Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Eivissa, Pep Tur, la directora de l'Arxiu Històric d'Eivissa, Fanny Tur i el fotògraf Santiago Barberán, han presentat l'exposició Foto Santiago, Eivissa i Formentera anys 50 i 60, llegat de Santiago Barberán, testimoni i cronista gràfic de les Pitiüses.

L'exposició consta d'una cinquantena de fotografies d'Eivissa dels anys 50 i 60  i 4 fotos corresponents a Formentera.

La família de Santiago Barberán Pérez va fer la donació de tot l'arxiu fotogràfic a l'Arxiu d'Imatge i So de l'Ajuntament d'Eivissa l'any passat. Durant els darrers mesos s'ha estat treballant en la recuperació i tractament de milers de negatius en vidre i cel·lulosa, netejant i classificant la col·lecció.

L'Arxiu Històric d'Eivissa juntament amb el net del fotògraf, Santi Barberán, han realitzat la selecció de les fotografies i els materials que finalment conformen l'exposició que s'inaugura demà dijous dia 4 de juliol a les 20:00 hores a l'Espai Cultural Es Polvorí, a Dalt Vila.

A l'exposició es podrà veure una selecció d'imatges i una part de les imatges cedides per Foto Cine i Foto Santiago, on van treballar la primera generació de fotògrafs de la família, en concret l'avi Santi Barberán Guasch.

El regidor de Cultura, Pep Tur, ha destacat que aquesta donació ve a incrementar el fons fotogràfic de l'Arxiu  i que “s'han descobert autèntiques joies, no nomes imatges sinó pel que fa al recorregut de les tècniques fotogràfiques que s'han fet servir”.

El fotògraf Santiago Barberán ha agraït a l'Ajuntament d'Eivissa la feina de recuperació de l'arxiu fotogràfic i del muntatge de l'exposició i ha afirmat que “dins dels milers d'imatges recuperades hi ha moltes fotos curioses i imatges insòlites que ni tan sols jo coneixia”.

La directora de l'AISME, Fanny Tur ha explicat que aquesta exposició “es un petit tast del llegat de milers de negatius i el que s'ha fet ha estat una primera feina de neteja i selecció dels reportatges que hi ha al llegat del anys 50 i 60”.

Santiago Barberán, testimoni i cronista gràfic de les Pitiüses

El fotògraf Santiago Barberán Pérez arriba a Eivissa cap el 1945. Inicia les seues primeres passes professionals a Foto Cine, aleshores dirigida per Jose González. L’estudi estava situat a l’actual carrer del bisbe Cardona, al barri de la Marina i tancà les seues portes l’any 1949.

Poc temps després (1949/1950) neix Foto Santiago, quan Barberán adquireix l’estudi Voramar, situat en el port de la ciutat, just davant la mar. Cap a l’any 1950 és quan inicia aquesta nova etapa de la seua activitat fotogràfica, tasca que anys després continuaria el seu fill, Santiago Barberán Sanchís, al mateix temps que adquireix Foto Cine, que va romandre tancat durant uns anys.

Ja en la dècada dels 60 i 70 del segle XX és quan es produeix un augment de l’activitat professional, a través de reportatges socials, de manera paral·lela a l’explosió de l’activitat turística a les Illes, la qual cosa genera una demanda fotogràfica desconeguda fins a aquell moment.

En aquells anys compagina l’activitat de l’estudi amb la de corresponsal de televisió espanyola (TVE) i la fotografia de premsa, tant a mitjans nacionals com internacionals. Aquest augment de la demanda i de l’activitat porta a Santiago Barberán a col·laborar amb altres fotògrafs freelance de l’època com ara Pep Ramón, Antoni Basuró, Paco Rocha, entre d’altres. A tots ells, Foto Santiago vol fer públic el seu agraïment.

L’Any 1990 mor Santiago Barberán Sanchís i és el seu fill, Santiago Barberán Guasch qui continua amb el negoci familiar després d’haver estudiat fotografía a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). L’activitat es va mantenir en el mateix lloc fins l’any 2015.

Va ser l’any 2015 quan la tercera generació de fotògrafs donà els negatius del seu arxiu, que es conserven des dels anys 50 del segle XX, a l’Arxiu d’Imatge i So Municipal d’Eivissa (AISME), enriquint el fons de l’Arxiu Històric d’Eivissa (AHE) i completant la col·lecció de fotografies que l’AISME tenía tant de Foto Cine com de Foto Santiago, integrada principalment per reportatges encarregats en el seu moment per l’Ajuntament d’Eivissa.

Tall de veu del regidor de Cultura, Pep Tur

Tall de veu del fotògraf Santiago Barberán

Eivissa, 3 d'agost de 2016