Agost 08, 2022

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Ferran TorrentL’escriptor valencià, Ferran Torrent, participa en una conversa literària, en el marc del cicle Illes i Literatura de l’Ajuntament d'Eivissa, aquest dimecres 6 d'octubre a les 20.15 hores a la sala Marià Villangómez de la Biblioteca Municipal d'Eivissa.

La conversa, titulada "Un holandès, un periodista, un comissari: el personatges de Ferran Torrent", girarà entorn els principals personatges de les seves obres i els seus llibres. La presentació de l’autor serà a càrrec de la directora de la Biblioteca Municipal d’Eivissa, Fanny Tur.

Ferran Torrent va ser l’escriptor del mes de maig 2021 en el seu 70è aniversari del seu naixement. Durant tota aquesta setmana, la Biblioteca Municipal d'Eivissa exposarà les seves obres. L’activitat està organitzada en col·laboració de la Fundació Baleària.

Ferran Torrent Llorca, va néixer a Sedaví, València, el 30 de maig de 1951.
Compagina les tasques d'escriptor i periodista. Va escriure la seua primera novel·la, "La gola del llop" (1983) en col·laboració amb Josep Lluís Seguí. L'any següent va publicar "No emprenyeu el comissari", que va marcar l'inici del seu èxit com a autor de novel·la negra. Actualment aquesta obra continua sent una lectura recomanada als instituts. Els seus personatges centrals apareixeran novament en les següents novel·les, "Penja els guants, Butxana" (1985), "Un negre amb un saxo" (1987), premi dels lectors d'El Temps del 1988, "Cavall i rei" (1989) i "L'any de l'embotit" (1992).
L'any 1994 va sortir publicada l'autobiografia novel·lada "Gràcies per la propina", premi Sant Jordi de novel·la del mateix any. Va continuar la seua producció amb títols com ara La mirada del tafur (1997), Semental, estimat Butxana (1997), escrita juntament amb Xavier Moret, L'illa de l'holandès (1998), Cambres d'acer inoxidable (2000) i La vida en l'abisme (2004), que es va publicar simultàniament en català i en castellà, i va quedar finalista del premi Planeta.
Amb la novel·la Societat limitada (2002) va rebre els premis Joan Crexells de narrativa (2002), Premi Nacional de la Crítica (2002), Crítica Serra d'Or (2003) i Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (2003).
Aquesta novel·la va iniciar una trilogia dedicada a les trames de corrupció i els jocs d'interessos entre la classe política, l'empresarial, els caps de la policia i els periodistes a la ciutat de València, que va continuar amb Espècies protegides (2003) i Judici final (2006).
Després va publicar Només socis (2008), Bulevard dels francesos (2010), Ombres en la nit (2011), Caminaràs entre elefants: un retrat de Mònica Oltra (2013), Un dinar un dia qualsevol (2015), Individus com nosaltres (2017), i Poder contar-ho (2019).

També cal fer esment de Tocant València (1995), on a través de diverses cròniques, reportatges, entrevistes i articles va donar la seua visió sobre la societat valenciana; i un llibre a mig camí de la narrativa i el llibre de viatges, Living l'Havana (1999).

Pel que fa al teatre, juntament amb Carles Alberola va escriure les obres inèdites O tu o res, que es va estrenar a Albalat de la Ribera el 1991, i Nit i dia, que es va estrenar a València el 1993.

Tal i com es destaca a escriptors.cat, Torrent té un estil personal, un llenguatge directe i incisiu, i unes dosis d'humor que donen coherència als argots del gènere. Ha participat també en la redacció de guions per a ràdio, televisió i cinema. En la seua tasca a la premsa escrita col·labora amb articles i cròniques per a la premsa escrita, com El País, El Periódico, El Punt Avui, i participa esporàdicament en debats en diverses televisions públiques. Des de fa anys col·labora al programa La primera pedra de l’emissora de ràdio Rac1. Quatre de les seues novel·les han estat adaptades al cinema: Francesc Bellmunt va adaptar i dirigir Un negre amb un saxo (1989) i Gràcies per la propina (1997); Sigfrid Monleón va adaptar i dirigir L'illa de l'holandès (2001), que va guanyar entre d'altres el premi Goya al millor guió adaptat del 2002; i Ventura Pons va adaptar i dirigir La vida abismal (2007). La seua obra està traduïda a l'alemany, el castellà, el francès i l'italià.

Wpp