Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Eivissa, 11 de març de 2015.- La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Lina Sansano, junt amb la directora de l’AISME i la BME, Fanny Tur, han presentat avui la memòria de la Biblioteca Municipal i de l’Arxiu d’Imatge i So d’Eivissa durant l’any 2014. Quant a la Biblioteca Municipal, durant el curs escolar 2013-2014 va rebre prop de 131.000 usuaris, amb una mitja de 700 usuaris diaris. Pel que fa a nous socis, 588 nous socis, dels quals 396 són adults, 170 infants i 22 col·lectius. S’han adquirit 3.482 llibres nous i 366 nous audiovisuals (DVD, CD-Rom i CD), i entre llibres i audiovisuals, s’han realitzat quasi 42.400 préstecs. El mesos de major volum de préstec varen ser abril, amb 3.753, i octubre amb 3.879. Un total de 26 grups escolars varen fer visites guiades, i entre els llibres més prestats estan ‘Las tres bodas de Manuelita’ de Almudena Grandes, ‘Dispara ja soc mort’ de Julia Navarro, ‘Cinquanta ombres de Grey’ de E.L James i ‘No culpes al Karma de lo que te pasa por gilipollas’ de Laura Norton.

A banda de les dades, la memòria 2014 de la Biblioteca Municipal inclou la relació d’activitats fetes durant l’any, a la que destaquen les novetats, com el 1er Club de Lectura per a adults, el nou racó de lectura a la Sala Infantil o la 1ª edició de Llibres Solidaris.

Pel que fa a la memòria 2014 de l’Arxiu d’Imatge i So d’Eivissa, durant l’any varen passar prop de 2000 investigadors i estudiants: 1421 usuaris de la sala de Consulta i aproximadament 450 estudiants han visitat les dependències de l’AHE, AISME, HME i BME.

El pressupost de l’Arxiu i de la Biblioteca ha augmentat enguany, passant dels 44.500 euros del 2014 a 73.000 euros, dels quals, 20.000 euros aniran destinats a la remodelació de la Sala Infantil de la Biblioteca.

Juntament amb les memòries, s’ha presentat el programa d’activitats per a commemorar aquest 2015 L’Any Muntaner. Així, al pròxim abril, s’editarà un punt de llibre commemoratiu. Al mes de maig, es reeditarà la crítica de les Cartes a Ramón Muntaner que es troben a l'Arxiu Històric d'Eivissa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Peralada; Antoni Ferrer Abárzuza, doctor en història medieval impartirà la conferència L'Eivissa de Ramon Muntaner, el dijous 29 de maig a les 20.30 h. També al mes de maig hi haurà una ruta per Dalt Vila, a través del centre Madina Yabisah: L'Eivissa de Ramon Muntaner, amb un passeig guiat pel Dalt Vila medieval i un concurs de redacció i dibuix ‘ANY MUNTANER: L'Eivissa Medieval’, dirigit a alumnes de primària. A més, la Fira Eivissa Medieval tindrà temàtica sobre Ramon Muntaner i l’Eivissa del seu temps.

Al mes de juliol es col·locarà un petit monòlit al final del carrer Ramon Muntaner amb els textos sobre Eivissa extrets de les seues cròniques. A l’agost exposició fotogràfica -amb fotògrafs d'Eivissa- de l'Eivissa del segle XIV amb textos de les Cròniques de Muntaner i les cartes que li va enviar Jaume III i que són a l'AHE.
Ja a la tardor, s’organitzarà un concert de Toni Xuclà i Gemma Hummet a l’Espai Cultural Es Polvorí i un recital poètico-musical amb poemes medievals i lectura dramatitzada dels textos de Muntaner sobre Eivissa a la Biblioteca Municipal.

Sansano també ha presentat una nova activitat de la Biblioteca Municipal d’Eivissa: ‘Receptes del mes’, cada mes es presentarà una recepta tipica, com ara durant el mes de març, la de ‘Melindros’.

Per últim, s’ha presentat una nova tanda de senyalització de carrers del conjunt històric, tant a Dalt Vila com a la Marina on consta el nom actual però també s'indiquen els antics noms de la via. Per conèixer millor la història de la ciutat a través del nomenclàtor dels carrers. Per exemple, el Carrer d’Enmig, on posarà també ‘abans carrer Major i abans carrer de la Llibertat’, i la Plaça d’Espanya, on també posarà ‘abans plaça de la República i abans plaça del rei Alfons XIII, popularment coneguda com plaça de l’Ajuntament’.

Tall de veu de la regidora de Cultura, Lina Sansano