Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Grup Ciutats PatrimoniEl Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat impulsa un nou programa d'esdeveniments culturals, educatius i esportius per a aquesta tardor i per al 2020. La nova Comissió de Treball d'Educació, Cultura i Esport ha quedat avui constituïda a la seu de la FEMP a Madrid. La posada en marxa de 'La Nit del Patrimoni', serà la primera gran cita el dia 21 de setembre amb un potent programa que reforça la imatge del Grup com "Ciutats de la Cultura".

Madrid, 19 de juliol de 2019. La nova Comissió de Treball d'Educació, Cultura i Esport del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya ha quedat constituïda en la reunió celebrada aquest matí a la seu de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies ( FEMP) a Madrid. En la mateixa reunió, el Grup ha impulsat la celebració d'un nou calendari d'esdeveniments culturals, educatius i esportius per a la tardor i per al 2020 en les 15 ciutats del Grup. La primera gran cita cultural serà 'La Noche del Patrimonio. La Nit del Patrimoni. A Noite do Patrimonio', el proper 21 de setembre, un esdeveniment que aquest any arriba a la seua segona edició com un nou producte cultural i turístic d'èxit a Espanya amb un programa molt ambiciós i simultani a les 15 ciutats.


Ciutats de Cultura
Com a primer punt de l'ordre del dia, ha quedat constituïda la nova Comissió d'Educació, Cultura i Esport del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, presidida per l'alcalde de Salamanca, Carlos García Carbayo, i en la qual assumeix el càrrec de coordinador Julio López Revuelta, regidor de Cultura de Salamanca, mentre que Silvia Fernández Gómez, regidora de Cultura de Mèrida, serà la coordinadora segona.

La funció d'aquesta Comissió serà la direcció de les actuacions programades i en formen part els regidors i regidores María Aranguren (Alcalá d'Henares); Ángel Sánchez Jiménez (Àvila), Rosa Martínez Cózar (Baeza), Fernanda Valdés Sánchez (Càceres), Juan Miguel Moreno Calderón (Còrdova), Miguel Ángel Valero Tevar (Conca), Carmen Boned Verdera (Eivissa), Yaiza López Landi (Sant Cristòfol de la Llacuna); Mercedes Rosón Ferreiro (Santiago de Compostel·la), Claudia de Santos Borreguero (Segòvia), Manuel Castaño Bachiller (Tarragona), Teodoro García Pérez (Toledo) i Elena Rodríguez García (Úbeda).

La comesa fonamental de la Comissió, que comptarà amb l'assistència de la Gerència i dels tècnics de Cultura, Educació i Esport de les 15 ciutats, serà l'aposta per una potent programació cultural com a senyal d'identitat del Grup. Per això, va continuar impulsant el posicionament del Grup com "Ciutats de la Cultura" amb un pla estratègic que inclou la producció i gestió d'activitats culturals d'excel·lència, en col·laboració amb entitats i artistes de prestigi. Una missió que reforça els valors i els vincles de les 15 ciutats i els seus ciutadans, alhora que contribueix a internacionalitzar la imatge de marca del Grup com un referent cultural i patrimonial d'Espanya.

La Noche del Patrimonio. La Nit del Patrimoni. A Noite do Patrimonio
Amb motiu del 25 aniversari de la creació del Grup, el 2018 va néixer 'La Noche del Patrimonio. La Nit del Patrimoni. A Noite do Patrimoni ', un esdeveniment inèdit a Espanya, que es va celebrar per primera vegada el dissabte 15 de setembre de manera simultània a les 15 ciutats que integren el Grup, amb un programa d'activitats de caràcter cultural i de participació ciutadana, on la dansa contemporània va jugar un paper rellevant, juntament amb el Patrimoni i la seua funció social.

El certamen va resultar un gran èxit, amb la participació de milers de persones, veïns i visitants, que van fer aquella nit seus els carrers dels nuclis històrics de les 15 ciutats, atès que va ser la primera vegada que tal nombre de béns patrimonials s'obrien de manera simultània per al seu gaudi col·lectiu i gratuït, i a més fora del seu horari habitual, per convertir-se en escenaris de propostes artístiques i culturals.

En aquesta segona edició, el proper 21 de setembre, la secció 'Escena Patrimoni' inclou 15 espectacles de primera categoria de dansa contemporània en espais monumentals. A més, cada ciutat obrirà espais patrimonials aquesta nit i s'oferiran nombroses activitats culturals complementàries en els cascos històrics dins de les seccions 'Obert Patrimoni' i 'Viu Patrimoni', que convertiran el tercer dissabte de setembre en una nit màgica a les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat.

'La Noche del Patrimonio. La Nit del Patrimoni. La Noite do Patrimonio' ret homenatge a la cultura i les llengües de totes les ciutats del grup, que representen la diversitat i riquesa d'Espanya.

VII Cicle de Música de Cambra
Aquest cicle arribarà el 2020 a la seua VII edició i s'iniciarà en el mes de març a Eivissa. Durant 6 anys, gràcies a l'excel·lent relació amb l'Escola Superior de Música Reina Sofia, que presideix SM la Reina Sofia i dirigeix ​​Paloma O'Shea, el Grup ha dut a les seues ciutats concerts de música de cambra, interpretada pels joves talents que es formen en aquest centre, considerat un dels millors del món. Sens dubte, dues marques d'excel·lència, la de l'Escola i la UNESCO, que es troben en aquest projecte que uneix joventut, talent, patrimoni i cultura.

Prop de 20.000 persones han pogut gaudir al llarg d'aquests sis anys d'aquesta sèrie de concerts del màxim nivell, en espais singulars com catedrals, esglésies, palaus, museus, monestirs i altres edificis històrics convertits en moderns i funcionals auditoris.

Aula de Patrimoni 2019-2020
La comissió també també ha acordat convocar el mes d'octubre la VII edició d''Aula Patrimoni', un programa en què han participat prop de 8.000 escolars en els últims quatre anys i que té com a objectiu que els joves valorin i coneguin les seues ciutats i també les de la resta d'Espanya que han estat reconegudes per la Unesco com a Patrimoni Mundial.

En la VI edició va guanyar el certamen el Colegio Filipense de Baeza pel seu projecte "Sent Baeza. Patrimoni Mundial més social i accessible per a tothom". El premi, lliurat el 28 de maig per l'alcaldessa de Baeza, Lola Marín, a la directora del centre va consistir en un viatge del 18 al 20 de juny de la classe guanyadora a Santiago de Compostel·la.

Circuit de Carreres
El Circuit de Carreres "Ciutats Patrimoni de la Humanitat", en col·laboració amb EDP i Paradors, va celebrar el 2018 la seua primera edició amb motiu del 25 aniversari de la xarxa i amb l'objectiu d'unir patrimoni, esport i vida saludable.

L'èxit de la primera edició ha propiciat que en 2019 s'hagi posat en marxa el segon circuit, amb milers de seguidors en aquestes proves, que encara té sis cites al calendari de l'últim trimestre d'aquest any:
- ÀVILA: diumenge 20 d'octubre, VII Mitja Marató Àvila Monumental.
- ALCALÀ D'HENARES: diumenge 27 d'octubre, Marató i 10 km d'Alcalà.
- TOLEDO: diumenge 10 novembre, La Cigala Toledana.
- TARRAGONA: diumenge 24 de novembre, 28a Mitja Marató de Tarragona
- CÒRDOVA: diumenge 24 de novembre, XXXV Mitja Marató Còrdova 2019.
- EIVISSA: dissabte 7 de desembre, Cursa Popular Eivissa Patrimoni de la Humanitat

La tercera edició d'aquest Circuit és un altre de les comeses de la nova comissió, que abordarà el calendari de proves de 2020 la propera tardor.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que ha celebrat a 2018 el seu XXV aniversari, reforça el seu compromís d'actuar de manera conjunta en la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles els nuclis històrics de les quals han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo.