abril 19, 2024

ajuntamentdaltvila

GCPHE aposta per ecoturismeEl Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat va presentar ahir a la tarda les experiències de patrimoni i natura que es poden gaudir en les 15 destinacions amb el segell Unesco, en el marc del Festival d'Experiències d'Ecoturisme a Espanya, que se celebra en format en línia fins al març 12, organitzat pel portal EcowildelifeTravel.

Segons ha explicat Pilar Amor, coordinadora de la Comissió de Turisme del Grup, "part fonamental i complementària del patrimoni cultural de les 15 ciutats són els seus sorprenents entorns naturals: la flora i la fauna, els parcs, els jardins, els horts, els rius o el litoral. Una riquesa natural de vegades poc coneguda i valorada, però que contribueix a fer úniques a aquestes ciutats Patrimoni de la Humanitat".

Sotal títol "Explorant el passat, la nova realitat del turisme interior", la regidora de Turisme de l'Ajuntament de Mèrida ha destacat que, "les Ciutats Patrimoni de la Humanitat compaginen la seua oferta monumental amb trams paisatgístics singulars i cal destacar que en el cas de Conca i d'Eivissa, el seu paisatge natural forma part de la seua declaració com a Patrimoni Mundial".

En la seua presentació ha convidat a descobrir Conca, "on s'enllacen el passat i el present i es complementen el patrimoni natural i cultural, oferint als visitants oportunitats sorprenents. La ciutat sencera és un paisatge natural aixecat sobre pedra en si mateixa, banyada per les aigües dels rius Xúquer i Huécar, de tal manera que els seus paratges naturals conformen part de la seua Declaració com a Patrimoni Mundial".

En el cas d'Eivissa, Pilar Amor ha assegurat que "el patrimoni natural, cultural i arqueològic conformen els majors atractius d'una ciutat que té entre els seus tresors el bosc submarí de Posidònia oceànica: Una selva que oxigena les aigües de la Mediterrània, és responsable de la biodiversitat marina i a més protegeix la costa". També ha assenyalat que "la Necròpolis de Puig des Molins, Patrimoni Mundial i considerada la més important de la Mediterrània occidental, és un espai arqueològic importantíssim i presenta uns valors paisatgístics que poc han variat durant moltes generacions".

A l'arribar a la seua ciutat, Pilar Amor s'ha referit a l'actriu i directora teatral Margarita Xirgu, que va dir que "Mèrida és molt més que el seu Teatre i la resta de perennes ruïnes romanes que es tornen paradisíaques per als que estimem el passat i l'art: El seu riu, els ocells, tanta vegetació al voltant i dins de la ciutat són una altra forma de paradís". En aquest sentit, es refereix al patrimoni monumental de la ciutat abans d'explicar que "Mèrida és un lloc ideal per a l'albirament d'aus, que es poden observar des dels ponts de la ciutat. Les condicions d'hàbitat natural d'Extremadura converteixen la regió en una de les destinacions europees per poder observar més de 340 espècies diferents".

De Cáceres ha destacat que "acostar-se a la ciutat és conèixer a petita escala la història d'Espanya" i ha recordat que també és una destinació per als amants de l'albirament d'aus i ha convidat a conèixer recursos naturals, "com la Serra de la Mosca i els turons que envolten la ciutat en un paisatge de figueres, oliveres, figueres de moro i troanes", ha assenyalat.

Segons Pilar Amor, "la paraula clau és sostenibilitat i l'estratègia de les Ciutats Patrimoni és generar sinèrgies entre entorns naturals pròxims, amb referències comunes, com poden ser Càceres i Mèrida o també Baeza i Úbeda. El mar d'oliveres de Jaén suma 66 milions d'arbres, l'origen mil·lenari ha estat símbol de la concòrdia i de la pau. Aquest gran bosc, juntament amb els seus valors intrínsecs, aspira a ser declarat per la UNESCO Patrimoni Mundial com a Paisatge Cultural Agrari".

La regidora ha explicat que el Grup té a la seua pàgina web mapes del patrimoni natural i monumental de cadascuna de les ciutats i ha fet un viatge virtual a cadascuna d'elles, destacant espais protegits d'extraordinari valor ecològic "com el parc rural d'Anaga, a San Cristóbal de la Llacuna, que és Reserva de la Biosfera. A Alcalá d'Henares, tenim el Corredor de l'Henares, que és zona d'Especial Conservació, formant part de la Llista Mediterrània de la Xarxa Natura 2000. A Àvila tenim la Ribera del Riu Adaja, un altre espai de protecció europeu Xarxa Natura 2000, gràcies a la notable conservació dels seus hàbitats de ribera i a Còrdova, a més del Real Jardí Botànic, cal visitar els Sotos de l'Albolafia: Van ser declarats Monument Natural el 2001 i formen part de la Xarxa d'Espais Naturals Protegits d'Andalusia (RENPA), per la seua extraordinària riquesa en aus. L'existència d'un espai protegit de més de 210.000 m2 amb altíssims nivells de diversitat en el cor d'una ciutat de més de 320.000 habitants constitueix un fet insòlit de primer ordre".

Al llarg de la seua exposició s'ha referit també a altres espais de singular valor: "A Toledo, és molt important el Turó del Bú: Bressol on va néixer la ciutat, en ell es localitzen els primers assentaments (cap 1800-1700 aC) d'un castro emmurallat. Aquest promontori rocós de parets granítiques serveix de refugi i nidificació a coloms, a aficionats a l'escalada. En el cas de Segòvia, la configuració geomorfològica sobre la qual s'assenta la ciutat emmurallada fa que aquesta emergeixi sobre un promontori envoltat de les valls que reben el seu nom dels rius que la banyen: Eresma i Clamores".

A totes aquestes recomanacions d'espais naturals que cal visitar, ha afegit altres llocs icònics en ciutats com Santiago de Compostel·la, amb parada al Monte do Gozo: "és el millor lloc per veure la panoràmica de la ciutat, ja que és des d'on els pelegrins veuen la silueta de la Catedral". I a Salamanca, ha apuntat que "el riu Tormes, és un dels ecosistemes més rics pel que a biodiversitat es refereix". Finalment, a Tarragona, ha subratllat que "tenim zones que pertanyen a l'inventari de les zones humides de Catalunya i una reserva natural de fauna salvatge, com són l'Espai d'Interès Natural de Tamarit; la zona humida de la desembocadura del riu Francolí i la Reserva Natural de Fauna Salvatge de la Desembocadura del Riu Gaià".

Wpp