Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Vicent FornàsL’Ajuntament d’Eivissa presenta aquest dilluns a les 20.30 hores a la sala Es Polvorí l’exposició ‘Vicent Fornàs: memòria i llegat’. L’Arxiu Històric d’Eivissa organitza, com cada any de cara a les Festes de la Terra una exposició d'una col·lecció del seu fons. En aquest cas es tracta d'una selecció dels documents gràfics i sonors de l'arxiu dels Xacoters de Balàfia que la seua neboda, Manolita Mestre, va donar a l'Ajuntament d’Eivissa ara fa dos anys. Aquesta donació incloïa les 162 cassetes amb enregistraments de cançons i gloses que va realitzar el matrimoni Fornàs durant dècades -des dels anys 70 fins als 90 del segle XX- a més de quasi un centenar de carpetes amb anotacions, dibuixos, poemes i fotografies. El conveni de cessió signat ja contemplava aquesta exposició, coincidint amb el 95è aniversari del naixement de Vicent Fornàs i el 20è de la seua mort.

La col·lecció documental i audiovisual dels Xacoters de Balàfia és un llegat d’un valor incalculable ja que recolliren, enregistraren i per tant conservaren un llegat de la cultura oral illenca que s'hagués perdut de no ser per la seua feina incansable.
Per altra banda, la mostra és també un recorregut per la seua faceta de pintor, a través de diferents sèries pictòriques: cases pageses, Balàfia, Dalt Vila, marines i esglésies. Per fer aquest recorregut s'ha comptat amb préstecs de diferents col·leccionistes: les famílies Fornàs, Mestre, Pujolet i Riereta han col·laborat amb aquesta exposició, comissariada per Toni Torres i Fanny Tur, que romandrà oberta a l'Espai Cultural Es Polvorí fins al 3 de setembre, i s'emmarca dins el programa d'activitats organitzat per l'AHE amb motiu del 25è aniversari de la creació de l'Arxiu d'Imatge i So Municipal (AISME).