Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Arxiu HistòricAquest matí s’han presentat les adquisicions i restauracions efectuades per l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera durant el segon semestre de l’any, així com les donacions que ha rebut l’Arxiu en aquest temps per part d’institucions i particulars.

Pel que fa a les restauracions, s’ha presentat la restauració que s’ha efectuat de dos llibres de l’antiga Universitat -que era l’òrgan d’administració territorial de l’illa fins a l’any 1715-. En concret es tracta dels Llibres de Juraria dels anys 1621-1622 i 1626-1627 i la restauració ha anat a càrrec de Nina Ferrer.

Pel que fa a adquisicions, cal destacar el volum ‘Anales de Cataluña’ de l’any 1709, que inclou un capítol dedicat a la conquesta de les Illes Balears i una ressenya biogràfica de Guillem de Montgrí, o tres mapes de les Illes Balears i Pitiüses dels segles XVII i XVIII adquirits a un antiquari de Sevilla.

“Si observem les restauracions i adquisicions comprovarem la gran feina que s’està fent des de l’Arxiu, tant per la recerca de documentació a nivells tant nacional com internacional, com per la tasca de restauració de documents antics. Aquesta és una feina vital i fonamental, i un dels eixos d’actuació d’aquest Arxiu” ha explicat el regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur.

Pel que fa a les donacions, la més nombrosa és l’efectuada per Neus Cabrit i Gilber Herreyns, i que inclouen cartells i documentació relativa als viatges de l'Agrupació Folklòrica d'Eivissa per participar en festivals a Mallorca i Eisteddfod (Liverpool) el juliol de 1952; llibretes escolars; revistes i retalls de diaris amb notícies i articles dels Xacoters de Balàfia.

“La gent ja s’ha acostumat que, abans de llençar coses, sempre ens avisen i ens diu si ens interessa. Primer hem de fer un buidatge per descartar coses que ja tenim o que no es troben en bon estat, però sempre trobem algun tresor que, sinó, acabaria als fems” ha explicat la directora de l’Arxiu, Fanny Tur.

La relació del material presentat avui és la següent:

RESTAURACIONS
-2 llibres de l'antiga Universitat. Llibres de Juraria. 1621 - 1622 i 1626 - 1627
Restauradora: Nina Ferrer

ADQUISICIONS
-3 mapes de les Illes. Segles XVII i XVIII
Antiquari Laurence Shand / Sevilla

-Edició de 1826 d'un Itinerari per tots els territoris d'Espanya amb una interessant descripció de les Illes Balears i Pitiüses
Antiquari / Bilbao

-1 exemplar de la revista AMANECES i 1 altre de la revista GOL per completar col·lecció.
Particular

-ANALES DE CATALUÑA. 1709. Vol. I i II. El volum II parla de la conquesta de les Illes Balears i fa una ressenya biogràfica de Guillem de Montgrí. Aquest volum parla també de Ramon Muntaner, batle i lloctinent del rei Jaume a Eivissa fins a la seua mort.

DONACIONS:
-Opuscle de Lamela, editat el 1931, amb la biografia d'Enrique Fajarnés Tur. Donació de Carmen Tur, que a la vegada el va rebre d'Enrique Fajarnés Ribas

-Manuscrit d'una conferència de Marià Villangómez. Donació de la família Zornoza Tur

-Documents i diaris de Neus Cabrit i Gilber Herreyns

1/ Revista AULA 0 de l'Ies Santa Maria
2/ Cartells del NODO i documentació de l'oficial major Josep Tur Riera relativa als viatges de l'Agrupació Folklòrica d'Eivissa en els anys 50 del segle XX per participar en festivals a Mallorca i Eisteddfod (Liverpool) el juliol de 1952
3/ Llibretes escolars de Josepa Riera Serra i Maria Riera Serra, dels anys 20 i 30 del segle XX.
4/ Revista mallorquina ESCALBRUIX. Num. del 0 al 4.
5/ Retalls de diaris amb notícies i articles dels XACOTERS DE BALÀFIA, dels quals tenim l'arxiu sonor.