Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Foro Ciudades PatrimonioEl Fòrum Ciutats Patrimoni, Ciutats de Cultura reuneix experts nacionals i internacionals d'Alemanya, França i Itàlia els dies 14 i 15 de juny a Alcalá d'Henares. El president del Grup i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, inaugura dilluns un Fòrum que se celebra de forma presencial i telemàtica. El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez, fa la cloenda a la Universitat d'Alcalá del Fòrum que també es retransmetrà per streaming.

Alcalá d'Henares, 11 de juny de 2011 - La ciutat d'Alcalá de Henares acull el Fòrum Ciutats Patrimoni, Ciutats de Cultura, que se celebra els dies 14 i 15 de juny, amb la participació d'experts nacionals i internacionals i amb l'objectiu d'abordar els grans reptes de la cultura segura en l'etapa post Covid.

El president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Antonio Rodríguez Osuna, juntament amb el secretari general de Cultura del Ministeri de Cultura i Esport, Javier García Fernández, i l'alcalde d'Alcalá d'Henares, Javier Rodríguez Palacios, inauguren aquestes jornades, que clausuren el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes Palacios, el rector de la Universitat d'Alcalá, José Vicente Saz i l'alcalde de la ciutat.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya i l'Ajuntament d'Alcalá d'Henares organitzen, amb el patrocini del Ministeri de Cultura i Esport (Direcció General de Belles Arts), i la col·laboració del Museu Arqueològic Regional de la Comunitat de Madrid i de la Universitat d'Alcalá, el Fòrum Ciutats Patrimoni, Ciutats de Cultura, en el qual es debatrà sobre el paper que durant la pandèmia de la Covid19 han exercit les 15 Ciutats Patrimoni com a referents de la Cultura Segura, reorientant i adaptant els formats de les seves activitats culturals a la nova situació per aconseguir mantenir, fins i tot en els pitjors moments de la crisi sanitària, una programació estable per als seus veïns al temps que han vingut donat suport al teixit cultural local enmig d'una crisi sense precedents en el sector

Segons el president de Grup, Antonio Rodríguez Osuna, "aquest Fòrum és molt important en el moment clau de la reactivació turística i cultural, en què les Ciutats Patrimoni volem seguir sent un referent nacional i internacional de cultura segura, al temps que apostem per afavorir la participació entre creadors, gestors i ciutadans. Les Ciutats Patrimoni som líders en la posada en valor de la cultura i el Patrimoni Mundial i volem seguir en aquest camí de la mà dels creadors, que són un factor imprescindible per a potenciar les polítiques culturals i la singularitat dels nostres espais patrimonials en tots els àmbits artístics".

Per la seva banda, l'alcalde d'Alcalá d'Henares, Javier Rodríguez Palacios, ha destacat que "per a la nostra ciutat és un repte acollir la celebració d'aquest Fòrum, en què creiem que s'ha d'aprofitar tot el potencial de les indústries culturals en què es s'assenta l'economia creativa per estimular una innovació enfocada en el creixement econòmic, l'ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom ".

La seu del Museu Arqueològic Regional de la Comunitat de Madrid serà el marc de l'Fòrum en el qual la regidora de Turisme i Cultura d'Alcalá, Maria Aranguren, contextualitzarà els reptes de la indústria cultural i les Ciutats Patrimoni en la creació de riquesa; oferta turística i posada en valor del Patrimoni Mundial. Segons la regidora, "s'ha demostrat que, quan s'integra a les indústries culturals en les estratègies globals de creixement i desenvolupament, les indústries creatives contribueixen a revitalitzar les economies nacionals, generen llocs de treball verds, estimulen el desenvolupament local i fomenten la creativitat".

El primer panell, moderat per Jesús García Calero, director d'ABC Cultural, té com a objectiu generar un diàleg entre els espais patrimonials i la creació i exhibició cultural. Els ponents seran Jesús Cimarro, president de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya i director de Pentación Espectacle; Maria Sheila Cremaschi, directora de l'Hay Festival Segòvia, Claudia Schwarz, presidenta de l'Associació de béns i llocs Patrimoni Mundial d'Alemanya i Antonio Ruz, Coreògraf, ballarí i director de la seva pròpia companyia.

El segon panell de treball, moderat per Virginia Sarmiento, periodista de la Cadena Ser, abordarà els reptes i oportunitats en els espais patrimonials com a llocs per a la creació cultural. Entre els ponents, María Victoria Bermejo, coordinadora de la Comissió d'Educació, Cultura i Esport del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya i regidora de Cultura de l'Ajuntament de Salamanca; juntament amb Isabelle Sallé, directora de Cultura i Patrimoni de Saline royale d'Arc et Senans (Patrimoni Mundial, França); Natalia Menéndez, directora artística de Teatro Español i Naus de l'Espanyol en Escorxador Madrid i Javier Cuevas, president de la Federació Estatal de Companyies i Empreses de Dansa (FECED).

Els models de cultura sostenible, serà un altre dels eixos de debat, amb la participació com a moderadora de Gema Jiménez, periodista de Cultura de TVE, i les intervencions de Silvia Modia, sotsdirectora de l'Auditori de Galícia de l'Ajuntament de Santiago de Compostel·la; Carlo Francini, gestor del Centre Històric de Florència Patrimoni de la Humanitat i Carlos Llop, promotor d'espectacles musicals.

La cultura i el patrimoni com a elements de transformació social, també serà un altre dels temes de debat amb la participació de Javier Marín, director de Festival de Música Antiga d'Úbeda i Baeza; Immaculada Cid, presidenta de Zoés (Associació de Veïns del Barri de l'Oest de Salamanca) i Juliana Forero, especialista en Programes Culturals de la UNESCO, en un debat que va conduir Pau Gil, periodista d'El Mundo.

L'última sessió de treball, que conduirà Vicente G. Olaya, periodista d'El País, ha de sotmetre a anàlisi la cultura i el patrimoni com a elements d'atracció turística i desenvolupament econòmic amb la participació de Maria Jesús Ávila, directora del Centre d'Arts Visuals Fundació Helga d'Alvear de Càceres i Elena Valdés, cap de l'àrea de Turisme Cultural de Turespaña, juntament amb Tersa Azconoa, vicepresidenta de l'Spain Film Commission i Carolina Fàbregas, directora de Màrqueting del Museu Nacional Thyssen-Bornemisza.

La seu del Paranimf de la Universitat d'Alcalá serà l'escenari de les conclusions i la clausura de l'Fòrum, amb la participació del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes; l'alcalde d'Alcalá d'Henares, Javier Rodríguez Palacios, i el rector de la Universitat, José Vicente Saz.