Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Reunió Ciutats PatrimoniEl Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya reivindica al Govern espanyol que "es resolguin els projectes que estan pendents de l'assignació de l'1,5% cultural".

Dijous, 14 de Maig de 2020.- El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya s'ha reunit aquest matí de forma telemàtica i ha abordat la crisi sanitària i com està afectant la conservació i gestió de l'patrimoni. El president de la Comissió de Patrimoni i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, ha destacat que "hem acordat impulsar un protocol d'actuació amb mesures higiènic sanitàries comunes al conjunt dels nostres nuclis històrics i entorns monumentals.

A més, reivindiquem al Govern central que resolgui aquells projectes que estan pendents de l'assignació de l'1,5% Cultural, el més aviat possible i de forma favorable. També hem conegut una bona notícia i és que hi ha un compromís del Govern d'Espanya per tenir una subvenció nominativa de 210.000 €, com ha estat fins ara, i en concret per al desenvolupament de tots els programes que tenim en marxa des del Grup Ciutats Patrimoni".

Després de traslladar "tota la solidaritat i l'afecte del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat a tots els afectats pel COVID-19 i a les seves famílies", el president de la Comissió de Patrimoni ha recordat que "el ministeri de Turisme ens ha comunicat que tendrà molt en compte les ciutats Patrimoni en les pròximes campanyes de turisme i, tot i les circumstàncies actuals, tenim el gran avantatge de que la major part de les nostres ciutats depenen del turisme nacional i, a més, els nostres carrers són museus oberts a l'aire lliure. No tenim cap dubte que la gent voldrà viatjar, però les opcions de vacances seran destinacions properes i segures, com les nostres ciutats. Per això, és el moment de posar en valor el nostre patrimoni i totes les possibilitats que ofereixen els nostres cascs històrics".

Precisament, la problemàtica derivada de la gestió del patrimoni i les costoses despeses de manteniment, ha estat un dels aspectes abordats en la reunió. "Som un Grup cohesionat, que defensa interessos comuns. Per això, a més de posar en marxa protocols d'actuació i guies higiènic sanitàries comunes per a la conservació del patrimoni, volem reclamar que s'agilitzin els ajuts de l'1,5% Cultural, destinats a finançar els treballs de conservació del patrimoni històric del nostre país", ha afegit el president.

Segons ha explicat Antonio Rodríguez Osuna, la subvenció nominativa de 210.000 € es destinarà a "seguir treballant per posar en marxa nombroses iniciatives, en col·laboració amb el Ministeri de Cultura i Esport, enfocades a seguir dinamitzant i posar en valor el Patrimoni Mundial de les nostres ciutats, amb propostes que abasten des de la renovació de la senyalètica i creació de nous mapes turístics amb el logotip de la Unesco, a més de donar suport perquè totes les ciutats del Grup tinguin el més aviat possible el necessari pla de gestió dels cascos històrics, a què obliga la inscripció en la Llista de Patrimoni Mundial".
"Posar en valor i gaudir del nostre patrimoni representa un desafiament i una gran oportunitat en aquesta crisi", ha afegit el president de la Comissió, posant l'accent en "la generació de noves experiències: Les nostres ciutats ofereixen un patrimoni obert i tenim un gran potencial per desenvolupar nous usos del patrimoni i guanyar el carrer. Els nostres cascs històrics estan a l'aire lliure i els museus són els mateixos carrers, la qual cosa suposa un gran avantatge competitiu per a les nostres 15 ciutats".

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que va celebrar el 2018 el seu XXV aniversari, té com a objectiu actuar de manera conjunta a favor de la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles els nuclis històrics de les quals estan inscrits en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.