Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Bernat JoanNascut a Eivissa el febrer de 1960; és doctor en filologia catalana i catedràtic de llengua catalana i literatura a l’IES Santa Maria d’Eivissa.

Des del 1982 fou professor de l’Institut de Ciències de l’Educació dels cursos de reciclatge de Llengua Catalana per a professors a les Balears. Va ser també cofundador del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) a Eivissa el 1984 i cofundador de la Plataforma per la llengua, Eurodiputat per ERC al Parlament Europeu de 2004 a 2007 dins del grup Els Verds/Aliança Lliure Europea. De 2007 a 2010 fou Secretari General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
Ha conreat diversos gèneres, com ara la narrativa -novel·la, relat curt, conte infantil-, l'assaig i el teatre i ha publicat nombrosos llibres sobre sociolingüística i política.

També és autor d'un resum divulgatiu i en vàries llengües de la història d'Eivissa amb editorial Mediterrània-Eivissa.

En el vessant més literari, és autor de les novel·les Ball de voltors; Espectral; Assassinat a l’institut; Adrenalina tòxica i Sota la màrfega.
Ha publicat també reculls de relats breus com ara Deu variacions sobre la caputxeta; Sirventesos Pedagogia per a indígenes, així com nombrosos assaigs literaris com ara Marià Villangómez, des de l’illa, així com diverses obres teatrals i obres infantils com El gegant des Vedrà; Lisístrata; Fàtima a Teheran; Subway/Soterrani; Trio de negres i Antropofàgia; L’amor que necessites; Vella dalt una figuera; Jocs de matances.

Ha escrit més de 3500 articles periodístics a una vintena de publicacions diverses. Ha estat col·laborador de diversos mitjans i actualment publica una columna a Diari de Balears de manera regular.

Ha guanyat entre d'altres el Premi Ciutat d’Eivissa de Narrativa Infantil amb El drac vermell (1993) i El dimoni Cucarell i l'arbre sagaç (2003); el Premi Ciutat d’Eivissa de Narrativa amb Deu variacions sobre la Caputxeta (1999); el Premi de la Nit de Sant Joan amb Criptació o llibertat?; Actituds lingüístiques entre els joves d'Eivissa (1999); el Premi Baladre amb Veure i viure (Notes d'aeroport i de carretera).
L'any 2003 va rebre la Menció d’Honor de l’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) i el 2007 el Premi d’assaig Francesc Ferrer i Gironès amb Un viatge atípic de la mà d’un candidat independentista. En 2019 l’Obra Cultural Balear (OCB) li va atorgar el Premi 31 de desembre.

Enllaç a:
· Guia de lectura en pdf
· Punt de llibre