Setembre 21, 2024

ajuntamentdaltvila

Rafael Triguero i Juan Manuel Lafuente s’han reunit aquest dimarts a la capital eivissenca i han anunciat que els treballs per retirar l’antic emissari de l’EDAR d’Eivissa començaran a partir de la segona quinzena d’octubre

L'alcalde de l’Ajuntament d’Eivissa, Rafael Triguero, i el conseller de la Mar i del Cicle de l’Aigua del Govern de les Illes Balears, Juan Manuel Lafuente, s’han reunit aquest dimarts a Eivissa per tractar temes importants per a la capital eivissenca i que afecte a ambdues administracions, entre els que destaquen el descens dels fondejos il·legals registrats aquesta temporada a la badia de Talamanca i l’inici a partir de la segona quinzena d’octubre de la retirada de l’antic emissari de l’EDAR d’Eivissa.

Després de la reunió (que ha comptat també amb la participació del quart tinent de batle i regidor de Medi Ambient, Jordi Grivé, i del regidor de Platges de la Ciutat, Rubén Sousa), Triguero i Lafuente han manifestat als mitjans de comunicación que gràcies a la coordinació institucional i a l’augment de les inspeccions conjuntes amb la Guàrdia Civil s’han interposat un total de 26 actes de sanció. Això ja ha provocat una reducció de la presència d'aquest tipus de xàrter nàutic il·legal sobretot a la zona de la badia de Talamanca. Les inspeccions continuaran almenys durant el mes de setembre, incrementant encara més aquestes xifres.

L'alcalde de la ciutat Rafael Triguero ha afirmat que "els ciutadans dʻEivissa poden estar segurs que lʻAjuntament posarà tots els recursos al seu abast per seguir combatent lʻintrusisme en totes les seves formes. “Aquells que pensin que poden venir a Eivissa i incomplir la llei, s'equivoquen, ho perseguirem i els sancionarem amb tota la duresa possible”, ha reiterat Triguero. Gràcies a la intensificació de les inspeccions conjuntes entre la Conselleria de la Mar, la Guàrdia Civil i altres autoritats competents, s'han imposat un total de 26 actes de sanció a embarcacions que incomplien la normativa de fondeig. Aquest augment de les inspeccions ha permès una disminució notable de l'activitat dels xàrters nàutics il·legals en la zona, on la presència de fondejos no autoritzats ha generat preocupació tant entre els residents com entre les administracions locals i autonòmiques.

El conseller Juan Manuel Lafuente ha subratllat la importància de mantenir aquestes mesures de control, no sols per a preservar els ecosistemes marins de les Illes Balears, sinó també per a garantir la seguretat en la mar. "La reducció de fondejos il·legals és un clar indicatiu que les accions coordinades entre administracions són efectives. El nostre objectiu és continuar treballant en aquesta línia per a garantir que la badia de Talamanca i altres zones de l'illa es mantinguin lliures d'activitats que puguin posar en risc el medi ambient marí. Però, a més, és fonamental destacar que el control dels fondejos il·legals és una mesura crucial per a la seguretat de tots els que gaudeixen de la mar. Els fondejos en llocs no autoritzats poden representar un perill tant per a altres embarcacions com per a les persones que practiquen esports nàutics en aquestes àrees", ha declarat Lafuente.

A continuació, l’alcalde de la capital eivissenca ha explicat que l’objectiu de l’Ajuntament és controlar els molls de les platges del municipi on carreguen i descarreguen passatgers de les embarcacions que fan excursions i on operen els party boats. Per això, l’alcalde Triguero ha anunciat que el Consistori d’Eivissa demanarà una autorització temporal a la Demarcació de Costes per a exercir aquesta competència. “Hem de continuar posant ordre al municipi i millorar la conviència entre les persones que són a la platja i les que participen en aquestes excursions". A més, Triguero ha assenyalat que el Pla d'ordenació dels fondejos que ja s'està desenvolupant aquesta temporada en la badia de Talamanca i que s'ha saldat amb inspeccions i expedients d'infracció a embarcacions s'ampliarà l'any que ve en les zones de ses Figueretes i Es Viver.

Per acabar, Triguero i Lafuente també han avançat que les obres de desmantellament i retirada de l'antic emissari submarí de la depuradora d'Eivissa començaran en la segona quinzena d'ctubre. El projecte, d'un milió d'euros, inclou la retirada completa dels trams secundats i semienterrats de l'emissari, així com dels llastos, blocs antiarrossegament i sacs de ciment existents al voltant de l'emissari. El conseller balear de la Mar i del Cicle de l’Aigua ha explicat que actualment s'estan tramitant les autoritzacions i permisos necessaris amb l'Autoritat Portuària de les illes Balears, la Capitania Marítima i la Direcció General de Costas i Litoral, amb l'objectiu d'iniciar les obres dins del termini previst. El termini d'execució de les obres és de cinc mesos, durant els quals s'espera minimitzar qualsevol impacte en l'activitat local i en el medi ambient marí.