L’Ajuntament d’Eivissa presenta la placa dedicada a la sindicalista i treballadora de Can Ventosa, Margalida Roig Colomar “Llogat” i una segona placa dedicada a totes les Treballadores de l’albercoc, en motiu del Dia Internacional de les dones treballadores.
La regidora de Participació, Igualtat i Transparència de l’Ajuntament d’Eivissa, Carmen Boned i els familiars de la sindicalista i treballadora de Can Ventosa, Margalida “Llogat”, han presentat la placa situada als jardins de la plaça que porta el seu nom al barri d’Es Viver.
Es tracta d’un reconeixement en motiu del 50è aniversari de la seva mort i que es fa durant el dia d’avui per a commemorar també el Dia Internacional de les dones treballadores.
Durant l’acte, la regidora d’Igualtat, Carmen Boned, ha destacat la figura de Margalida “Llogat” i ha dit que “aquest és el reconeixement de la ciutat a una figura com la seva que es va distingir pel seu compromís i valentia en un món on la mobilització social i política estava dominada pels homes”.
“Aquest equip de govern seguirà treballant amb fermesa per la igualtat i per aconseguir una societat mes igualitària i justa”, ha dit la regidora d’Igualtat.
La sindicalista i treballadora de Can Ventosa, Margalida Roig Colomar “Llogat” va néixer a ses Salines (Sant Josep de sa Talaia), i va viure gairebé tota la seva vida a Dalt Vila, on una placa recorda la casa con va viure. Va ser presidenta de l’agrupació de treballadores de Can Ventosa, i fou la primera dona eivissenca detinguda a l’esclat de la Guerra Civil. Va estar 6 anys empresonada en un primer moment a Eivissa i fins l’any 1942 a la presó de Palma només per les seves idees i per la defensa que va fer de les treballadores de la fàbrica de teixits de Can Ventosa com a presidenta de la secció de treballadores tèxtils de la fàbrica. La seua mare va morir a Palma durant una visita i va ser enterrada a la fossa comuna del cementiri de Palma.
Margalida ja te un carrer a la ciutat, just al costat d’on s’ha instal·lat el monòlit, i una placa a la casa on va viure després d'aquells anys foscos, en el cantó de la plaça de Vila a Dalt Vila, que l'Ajuntament va col·locar l'any 2008 coincidint amb el centenari del seu naixement.
Els familiars de Margalida Roig Colomar “Llogat” han donat les gràcies a l’Ajuntament d’Eivissa pel reconeixement cap a Margalida Llogat i ha recordat la seua figura com una dona lluitadora i justa.
Per altra banda, avui també s’ha presentat la placa del carrer de les treballadores de l’albercoc que està situat a la zona del passeig marítim, entre l’avinguda 8 d’agost i el carrer de la Barra. Precisament la Barra era una zona de la badia d’Eivissa on les dones pageses, que treballaven en la indústria de l’albercoc, col·locaven els albercocs a assecar per després poder-los exportar. Assecant-los o en confitura, duraven més en els vaixells que exportava aquest producte.
La regidora d’Igualtat, Carmen Boned, també ha recordat els noms de dones als carrers de la ciutat d’Eivissa que serveixen per fer visible la seva aportació a la ciutat i a la història. Així, ha citat els carrers de la periodista Concha García Campoy; la professora Llanos Lozano; la practicant María Marí Guasch; l'escriptora Maria Teresa León, qui es trobava a Eivissa quan va esclatar la guerra civil i va dedicar a l'illa un capítol de les seues memòries; la primera mestra d'Eivissa Antònia Riquer Escandell i les obreres de Can Ventosa.