Febrer 26, 2021

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Dia de la DonaL’Ajuntament d’Eivissa ha presentat aquest matí el programa d’actes amb els quals es commemorarà el Dia Internacional de la Dona, que té lloc el 8 de març. Des de la regidoria d’Igualtat s’ha preparat enguany un ampli programa d’activitats en línia i presencials que s’estendran des del 3 fins al 27 de març, i que inclou xerrades informatives, exposicions, projeccions i un espectacle teatral i acrobàtic, entre d’altres.

Recordam que aquestes activitats organitzades per l’Ajuntament d’Eivissa estan finançades pel Govern de les Illes Balears, a través de l'Institut Balear de la Dona i pel Ministeri d'Igualtat, Secretaria d'Estat d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere.

La regidora d’Igualtat, Clàudia Cotaina, ha assenyalat que ‘aquest any, la pandèmia de la COVID-19 ha posat encara més de relleu la precarietat estructural del nostre sistema. Estam davant d’una situació de crisi social i econòmica que afecta especialment les dones en tots els àmbits. Per això, des de les institucions hem de donar una resposta a la crisi des del feminisme, amb perspectiva de gènere. Aquest 8 de març no és com els anteriors, així que hem volgut adaptar les activitats organitzades perquè puguin arribar a tothom, i tractar temes diversos i d’actualitat per fomentar la reflexió comuna pel que fa als problemes i a les violències que enfronten les dones. Perquè el 8M és reivindicació feminista. Esperam que el programa d’enguany sigui de l’interès de la ciutadania i hi participi molta gent.’

Dins el programa d’activitats, dissenyat adaptant-se a la situació actual provocada per la COVID-19, hi ha diversos esdeveniments presencials, que es realitzaran respectant les mesures de seguretat establertes.

Els dies 6 i 7 de març, a la plaça de la Tarongeta, s’instal·larà una exposició col·lectiva a l’aire lliure. Aquesta exposició, «Treballadores», organitzada conjuntament des de les regidories de Cultura i d’Igualtat, està comissariada per Toni Torres Martorell i amb el suport de Fundació Baleària. La mostra compta amb obres d’artistes de les Illes Balears que s’han inspirat en el treball silenciós però incansable de les dones per pintar una formiga com a símbol d'aquesta feina constant i silenciada. Es podrà visitar dissabte de 13 a 18 hores i diumenge, de 11 a 16.00 hores.

Divendres 12 de març, a les 18.30 hores a l’Auditori de Can Ventosa, tindrà lloc la projecció de curtmetratges de CIMA en Curt «Contra vent i marea», de l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals d'Espanya en col·laboració amb Ibicine. L’activitat inclourà la projecció de curtmetratges dirigits per dones i un col·loqui posterior amb les directores sobre les particularitats del cinema realitzat per dones i el discurs divers, combatiu i emocionant amb què estan conquerint els cinemes de tot el món. L’entrada per a aquesta activitat és gratuïta, prèvia reserva a la web www.eivissa.es .

La següent cita presencial serà dissabte 27 de març a les 19 hores. L’Auditori de Can Ventosa acollirà l’espectacle «Te n’aDONES?», una producció de música, teatre i acrobàcies realitzada per Acrobati-K Espectáculos sota la direcció de Carol Brest. L’entrada és gratuïta, prèvia reserva a la web de l’Ajuntament d’Eivissa, www.eivissa.es.

A més, entre el 2 i el 15 de març, la Biblioteca municipal de Can Ventosa tindrà oberta al públic l’exposició bibliogràfica «Les oblidades: artistes i creadores».

Activitats en línia

Aquest programa també inclou diverses xerrades i conferències en línia que es podran veure de forma gratuïta a través de la web de districte07800 i que tractaran temes molt diversos també relacionats amb el 8 de març. Totes les xerrades comptaran amb interpretació en llengua de signes. Les persones interessades poden inscriure’s a cadascuna de les activitats al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

La primera de les xerrades serà dimecres 3 de març a les 19 hores. Sota el nom «L’impacte de la COVID-19 en la vida de les dones de les Illes Balears», la sociòloga de l’Observatori Social de les Illes Balears de la UIB, Isabel Nadal Amengual, analitzarà com afecta la pandèmia a les dones de les Illes. L’estudi posa de relleu de manera transversal l’eix de desigualtat de gènere en les estratègies per fer front a les condicions de vida que imposa aquesta pandèmia a llocs com Eivissa o Mallorca.

Dijous 4 de març a les 18 hores, tindrà lloc el col·loqui «Barrejar i repartir de nou: emprenedores que es van reinventar per guanyar-li a la COVID-19», que anirà a càrrec de Yolanda Torres Roselló, fundadora de l'Acadèmia Torres i guanyadora del premi Ingenión a la millor adaptació en temps Covid, Ioana Manolache, fundadora de The Island Pantry i Marina Escandell, fundadora de Mr. Vins Eivissa. A la taula rodona explicaran les seves experiències i com han aconseguit adaptar els seus models de negoci a les noves necessitats d'un mercat afectat per una pandèmia global.

La següent activitat serà divendres 5 de març a les 18 hores i estarà destinada a les més joves. Es tracta de la presentació de la saga de llibres Olympia, d’Almudena Cid, que comptarà amb la presència de l’autora i esportista professional.

Entre les activitats d’enguany es troba també una edició virtual de la Cursa per la Dona, organitzada per la regidoria d’Esports, que tindrà lloc diumenge 7 de març. La inscripció, amb un preu de 3 euros es pot realitzar a www.elitechip.net o al Patronat d'Esports de l'Ajuntament d'Eivissa. La recaptació anirà destinada a l'Associació d'Esclerosi Múltiple d'Eivissa i Formentera (AEMIF).

Dimecres 10 de març, a les 19h, la doctora en Ciències de l’Educació i professora de la UIB, Francisca Comas Rubí, impartirà la conferència «L’educació de les dones al llarg de la història» i dijous 11 a la mateixa hora, María Martín, especialista en Igualtat i autora de llibres molt conegut com «Ni por favor ni por favora», farà una xerrada sobre llenguatge inclusiu i feminisme titulada «Dones i llenguatge: història d’una exclusió».

El programa d’actes es completa amb la presentació dijous 18 de març a les 19 hores, de l’Estudi sobre la prostitució, la tracta i l’explotació sexual a les Illes Balears, de l’IBDona, del qual es desprenen dades com que la prostitució mou a les Illes Balears un negoci il·lícit de més de 70 milions d’euros l’any, que devers 90.000 homes paguen cada any per prostituir dones i que l’any 2020, hi havia unes 2.350 dones en situació de prostitució. L’estudi serà explicat pel seu director, Lluís Ballester Brage, de l’equip de investigació.

Dins les activitats també hi ha prevista una conversa, divendres 19 a les 19 hores, amb l’escriptora eivissenca Iolanda Bonet, en la qual es farà un recorregut per la seua trajectòria vital i literària. Així mateix, el Club de Lectura Feminista d’aquest mes, al qual es parlarà sobre el llibre Ser feministas. Pensamiento y acción, de Alicia H.Puleo, serà dijous 25 de març a les 19.30h. La activitat es realitzarà a través de l’aplicació Zoom.

De manera paral·lela a aquest programa d’actes, a les xarxes socials de @VilaJove es realitzaran durant tot el mes diverses activitats destinades a joves.

També s’il·luminarà de lila la façana del Casal d’Igualtat, així com el passeig de Vara de Rey i les fonts de la ciutat.

El cartell d’enguany ha estat elaborat per l’artista i dissenyadora Mayo Llancares, i vol posar en valor la fortalesa de totes les dones en aquest any tan difícil, així com la presència imparable del feminisme en la societat.

Enllaç a:
· Programa del Dia Internacional de la Dona en pdf

Wpp