Gener 21, 2021

ajuntamentdaltvila

Joana Raspall

Fins al 31 de gener de 2021 | Biblioteca Municipal d’Eivissa 
Escriptora del mes de gener amb motiu del 25è aniversari de la publicació ‘Bon dia, poesia' · Horari: dilluns a divendres de 8.00 h a 20.00 h i dissabtes de 10.00 h a 13.30 h

La Biblioteca Municipal de Can Ventosa dedica el mes de gener a l’escriptora Joana Raspall i Juanola (Barcelona,1913 -Sant Feliu de Llobregat, 2013) amb motiu del 25è aniversari de la publicació ‘Bon dia, poesia’.

Joana Raspall va iniciar els seus estudis a l'escola municipal i als 11 anys la mare, d'origen francès, la va enviar a estudiar francès a Perpinyà, d'on va retornar després d'un any arran de la mort del seu pare. Als catorze anys va començar la seua activitat literària, publicant a revistes com El Eco del Llobregat, Camí i Claror, de Sant Feliu, des de la qual ella i altres joves van iniciar una campanya per demanar una biblioteca infantil per al municipi. Van fer arribar la seua petició al director de la Biblioteca de Catalunya, que va animar a Joana Raspall perquè fes els estudis de bibliotecària. A l'Escola de Bibliotecàries va tenir de professors figures de la cultura catalana com Carles Riba i Clementina Arderiu.

En acabar els estudis va obtenir una plaça de bibliotecària a Vilafranca del Penedès, on va treballar fins al dia abans que les tropes franquistes van entrar a la població. Juntament amb la seua companya de feina van salvar part del fons de la biblioteca, sobretot els llibres en català. Quan va acabar la guerra va reprendre l'activitat literària i va començar a escriure i a publicar versos i textos en català en els espais clandestins o més o menys escapats de la censura: Jocs Florals, concursos o festes populars. També va fer classes de català a ca seua i va començar a crear fitxes amb mots sinònims que de mica en mica va anar ampliant fins a elaborar, amb l'ajuda de Jaume Riera, el Diccionari de sinònims, publicat el 1972. Al de sinònims van seguir el de locucions i frases fetes (1984), que va ser guardonat amb el Premi Marià Aguiló de l'Institut d'Estudis Catalans, i el d'homònims i parònims (1988), ambdós elaborats amb la col·laboració de Joan Martí.

L'any 1967 va rebre el Premi Cavall Fort amb l'obra de teatre El Pou. Va participar en el I Congrés de Cultura Catalana (1975-1977), en el qual, va promoure la creació de la col·lecció de teatre infantil en català a l'editorial Edebé. La seua passió per la poesia es va donar a conèixer a través del vessant de la poesia infantil. El primer recull, titulat Petits poemes per a nois i noies va aparèixer el 1981 i va rebre la menció especial de poesia del Premi Crítica Serra d'Or, però va ser sobretot a finals de la dècada de 1990 que va començar a publicar de manera regular un seguit de reculls poètics per als més petits: Bon dia, poesia (1996), Degotall de poemes (1997), Versos amics (1998), entre d'altres. L’any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi. També va publicar quatre reculls de poesia per a adults i el 2007 la seua única novel·la, Diamants i culs de got. El 2008 va aparèixer el recull de narracions El cau de les heures.

L'any 2013, amb motiu del seu centenari, es van organitzar nombrosos actes i celebracions i es van reeditar algunes de les seues obres més emblemàtiques. El 2013, la seua trajectòria va ser reconeguda amb el Premi de la Crítica Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil.

Enllaç a:
· Guia de lectura en pdf