FrstracióLa frustració és una emoció que experimentam quan les coses no són com nosaltres voldríem, o quan un obstacle s’interposa en el nostre camí i ens impedeix assolir els nostres objectius.
Pensa en alguna situació que t’hagi fet sentir frustració aquests dies.

És una emoció desagradable, veritat? Una emoció que ens sol dur a la tristesa, a la ira, a l’ansietat o a l’angoixa.
Com totes les emocions, conté un missatge i és important observar quan la sentim i quines reaccions ens provoca.
Sovint quan és present tenim la sensació d’estar dins un lloc del que no sabem sortir, com dins un laberint, sense trobar la sortida. I podem reaccionar de maneres diferents: bloquejant-nos, buscant un culpable de la situació(encara que hagi de ser la pluja!), enfadant-nos amb els altres o amb nosaltres mateixos. A voltes, com no la podem expressar cap a la persona que ens la causa, la desplaçam i ho paga el primer que passa pel nostre costat!
Tots experimentam moments de frustració cada dia, però no és l’obstacle en sí el que ens fa sentir malament, sinó la nostra actitud davant ell.
Com sempre, tot depèn de com ho enfoquem!
I si veim l’obstacle com una oportunitat d’aprenentatge i de superació personal? Si no ens frustràssim mai, no elaboraríem mai els recursos que necessitam per a la vida i que ens fan ser més intel·ligents. Treiem-ne partit!

Què podem fer quan la sentim?
• Respirar i relaxar-nos(Practicar les relaxacions que hem après a les sessions presencials).
• Agafar distància per veure-hi més clar. Quan som dins, tendim a magnificar la part negativa.
• Acceptar: la realitat tal com és, els altres tal com són i a nosaltres mateixos(humans, amb les nostres limitacions...).
• Cuidar el nostre llenguatge per no entrar en espirals de desmotivació i desesperança. Enlloc de “No val la pena quedar amb els amics si haurem d’estar a dos metres de distància” em puc dir: “Serà divertit haver de relacionar-nos d’aquesta manera!”.
• Relativitzar. Què li diries a un amic que et plantegés la teva situació per ajudar-lo?
• Posar-li sentit de l’humor.
• Abandonar el paper de víctimes i responsabilitzar-nos del que sentim i del que fem.
• Ser creatius per trobar o inventar altres camins.
• Aprendre a distingir entre els nostres desitjos i les nostres necessitats Recordau l’activitat que vàrem fer al C19 amb les cartes?
Un gran exemple de tolerància a la frustració és el de Thomas Alva Edison, l’inventor, entre d’altres coses, de la bombeta elèctrica. Conten que quan ja duia molts intents frustrats d’aconseguir-la, un periodista li va preguntar per tots aquells fracassos i ell li va contestar:
“No he fracassat ni una sola vegada, he descobert 10.000 maneres de no fer una bombeta. Quan elimini totes les que no funcionen, trobaré la que funciona.” I així va ser!
I tu, com duus la frustració?