La tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Eivissa, Elena López i el regidor de Cultura i Patrimoni, Pep Tur, han presentat avui la primera fase de digitalització de l'arxiu del departament d'Urbanisme des de l'any 1946.
Per a la regidora d'Urbanisme, Elena López, el procés de digitalització del departament, iniciat fa uns mesos, es fa degut a la gran quantitat de documents en format paper que es trobaven a les dependències d'Urbanisme de l'Ajuntament, alguns d'ells de caire històric, i amb una intenció clara d'iniciar un procés de digitalització i modernització del departament.
Per a dur a terme aquesta feina, s'ha comptat amb tres persones, dos d'elles contractades a través del Centro Especial de Empleo que treballa amb persones amb discapacitat mental. Els treballadors han estat formats per tal de dur a terme la numeració dels expedients i l'eliminació de tot tipus de cobertes i materials amb que estaven subjectes els expedients per tal de poder ser digitalitzats posteriorment amb més facilitat i rapidesa.
Per al regidor de Cultura i Patrimoni, Pep Tur, els objectius son clars, preservar d'integritat dels documents, afavorir la consulta dels expedients i posar a l'abast dels historiadors i investigadors informació d'alt valor històric relativa al desenvolupament del municipi d'Eivissa des de principis dels anys 40.
L'empresa que ha duit a terme la feina de digitalització ha estat INTH que ha contractat a una persona d'Eivissa, experta en digitalització, per a dur a terme aquesta feina amb una maquinària específica traslladada a l'illa des de Barcelona.
El material digitalitzat quedarà indexat per anys i per numero d'expedient en els formats TIF i PDF per a la seva consulta i arxiu.
La segona fase de la digitalització ocuparà els documents de planimetria amb tamanys superiors a DINA-3. En aquestos moments ja s'han digitalitzat milers de documents i llicencies del departament d'urbanisme entre els anys 1946 i 2004.
Per a la directora de l'Arxiu d'Eivissa, Fanny Tur, algunes de les llicencies tenen un alt valor històric i son les proves documentals de desenvolupament del barris de l'Eixample, Cases Barates o la Marina des dels anys 40.
La directora de l'Arxiu ha destacat també algunes curiositats en els documents como ara el fet que alguns dels carrers no tenien nom sinó números i les fotografies adjuntades a les sol·licituds que, hores d'ara, son tractats com a documents històrics.