Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Medalles d'or ajuntament d'Eivissa

La cerimònia d'entrega de les Medalles d'Or de la Ciutat d'Eivissa es celebrarà el proper dia 5 d'Agost a les 21:00 hores al baluard de Sant Pere,  en el marc dels actes programats durant les Festes de la Terra.

Es tracte, sense dubte, d'un dels  moments mes importants i emotius de l'any per a la institució però ho és, sobretot, per a les persones, entitats i col·lectius a qui se'ls ret un homenatge.

Es per això que enguany des de l'Ajuntament d'Eivissa s'ha tingut una especial cura a l'hora d'elegir als ciutadans i col·lectius que la rebran, atorgant aquesta distinció a dos establiments tradicionals de la ciutat  i al col·lectiu de mestres majors de 80 anys.

La capelleria Bonet, es un establiment familiar de tota la vida al barri de la Marina, situat just davant del teatre Pereira, al carrer Comte Rosselló. La capelleria era coneguda com Can March i a partir de 1916 va ser traspassada a Maria i Joan Bonet. La capelleria, amb mes de 100 anys d'història, és un clar exemple de labor continuada per una mateixa nissaga familiar que ha passat de generació en generació, mantinguen l'encant, l'aspecte i fins i tot el mobiliari d'aquella època, fet que el converteix en un dels comerços de la Marina amb més personalitat.

Na Maria Bonet, va iniciar-se fent capells per a les dones de l'època. Mes tard també en va començar a fer-ne per als homes. Han passat tres generacions de la mateixa família darrera els seus mostradors.

Amb el lliurament de la Medalla d'Or  de la Ciutat d'Eivissa es vol donar una empenta i un reconeixement a aquesta família i com a institució pública,  donar-li les gràcies per mantenir viu l'esperit d'una Eivissa que és difícilment repetible.

La cistelleria de Vicenta Vinyes és probablement el primer comerç obert al carrer de la Creu que encara roman obert, tot i que als seus inicis, fa més d'un segle, va ser una botiga de queviures fundada pel seu oncle Pere Vinyes i la seua dona Catalina Torres.

La botiga de queviures es va anar especialitzant en cistelleria, senallons, cistelles i capells. De fet, generacions d'eivissencs i eivissenques han comprat senallons a aquesta botiga tant tradicional.

S'atorga la Medalla d'Or de la Ciutat d'Eivissa a la cistelleria de na Vicenta Riera com a reconeixement a un negoci que any rera any ha lluitat, obrint cada dia amb la mateixa il·lusió i amb la mateixa empenta.

Tant la capelleria Bonet com la cistelleria de na Vicenta son d'aquestos negocis que es distingeixen per ser l'essència i esperit d'un barri de gent d'Eivissa, humil i treballadora.

La tercera Medalla d'Or s'atorga al col·lectiu de mestres majors de 80 anys.

Amb aquesta distinció es vol premiar a totes les persones que han exercit la docència a aquest municipi. Es una manera de donar les gràcies a un estament que ha desenvolupat una labor callada però d'una importància vital per a la nostra societat.

Aquestos professors exerciren la seva professió en moments molts difícils, la majoria començaren a exercir durant els durs anys de la Postguerra, amb moltes deficiències materials, en un moment d'austeritat i exercint la seva feina sense medis ni tan sols informació ni transports però sempre amb entusiasme.

Hi que que destacar un fet important i és que bona part d'aquest col·lectiu son dones. Dones formades a la Península i a Palma que exerciren amb un gran sacrifici personal reben retribucions mes be escasses. Varen ser dones que serviren d'exemples a altres dones i que les ajudaren a formar-se per tal de lluitar per una societat més justa e igualitària.