Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Obres Baluard St. JordiL’Ajuntament d’Eivissa inicia les obres de restauració del baluard de Sant Jordi, l’únic baluard pendent de rehabilitació. Els treballs duraran aproximadament un any i estan finançats pel Ministeri de Foment i el Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat.

El regidor de Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, ha presentat aquest matí les obres de restauració del baluard de Sant Jordi, que ja han començat i que duraran aproximadament un any. Els treballs, que tenen un cost de 322.000 euros, han set adjudicats a l’empresa Refoart i el director d’obra serà l’arquitecte Fernando Cobos, també responsable del Pla Director de Muralles de la ciutat d’Eivissa.

Tur ha explicat que el baluard de Sant Jordi va ser el primer que es va construir però que, curiosament, serà el darrer en ser rehabilitat, tancant així les intervencions de recuperació dels baluards de la murada. Les obres començaran per la part que més molèsties pot provocar als vianants que visitin Dalt Vila i la part més visual serà l’eliminació de la gran tapa del dipòsit d’aigua que es va construir al baluard durant els anys 50.

Cobos ha senyalat que aquest baluard, juntament amb el baluard que uneix Sant Jordi amb Sant Bernat i al que també s’actuarà, tenen un gran interès donat que conserven els parapets més antics que es conserven, inclosos alguns corbs i que ‘són excepcionals en el món de la fortificació del Reinaxement’. El director de l’obra explica que es tracta d’un baluard que ha set molt maltractat al llarg del temps. Per allotjar el dipòsit d’aigües es va foradar per dins el baluard i les casamates, que tenen un difícil accés, es varen anar omplint i reomplint de diferents materials.

Per tot això, l’equip de feina, al que també està l’arqueòloga i tècnica municipal Rosa Gurrea preveu una intervenció àrdua, que començarà amb l’eliminació de tots els materials i components afegits per estudiar l’estat real dels diferents murs i ajustar la feina a les vertaderes necessitats de cada zona.

El regidor i la tècnica de Patrimoni han explicat que en principi no està previst museïtzar aquest baluard, sinó deixar-lo sense cap element per tal que es pugui gaudir en un estat més natural. Tur també ha indicat que la
filosofia de feina del seu departament es basa no només en les grans obres, sinó també en les petites reparacions per millorar l’estat de conservació de tota la zona declarada Patrimoni Mundial i el seu entorn. Per això, des de Patrimoni també s’han posat en marxa dos fases d’un pla de feina de petites intervencions que està permetent arreglar molts petits desperfectes.

Enllaç a:
· Tall de veu del regidor de Patrimoni, Pep Tur