Novembre 12, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

GabrielAlomarGabriel Alomar i Villalonga.- (Palma, 1873 – El Caire, 1941). L’ofici del seu pare, militar de carrera, el va obligar a canviar sovint de residència. Estudià el batxillerat a Àvila i a l'Institut Balear. El 1888 es va traslladar a Barcelona per cursar els estudis de Dret, que va abandonar pels de Filosofia i Lletres. Fou professor de l'Institut Balear on va tenir d'alumnes al gran poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel i a l’escriptor Llorenç Villalonga a qui anys més tard va prologar la seua obra Mort de dama.

Va conrear la poesia i la narració en la seua joventut, però desprès hi renuncià per dedicar-se a l’assaig i al periodisme polític. Emprà diferents pseudònims, com ara «Biel de la Mel» en articles a setmanaris mallorquins, «Fòsfor» a les seues col·laboracions al Poble Català o «Albert de Beaurocher» a Le Jornal d’Egipte.

L’any 1904 va publicar el seu primer llibre, Un poble que es mor. Tot passant, que recull alguns dels seus escrits periodístics sobre un viatge a l'Alger. Aquest mateix any va pronunciar una conferència a l'Ateneu Barcelonès, El futurisme, que es va editar l'any següent.

Va participar en el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1906) amb la conferència De poetisació que va publicar el 1908. En aquesta obra i en els articles "L'estètica arbitrària" (1904-1905) concep la poesia com el màxim exponent de la bellesa i l'única religió.

L'any 1911 va publicar el seu recull poètic complet a Columna de foc i va passar a ser catedràtic de l'Institut de Gijón. Aviat es va traslladar a l'Institut de Figueres on va fer de director i on va tenir d'alumnes Salvador Dalí i Jaume Miravitlles. Un any més tard va participar en el Congrés de la Llibertat amb la ponència La pena de mort, un al·legat en contra d'aquesta pràctica.

Va col·laborar a La Veu de Catalunya, El Poble Català, La Publicitat, El Obrero Balear, etc. Va publicar en castellà La guerra de un alma (1917), El frente espiritual (1918) i Verba (1919). El 1923 va publicar El sorbo del heroismo que conté quatre narracions.

L’any 1920 va tornar a Palma, on va impartir classes de llatí i més tard de literatura.

L’any 1932 va ser nomenat ambaixador a Roma. Durant la Guerra Civil espanyola va ser ministre plenipotenciari a Egipte, càrrec que va ostentar fins al 1939. A partir d'aquest any i ja com a exiliat es va dedicar a l'ensenyament i a col·laborar al diari Le journal d'Egypte.

A partir del 2000 es va començar a editar la seua Obra completa. A més de a les dues biblioteques municipals, l’obra d’Alomar és present a les biblioteques personals de Marià Villangómez i Jean Serra cedides totes dues a l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera (AHEiF).

Obres de Gabriel Alomar disponibles a la Biblioteca Municipal de Can Ventosa

- Antologia poètica / Gabriel Alomar; Bartomeu Roselló-Pòrcel. Palma de Mallorca: Moll, 1987.

- El viatge de George Sand a Mallorca. Verba. Palma de Mallorca: Hora Nova, 2006.

 Gabriel Alomar a les antologies:

 - Antologia de poetes catalans. Un mil·leni de literatura. Vol. III De Maragall als nostres dies / a cura de Giuseppe E. Sansone. Barcelona: Galàxia Gutemberg, 1997.

- Veinte poetas de las Baleares. Vint poetes de les Balears / selección e introducción de Pere Rosselló Bover; versión poética de Gabriel de la S. T. Sampol & otros. Madrid: Calambur, 2002.

Obres de Gabriel Alomar a la Biblioteca especialitzada de Can Botino

- La pena de mort. Barcelona: Biblioteca de la Revista de Catalunya, 1912. 1a edició.

- Antologia poètica / Gabriel Alomar; Bartomeu Roselló-Pòrcel. Palma de Mallorca: Moll, 1987.

- Sobre liberalisme i nacionalisme. Palma de Mallorca: Moll, 1988.

Llegat Villangómez

- La columna de foc / pròleg de Santiago Rusiñol. Palma de Mallorca: Moll, 1973.

Gabriel Alomar a les antologies:

- Vinte poetas das Baleares. Edición bilingüe catalán-galego / Pere Rosselló Bover ; traducción de Xavier Rodríguez Baixeras. A Coruña: Espiral Maior, 2001.

Fons Jean Serra

- Un poble que es mor. Tot passant. Barcelona: Biblioteca Popular de L’avenç, 1904. 1a edició.

 - La política idealista (proyeccciones y reflejos de alma). Barcelona: Minerva, 192-?

Gabriel Alomar a les antologies:

- Antologia de poetes balears (1840-1939) / Introducció i tria a cura de Guillem Soler. Palma de Mallorca: Ajuntament de Palma, 1985.

Gabriel Alomar prologuista:

- Un invierno en Mallorca / George Sand ; prólogo de Gabriel Alomar. Palma de Mallorca: José Tous Editor, 1932.

Wpp