L’Ajuntament d’Eivissa s’adhereix al pacte d’alcaldes i alcaldesses pel clima i energia sostenible. Aquesta adhesió quedarà aprovada al ple de l’Ajuntament d’Eivissa que tendrà lloc aquest dijous 28 de maig.
L'Ajuntament d’Eivissa té la voluntat i obligació segons la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, d'avançar cap a l'establiment de polítiques eficaces per reduir la contaminació que ocasiona l'escalfament global mitjançant l'adopció de programes d'eficiència energètica en diferents àmbits com el transport urbà, l'edificació i la promoció de fonts d'energies renovables en diferents àrees.
En aquest sentit, l’Ajuntament d’Eivissa signa i s’adhereix al Pacte d’alcaldes i alcaldesses pel Clima i l’Energia sostenible amb tres compromisos que es faran en diferents etapes:
1. Dur a terme un inventari d'emissions de referència i una avaluació de riscos i vulnerabilitats derivats del canvi climàtic.
2. Presentar un Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible en un termini de dos anys a partir de la data de la decisió de l'Ajuntament.
3. Elaborar un informe de situació almenys cada dos anys a partir de la presentació del Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible amb finalitats d'avaluació, seguiment i control.
Per al regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Eivissa, Jordi Salewski, ‘l’adhessió al pacte pel clima i l’energia sostenible és una de les iniciatives més ambicioses com a mecanisme de participació ciutadana en la lluita contra l’escalfament de la Terra impulsada per la Comissió Europea. Amb aquest pacte ens comprometem com administració municipal a lluitar per la reducció de les emissions de CO2’.
Les principals actuacions objecte del pacte proposat serien reduir les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle en el territori en un 40% com a mínim d’aquí a 2030, en particular, a través de la millora de l’eficiència energètica i un major ús de fonts d’energia renovable. I augmentar la seva resiliència mitjançant l’adaptació a les repercussions del canvi climàtic.
La implicació d’adherir-se al Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia Sostenible aporta i afegeix compromís a la necessitat social i ambiental d’adaptar un model energètic sostenible, socialment just, descarbonitzat, intel·ligent, eficient, renovable i democràtic.