Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Obres milloraL’Ajuntament d’Eivissa ha presentat les principals obres de peatonització, reforma, remodelació i millora de les infraestructures i carrers del centre de la ciutat d’Eivissa que començaran a partir del proper mes d’octubre i que tenen per objectiu una transformació important de la ciutat. Les principals obres són la peatonització de Vara de Rey, plaça del Parc i el carrer Jaume I, la reforma del la ronda Costa Ramón a Dalt Vila, la renovació i reforma de la xarxa de sanejament dels carrers Riambau, Sa Creu i carrer Castelar al barri de la Marina, així com la remodelació del carrer Barcelona al Port d’Eivissa.

El llistat d’obres contempla així mateix el soterrament dels contenidors de l’Avinguda d’Espanya, la remodelació de l’aparcament des Sotofosc i la continuïtat de les obres d’asfaltat del centre de la ciutat amés del començament del canvi de circulació al centre de la ciutat motivat per la peatonització de Vara de Rey.


L’actuació integral de les obres al centre de la ciutat es valora en una inversió de més de 5 milions d’euros. Es preveu comencin al proper mes d’octubre i finalitzaran al llarg de la tardor, abans de l’estiu.

La tinent d’alcalde d’Urbanisme i Vies Públiques de l’Ajuntament, Elena López, el regidor de Patrimoni, Pep Tur i el regidor de Mobilitat, Juan José Hinojo, han explicat que les obres s’han coordinat amb Policia Local i estan recolzades amb una campanya de comunicació dirigida als veïns i comerciants de Vara de Rey per tal que estiguin informats en tot moment del desenvolupament de les obres.

El regidor de Patrimoni, Pep Tur, ha explicat que el començament de les obres de peatonització i remodelació del àrea del passeig de Vara de Rey, la plaça del Parc i el carrer Jaume I començaran el proper dia 10 d’octubre i que "suposaran un canvi de model urbà en la línia del que ja s’ha fet a altres indrets patrimonials arreu del món".
L’obra la portarà a terme l'UTE Tecopsa- Hermanos Parrot per un import de 2.605.833,69 euros, per sota del pressupost inicial que es situava en mes 3'8 milions d'euros. La duració de l’obra s’estima en sis mesos, finalitzant les feines a principis del mes d’abril, un fet que beneficiarà a comerciants i veïns del barri.
Al començament de les obres es tancarà l’accés a la part central i les calçades del passeig i les voreres restaran lliures un curt espai de temps més.

Actualment s’està elaborant el calendari definitiu de les obres i comptarà amb un servei d’informació a disposició dels veïns i comerciants per tal d’informar de les consultes del dia a dia. A més, el dilluns dia 3 d'octubre s’informarà a tots els veïns i comerciants en una reunió que es realitzarà a l’auditori de can Ventosa, a les 16:00 hores.

L’àmbit d’aquesta obra abasta tot l’espai públic comprés al passeig de Vara de Rey, la plaça del Parc, els trams dels carrers Vicente Cuervo i Avicena que comuniquen els dos espais i el carrer Jaume I, al peu de la murada, fins un tram del carrer Comte de Rosselló amb el límit a l’encreuament amb els carrers Anníbal i Pere Sala. De la mateixa manera, els trams dels carrers Vicente Cuervo i Ramon y Cajal fins al carrer Bartomeu Vicent Ramon i el carrer d’Abel Matutes Torres des de Comte de Rosselló fins la plaça del Parc quedaran establerts com a càrrega i descàrrega sense entrar dins l’àmbit de la obra, és a dir, de la nova pavimentació. El carrer ja per a vianants de Miquel Caietà Soler tampoc entrarà en l’àmbit de l’obra.

El projecte és obra del despatx AldayJover, guanyador del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament d’Eivissa l’any 2009. El paviment que s’instal·larà serà de formigó rentat amb diverses tonalitats per diferenciar les àrees. A més, l’espai d’ocupació de via pública es delimitarà amb un terra adoquinat i quedarà separat de façana als dos marges de Vara de Rey, no així a la plaça del Parc, on es mantindrà tal i com existeix actualment.

Sobre el projecte original,  s’ha decidit incorporar un carril bici que transitarà per la façana sud del passeig de Vara de Rey i actualment  s’està estudiant la possibilitat d’unir aquest amb l’existent al port i al que arribarà fins el passeig Joan Carles I.

Durant l’obra també s’aprofitarà per col·locar noves infraestructures als carrers Vicente Cuervo i Avicena. Cal recordar que aquestes infraestructures ja van ser col·locades a la façana nord del passeig Vara de Rey no fa gaire temps, motiu pel que han pogut ser eliminades d’aquest projecte.

Pel que fa a l’arbrat actual es mantindrà en la seva majoria i es realitzarà un estudi exemplar per exemplar per establir quins estan malalts o en mal estat per la seva substitució. També s’afegirà arbrat nou a la façana nord i a les vies transversals dels carrers Vicente Cuervo i Avicena.

Sobre els elements singulars i històrics del passeig com els bancs, els marges de pedra de les voreres i l’enllumenat públic, aquests es mantindran a l’actual projecte. També es mantindran les plaques dedicades als artesans de la plaça del Parc, encara que en una ubicació nova.

Pel que fa a la resta d’obres que dur a terme la regidoria de Patrimoni també s’han explicat  les obres de remodelació de la Ronda Costa Ramón o carrer Murada on es preveu realitzar una remodelació, al llarg dels 123 metres de carrer, que comuniquen la Plaça del Sol amb el baluard de Sant Joan, al barri de Dalt Vila. Les obres les durà  a terme, a partir del 3 d’octubre, l’empresa Construcciones y Mejoras Sa Torres per un preu de licitació de 194.635,95 i el termini d’execució serà de 100 dies, amb una rebaixa de 50 dies amb respecte al termini inicial previst.
La ronda Costa Ramón es troba en mol mal estat i el que es preveu es la renovació del paviment amb quadrants de còdols cada 11 metres amb rajoles de pedra calcària on es marcaran els embornals. Es preveu utilitzar tots els còdols possibles durant la retirada de paviment existents per tal de que puguin ser reutilitzats.

A aquest carrer es preveuen obres a la xarxa de sanejament, de pluvials i fecals, el soterrament de les línies de baixa tensió que travessen el carrer i també s’aprofitarà per deixar preparada la canalització per al soterrament de les esteses telefòniques.
Les obres de peatonització del passeig de Vara de Rey  i les previstes a la Ronda Costa Ramón estan finançades pel Consorci Patrimoni de la Humanitat.  

Aquesta obra es situa en les obres de millora i adequació dels carrers de Dalt Vila que tenen com objectiu aconseguir tant un millor entorn pels ciutadans com posar en valor el patrimoni.
Tur també ha avançat que s’estan acabant de preparar els projectes dels  carrers Hospital i Soledat o els carrerons de Santa Llúcia i Practicant Palau, a més d’estar estudiant ja noves intervencions al conjunt històric declarat Patrimoni Mundial.

Per altra banda, la tinent d’ alcalde d’urbanisme i Vies Públiques  Elena López, ha donat a conèixer les obres dels Plans Insulars i Serveis que començaran també al barri de la Marina.