Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Can BotinoL’Ajuntament d’Eivissa dedicarà una plaça pública al 8 de març i carrers del municipi a les Cosidores, les Brodadores i l’escriptora Pepita Escandell. La Regidoria d’Igualtat continua impulsant la presència de referents femenins al llistat de carrers d’Eivissa.

La ciutat d’Eivissa dedicarà una plaça pública al dia 8 de març (Dia Internacional de la Dona) i carrers del municipi a les Cosidores, les Brodadores i l’escriptora eivissenca Pepita Escandell. Es tracta d’una mesura impulsada per la Regidoria d’Igualtat, que porta treballant tota la legislatura per incrementar la presència de referents femenins al llistat de carrers, on fins ara les dones tenien una presència testimonial.

Així, el nou espai públic creat al carrer de Josep Riquer Llobet, a l’entrada del CEIP sa Bodega serà nomenat oficialment plaça del Vuit de Març. Per part de l’Ajuntament d’Eivissa s’estima que vista la importància del moviment feminista arreu del món i del suport de la ONU a aquesta jornada de defensa dels drets de les dones i la igualtat, existeixen raons suficients per dedicar-li un espai públic al centre de la ciutat.

Pel que fa als carrers de les Cosidores i les Brodadores, aquest reconeixement vol evitar que la important feina desenvolupada per les dones eivissenques des dels anys 30 en aquesta indústria femenina caigui en l’oblit davant els canvis socials i econòmics del segle XXI. Com recull la memòria tècnica d’aquesta decisió, cosir i brodar era pràcticament la única oportunitat que tenien les dones de disposar de certa independència econòmica i aquest ofici, per al qual era necessari tenir gran cura de la qualitat i pulcritud de la confecció, va arribar a tenir un gran pes econòmic i social. Aquestes brodadores i cosidores abastien a la població local i a partir dels anys seixanta varen ser les autèntiques protagonistes de la creixent indústria de la moda adlib. A partir d’ara, l’antic camí de la Platja den Bossa es dirà oficialment Carrer de les Cosidores i el carrer de vianants que uneix el carrer d’Ernesto Eherenfeld i l’avinguda de Sant Jordi (que dona al parc Marià Villangómez, paral·lel al carrer del bisbe Llòcer) serà el carrer de les Brodadores.

Finalment, també s’ha decidit donar-li el nom de Pepita Escandell al carrer ubicat al barri de Can Sant, amb inici al carrer d’Atzaró a l’alçada del número 17, paral·lel amb el carrer de Ca n’Escandell. Pepita Escandell va néixer a Eivissa a l’any 1920 i va ser mestra d’escola més de professora de música, actriu, narradora i autora dramàtica. Entre les seves aportacions a la societat i la cultura eivissenca es troba la recuperació i popularització del teatre en llengua catalana, pionera de l’activitat teatral i gran impulsora del desenvolupament i èxit de la comèdia costumista. De fet, degut en aquests mèrits, a l’any 2014 ja va rebre també la Medalla d’Or de la ciutat d’Eivissa a títol pòstum.

La regidora d’Igualtat, Carmen Boned, explica que l’Ajuntament d’Eivissa considera imprescindible que el llistat de carrers del municipi incorpori el reconeixement a totes aquelles dones que han fet aportacions significatives a la societat eivissenca i que fins ara no rebien el merescut reconeixement que sí s’ha donat de manera habitual als homes. Boned entén que aquesta és una manera més de visibilitzar les dones i una forma de contribuir per part de la institució municipal a la igualtat real.

Aquesta mesura es suma a les ja acordades en anys anteriors entorn a la data del 8 de març i que ja han permès batiar carrers i espais públics amb reconeixements a dones com les Treballadores de l’Albercoc, la sindicalista Margalida Llogat, Concha García Campoy, Llanos Lozano, María Teresa León, María Marí Guasch o Antònia Riquer Escandell.