Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Seminario Gestión Patrimonio Mundial

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya i la Universitat de Salamanca organitzen un seminari amb el títol "La gestió del Patrimoni Mundial. Les Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya". El seminari, que s'emmarca en les celebracions del VIII centenari de la Universitat, té lloc del 22 al 24 de gener i compta amb la col·laboració del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i l'Ajuntament de Salamanca

Salamanca, 22 de gener de 2018.- El curs tindrà lloc al Saló d'Actes de la Facultat de Geografia i Història i serà inaugurat el dimarts 23 de gener a l'Aula Francisco Salinas de l'Edifici Històric de la Universitat pel rector de la Universitat de Salamanca, Ricardo Rivero; l'alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández Mañueco; i l'alcalde de Conca i President de la Comissió de Patrimoni del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, Ángel Mariscal; María Agúndez, Consellera Tècnica de l'Àrea Convencions UNESCO de la Secretaria d'Estat de Cultura, Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; Enrique Saiz, director general de Patrimoni de la Junta de Castella i Lleó; i Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau.

Aquest seminari s'emmarca en la programació oficial del VIII centenari de la Universitat de Salamanca i està organitzat pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya en col·laboració amb el Màster de Gestió del Patrimoni Cultural de la Facultat de Geografia i Història-Universitat de Salamanca, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, i l'Ajuntament de Salamanca. Amb l'organització d'aquest seminari a Salamanca, el Grup de Ciutats Patrimoni vol, a més, contribuir a les celebracions amb les que l'Ajuntament de Salamanca, membre fundador de l'associació el 1993, commemorarà el 30 aniversari de la inscripció de Salamanca a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

En les sessions de treball participaran representants de la UNESCO, de l'Àrea de Patrimoni Mundial del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, i de la Junta de Castella i Lleó. Així mateix intervindran regidors i tècnics especialistes de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat, de la ciutat de Florència, i col·lectius socials i culturals com Boamistura o ZOES.

La UNESCO ha inclòs a la Llista del Patrimoni Mundial 46 llocs i béns del territori espanyol i, de forma significativa, 15 conjunts urbans amb un valor universal excepcional per les empremtes culturals heretades i el valor dels seus trets immaterials. Les trames urbanes i l'imaginari col·lectiu que tanquen, constitueixen un patrimoni fràgil a les agressions i vulnerable a la banalització cultural a causa de les múltiples pressions que suporten. La gestió d'aquests espais complexos en el present i de cara al futur tanca múltiples reptes i desafiaments per als tècnics i professionals que treballen en aconseguir harmonitzar de forma equilibrada i sostenible la conservació amb la millora de la qualitat de vida de la població local resident i les sinergies que provoca en el desenvolupament de les activitats econòmiques.

Per aquest motiu, els objectius d'aquest Seminari s'encaminen a donar visibilitat davant la societat en general als diversos impactes que pateixen les ciutats i, d'altra banda, analitzar i avaluar les línies estratègiques que se segueixen en la gestió diària de les mateixes en les àrees de turisme, de la conservació del patrimoni, i de l'economia, tot això des de la perspectiva de la funció social que ha de desenvolupar aquest ric patrimoni cultural. En definitiva, les reflexions i conclusions resultants dels espais de debat volen enriquir i contribuir a la gestió creativa, intel·ligent i sostenible de les 15 ciutats espanyoles reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

MÉS INFORMACIÓ:
www.mastergestionpatrimonio.usal.es Tel. 923294550. Ext. 1434
www.ciudadespatrimonio.org

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre creada l'any 1993 l'objectiu de la qual és actuar de manera conjunta en la defensa i la promoció cultural i turística del patrimoni de les 15 ciutats que la componen, els cascos històrics de les quals han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni Mundial: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda. El Grup celebrarà al llarg de 2018 el 25 aniversari de la seva creació.

Enllaç a:
· Programa en pdf