Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

L’Arxiu Històric d’Eivissa celebra enguany el seu 25è aniversariEivissa, 6 d’octubre de 2014.- La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Lina Sansano, junt amb la directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa, AHE, Fany Tur, han presentat l’exposició commemorativa del 25è aniversari de la inauguració de l’Arxiu, creat oficialment l’any 1937. Es tracta d’una exposició temàtica sobre l’antiga Universitat d’Eivissa i Formentera, institució que governà les Pitiüses des del segle XIII fins a les primeres dècades del segle XVIII.

Així, a la mostra, que s'inaugura el pròxim dimecres 8 d’octubre a les 20 h en Es Polvorí a Dalt Vila, es podran conèixer alguns documents i algunes reproduccions que ofereixen un recorregut per la història d’Eivissa al llarg de 5 segles: Llibres de Determinacions del Consell (llibre d’actes de l’antiga Universitat); Llibres de Juraria (de 1618-1619 que s’ha restaurat coincidint amb el 25è aniversari i s’exposarà ara per primera vegada); Llibres dels Oficials; Llibre de la Sal; Cartes Reials; Llibre de la Cadena (reproducció); Llibres d’Ordinacions i Llibre d’Estims (cens fiscal). L’exposició romandrà oberta fins al 6 de novembre i alguns dels documents no s’havien exposat mai.

La mostra coincideix, a més, amb dues dates rellevants: el 715è aniversari de la regulació de l’antiga Universitat d’Eivissa i Formentera i amb el 290è de l’aplicació del decret de Nova Planta a les Pitiüses.

Sansano ha recordat part de la història de l’Arxiu, com que es va crear l’any 1937 a petició de l’Ajuntament i sota el patronat de la Diputació Provincial. Isidor Macabich fou el primer director de l’AHE i tot i la seva titularitat municipal, és un arxiu interinsular, ja que custodia la documentació històrica de les Pitiüses amb una cota de 1235. El juny de 1989 s’inauguren les dependències de l’AHE a l’antic convent dels dominics i a l’estiu del mateix any, es crea l’Arxiu d’Imatge i So Municipal (AISME). L’any 2008, l’AHE i l’AISME es traslladen a Can Botino, mantenint les antigues dependències com a arxiu del segle XX.

L’horari de l’exposició és de dimarts a diumenge de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, dilluns tancat.

Tall de veu de la Regidora de Cultura, Lina Sansano.