Mai 23, 2024

ajuntamentdaltvila

sinimagen

L’alcalde de la Capital de l’illa, Rafael Triguero, ha anunciat que a la sessió ordinària d’aquest dimecres del Consorci (que també ha comptat amb la participació, com a vicepresident d’honor, del president del Consell, Vicent Marí), s’ha acordat que aquesta partida econòmica es destinarà als següents projectes:

Parc Arqueològic Ronda Calvi i Hospital Vell. Les obres de conversió i rehabilitació de locals en habitatges de la UA 2.3 de Sa Penya i a la remodelació del Carrer Joan Xicó, Parc Reina Sofia i els seus voltants.

La Junta Rectora del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat presidida per Marga Prohens, ha aprovat a la sessió ordinària d’aquest dimecres, celebrada a l’edifici de Can Botino, tres projectes per Eivissa per 2024, valorats en sis milions d'euros.

L’alcalde de la Capital de l’illa, Rafael Triguero, ha anunciat que el Govern de les Illes Balears, el Consell Insular d’Eivissa i l’Ajuntament, les tres institucions que formen part d’aquest Consorci, han acordat destinar aquesta partida econòmica a la construcció del Parc Arqueològic Ronda Calvi i Hospital Vell, a les obres de conversió i rehabilitació de locals en habitatges de la UA 2.3 de Sa Penya i a la remodelació del Carrer Joan Xicó, Parc Reina Sofia i els seus voltants.

 La presidenta del Govern de les Illes Balears ha expressat l’orgull que representa ser presidenta d‘honor de la Junta Rectora del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, sobretot en aquest any tan especial quan es compleixen 25 anys Patrimoni, que “correspon a totes les institucions enaltir i posar en valor”.

“El reconeixement de la UNESCO va ser un èxit col·lectiu. Enguany hem de redoblar els esforços per valorar aquest entorn únic de sa ciutat d’Eivissa. S’Ajuntament d’Eivissa, el Govern de les Illes Balears i el Consell d’Eivissa fem un esforç pressupostari per destinar recursos amb una inversió de 2 milions d’euros per part de cada institució, que formen part del total dels 17 milions d’euros per 15 anys acordats.

Aquest compromís comptarà sempre amb el suport del Govern i que ens marcam com a objectiu per arribar a acords entre les administracions”, ha valorat Prohens durant la roda de premsa celebrada a la Sala Capitular.

A més, la presidenta ha remarcat que el Govern de les Illes Balears vol complir amb la ciutat i amb motiu del 5è aniversari d’Eivissa com a Capital s’ha acordat destinar un total de 4 milions d’euros al Consell de Capitalitat.

Per la seua part, l’alcalde d’Eivissa ha agraït a la presidenta del Govern de les Illes Balears i al president del Consell Insular d’Eivissa aquest nou finançament amb motiu del 25 aniversari de la declaració per la UNESCO.

“Amb aquesta aportació de 2 milions d'euros de cada institució podrem preservar i millorar els nostres béns i entorn patrimonial i així la Ciutat d'Eivissa podrà continuar sent un referent de com s'ha de conservar el patrimoni”, ha manifestat l’alcalde de la capital de l’illa, qui ha afegit que gràcies a aquesta aportació econòmica i a l’acordada el passat dilluns amb motiu del Consell de Capitalitat es podrà portar a terme l’embelliment i la transformació que “la capital d’Eivissa necessita i que la ciutadania mereix”.

 A continuació, el president del Consell Insular d’Eivissa i vicepresident d’honor de la Junta Rectora del Consorci Patrimoni de la Humanitat ha destacat que avui s’ha posat de manifest sa voluntat de ses tres institucions de continuar participant i reforçant el manteniment i posada en valor d’aquest entorn únic que va ser reconegut com a Patrimoni Mundial, juntament amb el Museu Arqueològic, ses praderes de Posidònia i es jaciment de Sa Caleta.

“Són dos milions d’euros que aportarà cada institució i això demostra l’interès a continuar invertint en aquest entorn únic que ha de ser conegut.

A més, recordar que amb motiu del 25 aniversari de la declaració com a Patrimoni Mundial el Consell ha reconegut a l’Ajuntament d’Eivissa amb la Medalla d’Or per impulsar aquesta candidatura”, ha assenyalat Marí a la roda de premsa posterior a la sessió ordinària de la Junta Rectora del Consorci Patrimoni de la Humanitat.

A més, Marí ha posat en relleu l’acord per crear una comissió tècnica on estiguin representats tècnics del Govern balear, del Consell d’Eivissa i de l’Ajuntament amb l’objectiu de proposar projectes a la Junta Rectora per dur a terme pel Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, fer un seguiment de les iniciatives aprovades i plantejar un programa d'activitats conjunt.

 

Els projectes

 

Sobre els tres projectes que rebran finançament, i que ha explicat Triguero, el Parc Arqueològic Ronda Calvi i Hospital Vell serà un nou equipament que parteix de la necessitat de protegir i conservar importants restes arqueològiques trobades en Dalt Vila i que donada la seva rellevància la Comissió Insular de Patrimoni va prescriure la seva preservació en 1995.

La proposta que es presenta part de la iniciativa d'adquirir el solar de l'Hospital per a poder unir-lo a la ronda de les muralles i posar en valor aquest espai. En ella es preveu condicionar els espais interiors del jaciment, generant recorreguts visitables, així com la creació d'un museu monogràfic amb funció expositiva, didàctica i de recerca, sense oblidar la seva vocació cultural i turística.

A més de representar una oportunitat única per a potenciar i divulgar el coneixement d'una ciutat en la qual existeixen diversos béns històric-arqueològics inclosos en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. La inversió prevista per aquest projecte és de 2.984.984 euros.

 Respecte al projecte del canvi d’usos de locals a habitatges (UA 2.3 Sa Penya), les edificacions estan situades en el carrer Vista Alegre i carrer Sa Pedrera. El que es proposa és, en aplicació del Decret llei 6/2023, de 2 d'octubre, de mesures urgents en matèria d'habitatge del Govern de les Illes Balears, modificar l'ús dels equipaments previstos, canviant els mateixos a residencial, sense augment d'edificabilitat ni volum existents.

Tenint en compte els interessos generals i la necessitat d'habitatge es proposa el canvi dels usos d'equipament de la UA23, per a canviar els usos d'equipament previstos a usos residencials, donant resposta a la demanda d'habitatge públic existent i continuar amb la repercussió positiva que ha generat l'actuació de rehabilitació de la poma d'habitatges UA27, en el barri.

El cost d’aquesta actuació ascendeix a 1.212.909,78.

Amb la remodelació del carrer Joan Xicó, Parc Reina Sofia i els seus voltants l’objectiu és crear una millora de la secció per als vianants del carrer Joan Xicó i de l’espai lliure públic. El cost total d’aquesta iniciativa és de 1.802.106,22 €.

Per acabar, la Junta Rectora del Consorci Patrimoni de la Humanitat ha donat llum verda a la convocatòria de 2024 de les subvencions per a la rehabilitació d'habitatges i locals als barris de sa Penya, la Marina, s'Alamera i Dalt Vila, dotades amb 115.000 euros.

A la Junta Rectora del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat també han participat, de forma presencial, el conseller balear d’Agricultura del Govern de les Illes Balears, Joan Simonet; la vicepresidenta segona del Consell d’Eivissa, Sara Ramón; la consellera Maria Fajarnés; la primera tinent de batle de la capital de l’illa, Gema Marí, el regidor de Patrimoni i Urbanisme, Juan Flores. Com a representant del grup municipal del PSOE ha assistit Pep Tur.

Wpp