abril 27, 2024

ajuntamentdaltvila

Donació arxiuEl regidor de Cultura, Pep Tur, i la directora de l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera, Fanny Tur, han rebut aquest matí, la donació de l'arxiu personal del pintor i artista Antoni Marí Ribas 'Portmany' realitzada per Alfons Garcia Ninet.

La donació coincideix amb l'aniversari del naixement del pintor, el 3 de febrer de 1906.

El regidor de Cultura, Pep Tur, ha agraït a Alfons Garcia Ninet aquesta donació 'que permet a la ciutat comptar amb uns fons impressionats del pintor i que ens permetrà també anar cada vegada més endins de la personalitat de Portmany, uns dels artistes fonamentals del segle passat a la nostra ciutat'.
També ha afegit que 'Antoni Marí Ribas és un artista que és un pont imprescindible entre la tradició paisatgística, de retrat o de pintura urbana, amb la modernitat. Aquest fons ens dona un retrat de l'artista perquè ens aporta correspondència, notes personals, programes d'exposicions en les quals havia participat a Eivissa i Mallorca i ara podem dir que l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera probablement té el fons principal de l'artista que actualment hi ha'.

Per la seva banda, Alfons Garcia Ninet, ha destacat d'Antoni Marí Ribas la seva estima per l'illa i la ciutat d'Eivissa que representava en les seves pintures l'Eivissa més tradicional. És possiblement l'artista més extraordinari que ha donat Eivissa'. Alfons ha fet una crida a la ciutadania d'Eivissa sobre la importància del llegat de molts d'artistes que acull d'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera, i de la important tasca de conservació que realitza, ja que patrimoni de tothom'.

Des de l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera s'ha avaluat l'inventari de la donació fins a l'any 1964 i als pròxims dies finalitzarà aquesta tasca que abasta fins a l'any 1974, any que va morir el pintor.

La directora de l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera, Fanny Tur, ha destacat que 'Portmany' és un dels artistes més rellevants del segle XX i un dels millors dibuixants de la història d'Eivissa'. I ha afegit que 'a través d'aquesta donació també es pot seguir l'evolució de l'activitat cultural d'Eivissa gràcies als programes de mà de les exposicions en les quals va participar i que també formen part de la donació, així com la correspondència privada que va mantenir l'autor amb altres artistes com Josep Costa Ferrer 'Picarol' o altres creadors i que ens donen l'abast internacional que va tenir Antoni Marí Ribas'.

La documentació donada compta amb documents interessants com els quaderns amb anotacions, fotografies, documentació personal i cartes amb artistes, galeristes, escriptors i personatges del moment com Josep Costa Ferrer, Picarol, Camilo Cela, Marqués de Lozoya, Marqués de Otero, Rafael Sáinz de la Cuesta. També compta amb cartes familiars, programes de mà de les seues exposicions i retalls de diaris amb notícies relacionades amb l'artista.

Enllaç a:
· Inventari del Fons "Portmany" fins a l'any 1964

Wpp