Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Fons digitalitzatsL'Arxiu Històric digitalitza i incorpora a la web de l'Ajuntament d'Eivissa un total de 260 nous llibres de l'antiga Universitat d'Eivissa i Formentera i dues capçaleres periodístiques.

L'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera ha incorporat noves sèries documentals als fons digitalitzats perquè puguin ser consultats per la ciutadania mitjançant la pàgina web de l'Ajuntament d'Eivissa. En total s'han digitalitzat 260 llibres. Es tracta dels 'Llibres de la Sal' i els llibres de 'El Bosser i dipositari', de l'antiga Universitat d'Eivissa i Formentera, els últims d'aquesta sèrie que quedaven per digitalitzar. A més, s’han incorporat dues capçaleres periodístiques, El Heraldo de Ibiza i El Ibicenco.

Els 'Llibres de la sal' són els llibres als quals s'anotaven tots els aspectes de la gestió de les Salines d'Eivissa i Formentera quan eren responsabilitat de la Universitat, abans que fossin expropiades al poble d'Eivissa després de la Guerra de Successió. A través d’ells es pot investigar la gestió de la sal durant segles, des del XV a principis del XVIII. Amb aquestes incorporacions, la documentació més important de l’antiga Universitat d’Eivissa i Formentera ja està a disposició dels investigadors i a més a més, protegida, ja que no s’haurà de manipular per a la seua consulta.

En concret s’han digitalitzat 94 Llibres de l'escrivà de la sal; 5 d’Astes de la Sal, del segle XVI; 160 llibres de Guardià de la Sal i un llibre de Traients de la Sal.
També s’ha posat a disposició de la ciutadania, 'El Bosser i dipositari' amb una cronologia que va de l'any 1.567 a 1.789. Aquests llibres pertanyien a la mà major de la institució, que era l'encarregat de cobrar diferents drets de la Universitat, entre els quals en destacaven el dret del millarès i el dret de la bossa o el dret nou. Era, per tant, l'administrador dels cabals de la Universitat i com a tal feia també la majoria dels pagaments, sempre a partir de les ordres que rebia dels jurats. A les Ordinacions del 1.663 s'estableix que, en desaparèixer el càrrec de moneder, les seues funcions siguin assumides pel bosser. D'ell cobraven la majoria dels oficials de la Universitat i també rebia en dipòsit diferents capitals de particulars, que havien estat retinguts pel jutge per motius diversos.

Les altres incorporacions han estat a la secció d’Hemeroteca i són les capçeleres dels periòdics El Heraldo de Ibiza (1912-1913), un setmanari editat a Eivissa amb el subtítol de ‘setmanari independent’ i que era molt demandada pels investigadors; i El Ibicenco (1876-1892). Amb aquestes incorporacions a l’apartat d’Hemeroteca de l’Arxiu es poden consultar gairebé 250.000 pàgines.

Enllaç a:
· Arxiu digital

Wpp