l’eficiència energètica; la diversificació del model productiu per a la creació de una industria focalitzada en el entreteniment digital i l’impuls a l’administració electrònica per a la millorar del temps d’atenció a la ciutadania.

En definitiva, es tracta d’un pressupost eminentment inversor, amb un total de 14’5 milions d’euros dedicats a aquesta partida, dels que poden destacar la reforma de l’avinguda d’Isidor Macabich amb una partida de 6 milions d’euros; Es Gorg amb 1’2 M; la reforma dels vestuaris camp de futbol Can Cantó amb 227.764,9 euros; inversions en vies públiques valorades en 492.364,50 i inversions en Policia Local amb 140.000 euros.

Principals inversions
Pel que fa a les inversions que compten amb finançament europeu, s’ha previst un total de 5.057.481,98 euros. D’entre les inversions en destaquen l’impuls a l’administració electrònica amb 313.605,40; les inversions en mobilitat amb 358.521,38 euros i en les que estan incloses el nou camí escolar (Ruta 4) amb 50.000 euros; el servei d’acompanyament de les rutes amb 90.000 euros, la instal·lació ACIRE Puig des Molins, coordinada i pactada amb el veïnat, amb 130.630 euros i el carril bici del passeig Joan Carles I, i la rehabilitació carril bici de Can Misses amb 87.679,84 euros.

També en destaquen actuacions en millora d’eficiència energètica amb un total de 319.069,02 euros i les inversions més destacades en aquesta matèria són la instal·lació de sistemes energia fotovoltaica a CEIP sa Blancadona i Can Cantó, amb 102.540,24 euros; la instal·lació sistemes energia fotovoltaica a CETIS i CEIP Sa Bodega amb 216.528,78 euros.

Pel que fa a la rehabilitació patrimonial, compta amb 882.293,00 euros i en destaca la rehabilitació i condicionament antiga casa consistorial i sala Capitular amb 285.721,58 i la rehabilitació murades i zona forestal Es Soto amb 596.571,42 euros.
També s’inclou la remodelació carrer Fornás amb 471.157,40 euros; l’adquisició d’habitatges amb una partida de 1.000.000 d’euros; la rehabilitació Mercat Pagès, amb 170.000 euros; la posada en marxa del FABLAB amb 723.456,01 euros.

Pel que fa a la remodelació i ampliacions dels parcs infantils i esportius compta amb una inversió de 310.328,95 entre les que es troben les actuacions de remodelació de la AAVV ses Figueretes amb 110.328,95 euros: remodelació del parc infantil Cas Serres amb 60.000 euros; ampliació del parc esportiu Joan Carles I amb 50.000 euros, millores al parc de s’Illa amb 40.000 euros i la incorporació d’ombres als parcs infantils amb un pressupost de 50.000.

En el capítol d’inversions també es destaquen altres, provinents de fons propis i d’altres administracions, i que s’executaran durant 2022, com són la Casa de la Música amb 3M d’euros, la rehabilitació del Mercat Vell i Peixateria amb fons provinents de la Capitalitat amb 3 M d’euros, la construcció del camp de futbol des Putxet amb 2’5 M d’euros, l’aportació al Consorci Patrimoni de la Humanitat amb 466.666,67 euros i el Pla de Sostenibilitat Turística amb 2’7 M d’euros provinents del govern central, Govern balear i Ajuntament i que preveu la rehabilitació de la plaça de sa Carrossa, la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat de les murades, la millora de la senyalètica i el punt de recollida de residus sòlids de Dalt Vila.

Pel que fa a les inversions en polítiques de mobilitat en destaca la partida de 1’8 M d’euros amb diferents carrils bici com són la connexió del carril bici de Puig den valls –Eivissa, amb 433.814,67; la connexió del carril bici passeig marítim-Jesús, amb 530.094,69; el carril bici de la E-10, amb 428.792,33 euro, el sistema de préstec de bicicleta pública, amb 305.601,44 euros i la instal·lació de nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics amb 105.000 euros.

Enllaç a:
· Presentació pressupostos 2022 en pdf

Wpp