Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Llanos LozanoUs informem que l'escriptora del mes de febrer a la Biblioteca de Can Ventosa és María de los Llanos Lozano Guevara. (Madrid. Febrer, 1926 – Eivissa. Agost, 2015). Durant aquest mes es podrà consultar la seva obra i s'editarà un punt de llibre.

Llicenciada en filosofia i lletres, secció de filosofia pura.  Estudià el batxillerat a Albacete i es va llicenciar a la Universitat de Múrcia, on obtingué el Premi Extraordinari de l'any 1949.
En 1965, quan ja tenia set fills, va venir a Eivissa per prendre possessió de la càtedra que havia guanyat a l'Institut Sta. Maria d'Eivissa i que ocupà fins a la seua jubilació l'any 1991, excepte dos anys en que fou directora de l'Institut sa Blanca Dona. També  impartí classes a la Universitat Oberta per a majors (UOM).
També va ser regidora en Vila amb les llistes del PSOE durant la legislatura 1983-1987.
La seua tasca docent va ser molt important, ja que generacions d' alumnes passaren per la seua aula i gaudiren de la seua excepcional manera d'explicar i fer entendre la filosofia. Els seus Apunts de filosofia, editats el 1994, són encara una eina que utilitzen molts estudiants de batxillerat.
Va ser col·laboradora habitual de Diario de Ibiza, on va publicar setmanalment les seues agudes reflexions (baix la capçalera “Vamos digo yo”, una de ses seues frases habitulas en classe). El 1984 va publicar  un recull dels seus articles amb el títol de Lutos y sombras, que continuà després amb la sèrie Desde mis ojos I, II, III, IV i V (1997, 1999, 2002, 2004 i 2008).
El 1995 publicà el llibre de poemes Y de bruces la noche, al qual va seguir Algarabía, de 1996.
L'agost de 2000 l'Ajuntament d'Eivissa li concedí la Medalla d'Or de la Ciutat. Va rebre també el Premi Illes Pitiüses i l'any 2008 el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears. Va morir als 89 anys.

Llanos Lozano i la Biblioteca Municipal: l'escriptora va participar en algunes de les activitats organitzades per la BME, com ara els recitals poètics en homenatge a Pablo Neruda i Rafael Alberti (1996).

Enllaç a:
· Obres de Llanos Lozano disponibles a les biblioteques municipals