abril 28, 2024

ajuntamentdaltvila

sinimagen

El ple de l’Ajuntament d’Eivissa aprova inicialment el Pressupost per a 2024 de 87.650.000 euros, dels quals es destinaran a inversions més d’11 milions

La primera tinent de batle, responsable de l’Àrea de Sostenibilitat i regidora de Servei d'Atenció al Ciutadà, Recursos Humans i Recursos Econòmics, Gema Marí, destaca que aquests comptes inclouen una baixada d’impostos, un augment dels convenis amb entitats socials i marquen el full de ruta per modernitzar la ciutat gràcies a projectes destacats com la remodelació de l’avinguda d’Espanya,

El Ple de l'Ajuntament d'Eivissa ha aprovat inicialment el Pressupost general de la corporació per a l'any 2024, integrat pels comptes de l'Ajuntament d'Eivissa, Patronat Municipal de Música, del Patronat Municipal d'Esports, del Patronat del Museu d'Art Contemporani i del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, amb un total de 87.650.000 euros, amb un increment respecte 2023 d’un 14,2%, és a dir 10.900.000 €.

Aquest Pressupost inclou, després de vuit anys, una reducció fiscal gràcies a la baixada de l'IBI, posa en el centre la ciutadania i augmenta les aportacions de l’Ajuntament d’Eivissa a les associacions sense ànim de lucre. A més, situa el focus en la seguretat i la mobilitat, i és una aposta ambiciosa per transformar la ciutat, amb més d'11 milions d'euros en inversions (11.018.577,24 €).


La primera tinent de batle, responsable de l’Àrea de Sostenibilitat i regidora de Servei d'Atenció al Ciutadà, Recursos Humans i Recursos Econòmics, Gema Marí, ha explicat que aquest Pressupost és rigorós i està alineat amb els objectius estratègics del mandat. “Aquest Ple ha aprovat avui uns pressupostos que són fruit d’un treball ambiciós, responsable i rigorós i que inicien la transformació d’Eivissa que els ciutadans varen triar el passat 28 de maig”, ha manifestat Marí.

Sobre els capítols concrets, Marí ha detallat que el Capítol 1, destinat a despesa de personal, puja pràcticament fins als 28,9 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 18,4% respecte a l’any anterior. Aquest augment és per la integració en la Relació de Llocs de treball amb la que es preveu una major estabilitat dins de la plantilla. Dins de les modificacions destaquen la creació de 10 places d’agents cívics, “una aposta decidida d’aquest Equip de Govern per assegurar el compliment de les normes expedides a través de les ordenances municipals.

Respecte al Capítol 2, destinat a despesa corrent, ascendeix a 36,2 milions d’euros, el que suposa un increment del 19,3% respecte a l’any anterior. Les pujades d’aquest capítol tenen un reflex destacat als següents programes:


- Policia: 8%
- Mobilitat: 46%
- Vies Públiques: 27,4
- Neteja viària: 16,6%
- Enllumenat: 51%
- Jardins: 93,5%
- Eficiència energètica: 47,6%
- Gent Gran: 75%

 

El Capítol 3 recull operacions de despesa financera i, entre d’altres, inclou una estimació dels interessos bancaris derivats de la possible operació financera a contractar durant l’any 2024 segons els diferents escenaris que es presentin per garantir l’execució de les inversions per si el Govern central estableix restriccions en aquest sentit.

El Capítol 4, corresponent a transferències corrents, tendrà un increment d’un 6,20%, comptant amb un pressupost total de 10.680.599,19€. Aquesta pujada ve argumentada, per una banda, per l’increment a les aportacions als Patronats de Música, Esports i Museu Art Contemporani. I, en segon lloc, pel manteniment i millora en les línies d’ajudes i subvencions contemplades al Pla Estratègic de Subvencions incorporat a aquest Pressupost, entre les quals destaquen:

- Un increment dels convenis dedicats a Serveis Socials que tenen com a destinació les associacions d’aquest sector i d’altres que impulsen la igualtat i la sostenibilitat com Ibiza Preservation, Plataforma Sociosanitària, Subvenció Associació Ibiza LGTBI, entre d’altres.

Aquí s’inclou, com a novetat, una nova línia d’ajuts per import de 250.000€ per l’adequació de rètols, tendals i mobiliari dels comerços al nucli històric del municipi.

El Capítol 5 recull el Fons de Contingència per import de 500.000 € i el Capítol 6, destinat a inversions reals, té un import de 10.493.710 Euros, que suposa un increment respecte a l’any 2023 de un 0,6%.

En aquest capítol es contemplen els projectes necessaris per modernitzar la ciutat i que es començaran a materialitzar durant el proper exercici 2024. “Són iniciatives reals i materialitzables, no projectes que no van més enllà d’un simple paper i que abans només servien per inflar els comptes”, ha valorat Marí, qui ha assenyalat que properament la ciutadania podrà començar a veure:

- Inversions en Mobilitat 786.593,90 €, amb la implantació de quatre carrils bici ubicats al c. des Jondal, Camí Vell Jesús, Decatlon-zona es Gorg, així com el de l’ E-10.

- Inversions en Vies Públiques 2.079.000 € amb les remodelacions, entre d’altres, dels carrers Extremadura, Abad y Lasierra, plaça de sa Graduada, remodelació i ampliació del centre de l’Associació de vesins de Cas Serres, reforma de l’aparcament dissuasiu i de la zona verda de la ronda de l’avinguda de la Pau i condicionament de la zona d’aparcament de sa Real.

- Addicionalment, amb un pressupost d’1,9 milions d’euros, es contemplen les obres de remodelació de l’avinguda d’Espanya i de l’avinguda de Pere Matutes Noguera, així com les obres del carrer de Pere Francès, que en l’actualitat ja s’estan executant.

- Inversions en Parcs Infantils dotades amb 630.000 €: es preveu la creació d’ombres a diferents parcs, millores al parc de la plaça Historiador Joan Marí Cardona i la creació d’un nou parc infantil a Vara de Rey pressupostat amb 200.000 €.

- Inversions en instal·lacions esportives:479.000 € per cobrir les pistes de l’Associació de Vesins de ses Figueretes i del col·legi Can Cantó.

- 500.000 euros per convertir Eivissa en una “Ciutat Intel·ligent” amb la implantació de zones wifi gratuïtes, un sistema de recompte de vehicles i vianants, entre d’altres.
A més, a l’apartat d’inversions destacam també l’ampliació de l’escoleta de Can Cantó per oferir un major nombre de places de 0-3 anys i facilitar la conciliació familiar, i el centre de Baixa Exigència des Gorg, finançat pel Consell Insular d’Eivissa. “En definitiva, totes aquestes inversions tenen com a objectiu posar a la ciutat d’Eivissa al capdavant del progrés de l’illa”, ha manifestat la primera tinent de batle, responsable de l’Àrea de Sostenibilitat i regidora de Servei d'Atenció al Ciutadà, Recursos Humans i Recursos Econòmics

Per acabar, el Capítol 7 recull les Transferències de capital amb un import de 524.866, destacant l’aportació al Consorci Patrimoni de la Humanitat (466.666,67€). Per altra banda, analitzant les xifres d’ingressos, s’ha de tenir en compte la baixada impositiva per la reducció de l’impost sobre béns immobles aplicable als béns urbans d’ús residencial del 0,73% al 0,69%, el que suposarà una menor tributació pels contribuents del municipi que s’estalviaran entre 50 € i 90 € per rebut emès.

 

Projectes amb el Fons de Capitalitat


En relació als fons procedents de Capitalitat, a dia d’avui l’Ajuntament d’Eivissa encara no ha rebut 600.000 € corresponents als anys 2020, 2021 i 2022 per finançar projectes d’eficiència energètica.

Els de 2023 són els que es destinaran íntegrament a la reforma de l’avinguda d’Espanya, l’artèria principal de la nostra ciuta,t i amb els de 2024 finançarem la reforma de l’avinguda de Pere Matutes Noguera i l’ampliació de Can Ventosa, valorada en 2,5 milions d’euros.

A més, l’Ajuntament d’Eivissa registrarà un increment del sous procedents del Consell Insular d’Eivissa en concepte del Pla de prestacions bàsiques en 127.983 euros i augmentarà l’aportació del Pla 5 en 270.000 euros.

En total, l’aportació de la màxima institució insular és d'1.420.000 €, quantitat a la qual s’ha d’afegir l’aportació extraordinària d’1.246.000 euros per a infraestructures esportives.

En definitiva, el Pressupost per a 2024 de l’Ajuntament d’Eivissa aprovat inicialment aquest dimecres, durant el ple extraordinari, és una eina de treball rigorosa que permetrà afrontar els principals reptes de la ciutat, com són la neteja, la seguretat i la mobilitat.

Els ciutadans saben des del 28 de maig com és el projecte de ciutat que aquest equip de Govern proposa, i és el que han triat, i aquest pressupost ho inicia posant les persones en el centre de l’acció política, amb marcat caràcter social i apostant per la sostenibilitat i per aconseguir una ciutat més verda, més segura i més moderna.

En resum, el Pressupost per 2024 compleix amb el que la ciutadania d’Eivissa mereix”, ha conclòs Marí.


Per acabar, s’ha acordat l'aprovació de la Plantilla de Personal per a l'any 2024, la modificació de la Relació de Llocs de Treball del personal laboral i funcionari de l'Ajuntament d'Eivissa, l’aprovació del Pla Estratègic de Subvencions de l'Ajuntament d'Eivissa, els seus Organismes Autònoms i Consorci Adscrit any 2024 i s’ha donat llum verda al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament d’Eivissa i la conselleria balear d’Educació i Universitats per al desenvolupament del programa d’Intervenció Socioeducativa (PISE).

Wpp