Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Donació Arxiu HistòricL’Arxiu Històric d’Eivissa reb dues noves donacions de documentació per a enriquir el Fons Enric Fajarnés i Tur, aportada per Enrique Fajarnés Ribas, i el Fons Isidor Macabich, donada per Isidor Marí. Amb la presentació d’aquestes contribucions l’Ajuntament s’adhereix als actes del Dia Mundial dels Arxius.

L’Arxiu Històric d’Eivissa ha presentat aquest matí dues noves donacions de fons documentals que enriquiran els Fons Enric Fajarnés Tur i el Fons Isidor Macabich, respectivament. Amb la divulgació d’aquestes incorporacions, l’Arxiu celebra el Dia Internacional dels Arxius (que té lloc el diumenge 9 de juny). Els donants, l’exalcalde Enrique Fajarnés Ribas i Isidor Marí, no han pogut assistir a la presentació, però el regidor en funcions de Cultura, Pep Tur, els ha agraït públicament aquestes contribucions d’un alt valor històric.

La documentació del canonge i arxiver Isidor Macabich, aportada per Isidor Marí, aporta nova llum sobre la seva dimensió personal, com ara el seu talent pel dibuix amb mostres inèdites d’algunes de les seves obres, i també com a dinamitzador de la cultura eivissenca en la seva joventut. Inclou documentació variada: fotografies, documents personals i familiars, dibuixos, correspondència, manuscrits d'obretes de teatre i poesia, el setmanari El Sábado, entre d'altres. Isidor Marí es troba en aquests moments escrivint la biografia d'Isidor Macabich. Una part d'aquesta biografia ja l'ha avançat amb la publicació de la revista Eivissa on ha publicat els articles corresponents a les etapes dels primers anys i de joventut de Macabich. De moment ha donat a l'Arxiu la documentació que correspon a aquestes etapes i té previst la cessió de nova documentació a mesura que vagi enllestint aquest estudi.

La documentació d'Enric Fajarnés i Tur ha estat donada per Enrique Fajarnés Ribas. Es tracta d'un conjunt de 90 documents, entre els quals es troben esborranys, notes i els originals d'un treball titulat ‘Los esclavos en la isla desde el siglo XIII al XVIII’, que roman inèdit i que havia redactat per a una ponència. Després de la classificació i ordenació d'aquesta documentació per part de l'Arxiu, s'està treballant amb la publicació i edició d'aquest treball. Antoni Ferrer Abárzuza ha estat l'encarregat de fer el comentari i edició d'aquest opuscle inacabat i inèdit sobre els esclaus.

Pep Tur ha destacat el cas de l’opuscle de Fajarnés Tur que publicarà l’Ajuntament d’Eivissa com un exemple de la finalitat que ha de tenir l’Arxiu Històric: “Rebre, custoriar i divulgar la historia de la nostra ciutat i les nostres illes”.

La nova documentació aportada per Marí sobre Isidor Macabich, una figura “cabdal de la historiografia d’Eivissa i Formentera”, permet anar més enllà d’aquest, el seu caire més conegut, i descobrir altres aspectes de la seva vida. “És una molt bona manera d’enriquir un llegat que ja era extens i ens dona una dimensió no només intel·lectual sino també de la persona”, ha dit Tur.

La directora de l’Arxiu Històric, Ana Colomar, ha posat de relleu els dibuixos inèdits de Macabich que s’han rebut amb aquesta donació i ha recordat que aquest va rebre lliçons de Narcís Puget. La donació inclou correspondència personal i altres materials que donen una idea del dinamisme de Macabich, com els texts de petites obres de teatre pel Grupo de Acción Social del que va formar part en la seva joventut.

El Dia Internacional dels Arxius se celebra des de l'any 2008. El 9 de juny coincideix amb l'aniversari de la fundació del Consell Internacional d'Arxius de la UNESCO que va tenir lloc l'any 1948. El 10 de novembre de 2011 la UNESCO va aprovar la Declaració Universal sobre els Arxius. Segons aquesta declaració "Els arxius registren decisions, accions i memòria. Constitueixen un patrimoni únic i insubstituïble que es transmet de generació en generació”.

“Els arxius juguen un paper essencial en el desenvolupament de la societat contribuint a la constitució i salvaguarda de la memòria individual i col·lectiva. L'accés lliure als arxius enriqueix el nostre coneixement de la societat, promou la democràcia, protegeix els drets de la ciutadania i millorar la qualitat de vida", afegeix aquesta declaració universal.