Octubre 14, 2024

ajuntamentdaltvila

Arxiu HistòricL’Ajuntament d’Eivissa ha presentat, la digitalització del Registre Civil d’Eivissa i Formentera des de 1751 fins mitjans s.XX. També ha presentat les darreres adquisicions i donacions a l’Arxiu Històric d’Eivissa.

El regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur i la responsable de l’Arxiu Històric d’Eivissa Fanny Tur han presentat avui matí la digitalització del Registre Civil d’Eivissa i Formentera de 1751 fins mitjans s.XX.

Els documents digitalitzats són els registres de naixements, defuncions, baptismes, matrimonis i defuncions que té l’Arxiu Històric d’Eivissa, “aquesta digitalització servirà per afavorir la investigació” ha afirmat Pep Tur. “Són molts els eivissencs i eivissenques que tenen orígens eivissencs i en ocasions només tenen un llinatge o una parròquia o una data per tractar d'esbrinar informació sobre els seus avantpassats” ha destacat Tur.

Aquests documents estaran disponibles al lloc web de l’Arxiu Històric d’Eivissa al llarg del mes de febrer.

També s’han presentat les darreres adquisicions de l’Arxiu Històric d’Eivissa, que són postals de Sant Antoni i Formentera adquirides a un mercadet de la Plaça Major de Madrid, una carta marina d’Eivissa i Formentera de 1764 adquirida a un antiquari de Sevilla, i una col·lecció de primeres edicions d'autors de les Illes Balears per a la Biblioteca de Can Botino:
-TOUS Y MAROTO, Josep. De lo que ví en la ruta: narraciones breves. 1913
-TOUS Y MAROTO, Josep: El tio de l'Havana: comèdia de costums. 1947
-GAYÁ, Miquel. Ruta dels cims: poemes. 1951
-COSTA I LLOBERA. Horacianas. Visiones de la Palestina. (teniem l'edició original en català. Aquesta és 1 traducció al castellà). 1928.
-VILLALONGA DE MOREY, Aina. El rebeneit. 1936. Una de les poques autores illenques de l'època.
-ALOMAR, Gabriel. La pena de mort. 1912.
-FORTEZA, Tomàs. La llegenda de Sant Segimon. Premiada amb la viola d'or i argent en els jocs florals de 1871. Barcelona, 1872.

L’Arxiu Històric d’Eivissa ha rebut tres donacions, per una banda una col·lecció de 95 fotografies d'Eivissa dels anys 1935-1936 de la senyora Úrsula Sternau, que viu a Argentina, entre les fotografies hi veiem el bar Puerto, que era regentat per els seus pares. La família d’Úrsula Sternau era d’orígen alemany i jueu i es varen refugiar a Eivissa l’any 1935, aquell mateix any els seus pares es varen casar i ella va néixer, l’any 1936 varen haver de partir d’Eivissa per la Guerra Civil.  La donació s'ha fet gràcies a José Miguel L. Romero, periodista i investigador. També una donació de Fanny Tur, es tracta de una fotografia original del primer fotògraf d’Eivissa Carlo Bertazioli. L’altra donació ha estat anònima i es tracta d’na gonella (vestit de pagesa) negre amb tots els complements, que data del s.XIX.           

Adjuntem fotos de la roda de premsa i tall de veu del regidor de Cultura i Patrimoni, Pep Tur.