Desembre 04, 2022

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

viu la posidoniaActivitat dirigida a turistes i a personal laboral del sector turístic per donar a conèixer el valor de la Posidònia

Les activitats comencen el dissabte dia 24 de setembre, les inscripcions estan obertes, i es perllongaran fins al mes de desembre.

L’Ajuntament d’Eivissa presenta la sisena edició del programa de conscienciació mediambiental Viu la Posidònia amb activitats educatives fins al mes de desembre. Les activitats comencen el pròxim dissabte 24 de setembre i les inscripcions es poden consultar al programa que es troba a la web de l’Ajuntament d’Eivissa www.eivissa.es.

 

La regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Eivissa, Dessiré Ruiz, ha volgut destacar la importància d’aquest projecte atès que compta amb el finançament del Pla de Sostenibilitat Turística en destí de l’any 2021 amb fons provinents del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i l’AETIB.

‘Estem molt satisfets pel fet que un programa mediambiental, nascut a Eivissa, fruit de l’interès d’aquest ajuntament en visibilitzar la importància del coneixement de la posidònia, hagi estat seleccionat pel Govern balear com un dels projectes de turisme sostenible. L’objectiu del programa Viu la posidònia és donar a conèixer importància de la praderia de posidònia, oferir, tant a residents com a turistes, un seguit d’activitats per tal d’aprendre la funció que té la praderia en el nostre ecosistema i crear un vincle de coneixement i respecte que beneficii la seva conservació. Des de l’Ajuntament d’Eivissa ens mantenim molt fermes en que la posidònia, declarada patrimoni Mundial, ha de ser un bé clau per la nostra ciutat, amb els mitjans necessaris per a la seva protecció i hem de continuar donant a conèixer tant a la ciutadania, com als infants i al sector turístic, que d’ella depèn la salut del nostre medi ambient’, ha afirmat la regidora de Turisme, Dessiré Ruiz.

La primera edició de ‘Viu la Posidònia” va tenir lloc al 2017 amb un programa d'activitats amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància de les praderies de Posidònia oceànica, incloses en la declaració d'Eivissa com a Patrimoni Mundial per la Unesco. Aquest programa va rebre en 2017 el premi internacional ‘Alimara’ en la categoria de turisme responsable i sostenible, que atorga el Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia, amb el suport del Saló del Turisme B-Travel.

De juliol a setembre de 2018, la segona va ampliar el programa d'activitats i en 2019 es va allargar fins al 4 de desembre, data en la qual es va celebrar el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la praderia mil·lenària.

La quarta edició del programa, en 2020, va aconseguir documentar la floració de la Posidònia; va impulsar el primer concurs de fotografia Viu la Posidònia i a més va impulsar les activitats educatives i de conscienciació.

En la cinquena edició en 2021, es va ampliar el programa amb la participació d'escolars en el nou projecte educatiu ‘Posidònia Power Kids’ i un total de 90 alumnes i alumnes de tercer de Primària dels col·legis de Sa Graduada i La nostra Senyora de la Consolació d'Eivissa van representar un espectacle a la plaça d'Albert i Nieto.

En 2022, quan el programa aconsegueix la sisena edició, la sostenibilitat, la protecció de la biodiversitat, així com la conscienciació sobre la importància de protegir la Posidònia enfront del canvi climàtic continuen sent grans desafiaments, en un repte compartit amb Dénia i Cambrils.

El programa de 2022 s’estructura en tres tipus d’activitats:

Les relacions amb la naturalesa en la que ofereix immersions a les praderia de posidònia per a captar imatges de la planta mil·lenària, a més de visites en caiac i activitats de paddle surf a les platges de ses Figueretes, Talamanca i platja d’en Bossa. Totes les activitats són gratuïtes. Enguany s'incorporen al programa noves propostes de rutes ecoturístiques.

Les activitats relacionades amb l’educació, la regidoria de Medi Ambient impulsa noves activitats educatives i de conscienciació, en col·laboració amb entitats locals i professionals del sector.

Pel que fa a l’art, també present en el programa, la posidònia també es reivindica com a patrimoni natural i cultural d'Eivissa, a través de l'obra dels joiers Elisa Pomar, i Enric Majoral, en els seus espais comercials del barri de La Marina, que participen a través de les col·leccions en les quals mostren la seva interpretació artística del fons marí i la seva visió de la Posidònia com una joia que tots hem de preservar.

La part gastronòmica del programa Viu la Posidònia, és protagonista de l'homenatge dels restaurants del municipi, que oferiran molt variades propostes dirigides a tots els públics, per a donar visibilitat al singular ecosistema de la prada submarina, on conviuen gran varietat d'espècies. La Confraria de pescadors d'Eivissa i la marca de garantia ‘Peix Nostrum’, el treball de la qual posa en valor l'excel·lent qualitat dels peixos de l'illa, també se sumen a aquesta iniciativa.
Viu la Posidònia també anima a la ciutadania a participar als Premis Posidònia

a travès de les xarxes socials de Turisme d'Eivissa i guanyar premis com a sopars en els restaurants adherits a la campanya, nits d'hotel i joies homenatge a la planta mil·lenària.

Pel que fa a les activitats relacionades amb la natura, es preveuen immersions fotogràfiques el resultat de les quals formaran part d’una exposició virtual del programa. També es durà a terme un campionat de neteja de platges emmarcat en el World Clean Day, on sis parelles de bussejadors certificats treballaran en equip netejant els fons de les aigües del municipi d'Eivissa. Els participants també fotografiaran l'impacte d'abocaments i residus sobre la Posidònia.

Es realitzaran batejos de busseig i snorkel per a famílies, personal treballador del sector de l’hoteleria i restauració i persones que volen descobrir la Posidònia i no saben bussejar. Nens a partir de 12 anys.

També es realitzarà un concurs fotogràfic dirigit a fotògrafs experts per a captar i documentar la floració de la Posidònia i l'impacte del canvi climàtic en la prada, amb finalitats científics.

S’han previst activitats de caiac en família a la posidònia de ses Figueretes en una excursió en piragua, complementada amb busseig amb aletes i tub i la possibilitat de l'ús d'una càmera de fotografia submarina. Aquesta activitat està dirigida a famílies amb infants a partir de 8 anys; sortides en caiac a Talamanca,
on els participants podran iniciar-se en les tècniques de paleig en un entorn de seguretat, guiats i supervisats per monitors altament qualificats. L'activitat permet gaudir de la mar i la costa, conèixer la Posidònia oceànica i el seu ecosistema marí i també identificar flora i fauna marina, amb guies aquàtiques i altres materials didàctics cedits pel GEN; i activitats de paddle surf a platja den Bossa i Talamanca.

Una vegada més, donat l'èxit de participació de l’anterior edició, es realitzarà l’activitat ‘Posidònia i les estrelles’ amb diferents activitats.

Per altra banda, Amics de la Terra, ofereix una ruta guiada per a donar a conèixer el patrimoni natural d'Eivissa, que comença a la platja de Talamanca, passa per ses Feixes i retorna a la platja. Durant la ruta els participants descobriran la història de la zona humida, podran observar la flora i fauna i, a la platja, observarem les restes de Posidònia oceànica i s'explicarà la seva funció essencial per a protegir la biodiversitat, la sorra de la platja i la costa. A més, amb la participació d'un educador ambiental, s'explicarà el paper essencial dels dos ecosistemes per a mitigar el canvi climàtic.

Pel que fa a la part educativa, el programa d'activitat preveu una jornada de neteja, en col·laboració amb els centres educatius, en espais naturals del municipi, perquè els participants facin un diagnòstic real de la contaminació per residus en els entorns més pròxims.

La recollida i classificació de residus seguirà el protocol del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i en el marc de la plataforma de Ciència Ciutadana Observadors de Mar. Després de la jornada de neteja i anàlisi dels residus, es desenvoluparà un taller artístic, creatiu i mediambiental, de reutilització de residus per a la creació d'instruments musicals i del musical 'Posidònia Poer Kids’, amb música i guió original, en el qual poden participar l’alumnat de tercer de primària, sota la direcció del músic Albert Oliva.

Quan al programa divulgatiu, es preveu una exposició a la casa pagesa de Can casals, la presentació del vídeo de l’exposició virtual de fotografies i una xerrada en la que els bussejadors que han participat en les immersions en 2020, 2021 i 2022, comparteixen les seves experiències i mostren fotografies espectaculars de la planta mil·lenària i la seva biodiversitat en relació a la floració de la posidònia.

També tindrà lloc la conferència ‘Posidònia, una solució natural per a combatre el canvi climàtic’ en la que Oscar Serrano, investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) explicarà les conclusions de l'estudi internacional amb participació del CEAB-CSIC que ha analitzat el potencial dels ecosistemes de carboni blau per a actuar com a embornals de carboni. També explicarà la importància de la Posidònia en la conservació de la biodiversitat marina.

Art versus plàstic és l’activitat dirigida a públic familiar per a donar una segona vida a objectes trets de la mar. A aquesta activitat es convidarà a reflexionar sobre com aconseguir comunitats més sostenibles, amb una producció i consum responsable, com hem d'implicar-nos en l'acció pel clima i en la importància de protegir la vida submarina.

Es tracta d'un treball col·lectiu, que s'organitzarà en petits grups o per unitats familiars per a anar donant forma al treball final que consistirà en un mural col·lectiu.

El programa preveu la primera Jornada Tècnica Posidònia Futur: Preservació, innovació i sostenibilitat. Es tracta d’una jornada amb participació d'experts de diversos àmbits, coordinada per l'arquitecta Sílvia Sánchez, que abordarà diferents aspectes de preservació i gestió, innovació i nous usos.

Pel que fa al programa relacionat amb l’art es compta amb les joies creades per Elisa Pomar i Majoral, relacionades amb la posidònia i que es poden visitar als espais comercials d’aquests dos creadors.

Totes les activitats són gratuïtes i les dates i inscripcions es poden consultar a la pàgina web de l’Ajuntament d’Eivissa www.eivissa.es.

Descarregar el PDF:

 
Wpp