Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Eivissa, 01 de març, 2015.- El projecte AYUDANDOG, que s'ha desenvolupat durant els últims tres mesos al centre penitenciari d'Eivissa i en el qual han participat quatre gossos del centre de protecció animal de sa Coma, ha finalitzat amb resultats positius tant per als interns participants com per als cans que també s'han beneficiat d'ell.

Pel que fa als interns, s'ha treballat per millorar aspectes psicosocials, tant a escala individual com grupal. En aquest sentit, l'avaluació terapèutica elaborada per la psicòloga clínica Antonella Greco, coordinadora de APFEM i col·laboradora de l'Associació Aliadogs, sobre la conducta general dels participants considera que aquesta ha estat molt positiva durant tot el projecte, mostrant un alt nivell de motivació per les activitats proposades i participant en totes activa i constructivament.

S'han complert les normes de respecte al grup tant cap als monitors, com cap als companys i els animals. L'actitud de cada un d'ells ha fet possible que establissin un vincle correcte amb els seus respectius companys canins, possibilitant que els animals avancessin en els seus objectius. S'ha observat una millora de l'estat emocional general dels participants i s'han afavorit l'adquisició d'habilitats psicosocials i coneixements sobre la conducta humana i control d'impulsos.

D'altra banda, el projecte perseguia afavorir les possibilitats d'adopció satisfactòria i definitiva dels gossos del centre de protecció animal, proporcionant-los una socialització correcta i una educació i obediència bàsiques, que possibiliti que una família els adopti de forma estable. En aquest sentit, segons l'avaluació final del projecte, els animals han adquirit en general un bon nivell d'obediència bàsica. Han après a realitzar diversos exercicis amb consignes verbals i gestuals com ara seure i estirar, romandre quiets on se'ls digui amb un radi de distància al guia considerable, acudir quan se'ls crida i caminar al costat correctament sense estirar la corretja. Dos d'ells, els sèniors Buba i Toy, passegen a més al costat de les seves guies sense corretja.

Pel que fa als objectius psicològic-conductuals, durant el curs els professionals implicats han pogut observar en els gossos una perfecta socialització, són amigables i no mostren cap signe de conductes agressives entre ells ni cap a les persones. Tampoc mostren cap altra conducta desequilibrada (fòbies, obsessions, pànic, comportament salvatge ...) propi de l'anomenat "síndrome de la gossera" associat a llargs períodes engabiats. El seu comportament és, en general, el típic d'un gos mentalment equilibrat i estable.

L'informe d'avaluació del projecte conclou que els quatre animals són candidats perfectes per a una adopció estable i satisfactòria, sempre que els seus nous amos consolidin i mantinguin l'educació i l'ensinistrament que han rebut.

A mesura que se succeeixin les adopcions dels gossos participants, l'ensinistradora de Aliadogs, Marta Megino, es reunirà amb les noves famílies per transmetre'ls el que han après els seus gossos, com posar-ho en pràctica i normes bàsiques de manteniment per a una convivència feliç amb el seu nou company de quatre potes.