mac@eivissa.es · 971 302 723

Zush a Eivissa

Des del 3 de juny fins al 30 de novembre de 2022 | Museu d'Art Contemporani d'Eivissa
Comissaris: Enrique Juncosa, Xavier de Luca (Fundació Suñol) i Elena Ruiz

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa i president del Patronat del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, Pep Tur, la directora del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, Elena Ruiz, i l’artista Zush han presentat l’exposició Zush a Eivissa que s’inaugura aquest divendres a les 19 hores i que romandrà exposada fins al 30 de novembre. A la presentació també hi han assistit els comissaris de l’exposició, Enrique Juncosa i Xavier de Luca de la Fundació Suñol.

El regidor de Cultura i president del Patronat del Museu d’Art Contemporani, Pep Tur, ha afirmat que ‘Zush és un dels artistes cabdals per entendre l’evolució de l’art espanyol a la dècada dels 70 i 80 principalment. Tenim la sort de que gran part d’aquesta producció es va fer a l’illa d’Eivissa. Aconseguir reunir una part d’aquesta fa que sigui una de les exposicions més importants de la temporada no tan sols a Eivissa ni a Balears sinó a tot el país. Aquesta exposició demostra la línia cada vegada més ascendent que té el MACE al llarg dels darrers anys.

Zush a Eivissa

L’artista Zush ha afirmat que ‘les obres que es poden vorer a aquesta exposició corresponen al període de 18 anys que va residir a l’illa. També ha afegit que el que més alegria li dona és pensar que les seves obres donen alegria a les persones.
El comissari de l’exposició, Enrique Juncosa, ha destacat de Zush que es tracta d’un artista que ‘ha sabut crear un mon interior, creant personatges i convertits en mites; es un artista precursor i actual, com és l’estudi de la identitat, la relació amb el dibuix, les col·laboracions amb altres artistes, la seva relació amb la música electrònica i és un avançat a les corrents artístiques del surrealisme i l’art pop’.

Per la seva banda, el també comissari de l’exposició, Xavier de Luca, responsable de la col·lecció i de projectes a la Fundació Suñol, ha explicat que la col·lecció de la Fundació té més de 300 obres de Zush i molta d’aquesta obra avui està present a l’exposició. També ha destacat el vincle de l’artista amb Josep Suñol, col·leccionista, i Vijande, el seu galerista a Madrid, que explica el perquè aquestes obres es varen acumular i es creà un vincle molt especial. ‘Per nosaltres és una ocasió única de presentar aquesta exposició i posar de manifest la importància que va tenir l’artista durant la seva estada a Eivissa’.

Zush a Eivissa

La directora del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, Elena Ruiz, i comissària de l’exposició, ha explicat que ‘el moment de Zush a Eivissa és la seva epifania, el naixement de l’artista quan ell crea tot un món complexe d’una iconografia nominal i plàstica. És un creador d’una iconografia en la que utilitza tècniques molt variades’. ‘Han passat quasi 52 anys de l’arribada de Zush a Eivissa, crec que era merescut i d’obligada justícia reconèixer i estudiar qui havia estat Zush en aquest moment tant important a Eivissa i a Estats Units’, ha afegit la directora del MACE.

La directora del MACE ha volgut agrair la col·laboració dels col·leccionistes que a més de la Fundació Suñol, també estan involucrats en aquesta exposició, com és la col·lecció del MACBA, la galeria Senda, la col·lecció Valzuela, la col·lecció Yera, la col·lecció Aldrich Llopis i altres que prefereixen mantenir-se a l'anonimat.
També ha volgut agraïr la col·laboració del Govern de les Illes Balears que ha aportat una subvenció especifica per aquesta exposició.

Enllaç a:
· Cronologia de Zush a Eivissa a càrrec de Xavier de Luca en pdf
· Web del MACBA amb informació sobre l'exposició i l'obra de Zush

Ajuntament d'EivissaAjuntament de la Ciutat d'Eivissa
Tel. 971 397 600
eivissa@eivissa.es