abril 27, 2024

ajuntamentdaltvila

El jurat dels premis ha fallat avui divendres els guanyadors d'aquesta primera edició, que són Gilberto Tur, Carmen Vidal i Tito Zornoza. La gala de lliurament de premis se celebrarà en Can Ventosa el pròxim 5 d'abril a les 20h.

Amb el ferm objectiu de posar en valor a entitats i persones que treballen o han treballat en favor de la cultura en el municipi d'Eivissa, l'Ajuntament d'Eivissa ha creat els “Premis de Cultura Ciutat d’Eivissa”. Aquests reconeixements buscaran cada any posar en valor el treball realitzat a favor de la cultura del municipi, en qualsevol dels seus àmbits.

En aquesta primera edició, que ha rebut un total de 16 candidatures presentades, finalment han estat premiats el músic Gilberto Tur, la cineasta Carmen Vidal i a títol pòstum el cantant Tito Zornoza.

La regidora de Cultura Carmen Domínguez ha assenyalat que “ha estat molt complicat triar entre les 16 candidatures per l'alt nivell que ens hem trobat, estem convençuts que molts d'ells eren mereixedors d'aquest reconeixement. Aquests premis són un pas més en el treball que aquest equip de govern està duent a terme per a potenciar la cultura del nostre municipi, dotant-la de nous espais i també posant en valor el talent i el patrimoni cultural del nostre municipi. Eivissa és un municipi cultural amb la “C” majúscula, i continuem treballant per a donar-li a la cultura el protagonisme que mereix”.

El jurat estava compost pels regidors Carmen Domínguez, Gema Marí, Fran Torres, Pep Tur, Héctor Andrés i Guadalupe Nauda, així com Jaime Comas, Marisol Roig i Nélida Boned.

 

Carmen Vidal

Va nnéixer a Eivissa en 1981. És directora, guionista, i directora de fotografia. Els seus curtmetratges han estat exhibits en el Museu d'Art Modern de Nova York.

Ha desenvolupat la seva carrera en el món de la televisió i el cinema americà. Ha treballat en la televisió pública local, en Cuny TV. Ha celebrat l'any passat una màster class en Ca Ventosa. Té en el seu haver 13 Emmys Awards , 1 Student Academy Award i 3 Telly Awards

 

Gilberto Tur Riera

A l'any 1954 va formar part de la plantilla de la Banda Municipal d'Eivissa. Entre els anys 1956 i 1962 va formar part de la Banda de Música Militar que existia en aquest moment a l'illa i l'any 1990 va ser membre de la banda Simfònica Ciutat d'Eivissa, a més ha format part de les orquestres “Ritmo y Melodía”, “Hawai”, “Quartet Combo”, “Los Isleños” i “Nuevos Bohemios”. Ha estat professor de música, director de la Banda Juvenil de Pro-Música i de la Banda Juvenil d'alumnes del Patronat Municipal de Música.

Com a investigador i historiador musical destaca la seva publicació “Passos”(Viacrucis de les parròquies), també va escriure per al Patronat de Música “Introducción a la Música” que recull cançons tradicionals eivissenques i en 2005 va presentar el seu llibre “Històries, Romanços i Cançons d’Eivissa i el seu entorn”.

Luis “Tito” Zornoza (a título póstumo)

Zornoza era un dels músics més populars de l'illa. Li va dedicar a la música, en la qual va començar als 14 anys quan va fundar Los Diana al costat de Pepe Gamba, Juanito Platé i Juanito Torres Bessó, tota la seva vida. La banda es va separar després de prop de deu anys de marxa, però Zornoza no va deixar mai la música. De fet, les noves generacions li coneixen, sobretot, per la versió de 'Bona nit, blanca roseta', que va gravar per al projecte 'Ressonadors', a la crida del qual acudia sempre en els últims anys malgrat estar ja retirat de la música.

Zornoza era fill del professor en Arts i Oficis i Joan XXIII, a més de músic, Rafel Zornoza Bernabéu, fundador de la Rondalla La Afición, en la qual va fer els seus primers primers passos abans de passar-se al rock i el pop. A més de Los Diana, Zornoza va formar part en altres grups com Los Nuevo Bohemios o Sa Orquestra des Pla de Vila.

Wpp