Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

V Encuentro Europeo Cuidades Patrimonio en EivissaAvui s'ha constituït la Comissió de Patrimoni del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, presidida per l'alcalde de Mèrida. La reunió de l'Europeu de Patrimoni Mundial i la posada en marxa de noves iniciatives, com compartir bones pràctiques sobre el problema dels apartaments turístics, entre els propers reptes d'aquesta comissió.

Madrid, 9 d'octubre de 2019. El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya serà l'amfitrió de la V Trobada Europea de Patrimoni Mundial, que se celebrarà a la ciutat d'Eivissa els dies 26 i 27 de novembre. La preparació d'aquest V Trobada Europea és el primer repte que afronta la nova Comissió de Patrimoni del Grup, que s'ha constituït avui a Madrid, sota la presidència de l'alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, i que està formada pels regidors d'àrea de les 15 ciutats.

"Avui hem constituït la nova comissió on cada un dels representants de les nostres 15 ciutats, delegats d'Urbanisme i de Patrimoni, hem posat en comú quins són els objectius per a aquest primer any. Per descomptat, el més important és la protecció del patrimoni mundial que tenim a les nostres ciutats", ha assenyalat Rodríguez Osuna, en qualitat de vicepresident del Grup, abans d'afegir que" tenim dues cites importants en agenda, que són la XIII Trobada de Gestors de Patrimoni Mundial, que se celebra a Còrdova, els dies 6 i 7 novembre i, per descomptat, les jornades de Patrimoni Mundial, que reuniran els principals experts en aquesta matèria a Eivissa els dies 26 i 27 de novembre. El nostre objectiu és liderar des d'Espanya l'impuls a les noves iniciatives per a la conservació del patrimoni històric a tot el món".

El president ha destacat la importància del Grup i la seva llarga trajectòria en aquests 26 anys de treball conjunt i el fet que Espanya, amb 47 béns inscrits a la Llista de Patrimoni, sigui el tercer país del món amb major nombre d'inscripcions, només per darrere d'Itàlia i la Xina: "Som conscients de la importància que tenen la conservació i la recuperació del patrimoni i el nostre repte és aconseguir generar ocupació i riquesa en les nostres 15 ciutats. Per descomptat, també hem d'afrontar nous reptes, com pot ser compartir bones pràctiques sobre la problemàtica que planteja l'ocupació dels nous allotjaments turístics", ha assegurat.

La comissió de Patrimoni, reunida a la seu de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, ha aprovat el nomenament de Carmen Yáñez, regidora de Patrimoni de Mèrida, i de Pep Tur, regidor de Patrimoni d'Eivissa, com a coordinadors. També ha donat llum verda a la celebració del certamen Aula Patrimoni 2020, amb 14 premis per als centres escolars finalistes. Sobre la taula altres projectes didàctics per promocionar els béns Patrimoni Mundial i creació de nous mapes turístics. A més, el Grup també estarà present en el XXIII Congrés Nacional d'Història de l'Art, que se celebra a Salamanca del 30 de març a 3 abril de 2020, amb un panell dedicat a les Ciutats Patrimoni.

El Grup de Ciutats Patrimoni, que ha celebrat el seu 25 aniversari, és un excepcional exemple a Espanya de cooperació i col·laboració entre administracions públiques, organismes i entitats privades a favor de Patrimoni Cultural.