abril 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

adolesL'Ajuntament d'Eivissa ha posat en marxa l'oficina d'Atenció Preventiva en Infància i Adolescència (EMAPI) que es crea com a Servei Específic dins l'àmbit dels serveis socials municipal. Les oficines han estat visitades per l'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, i la regidora de Benestar Social, Carmen Boned.

L'objectiu és intervenir directament amb el menor i en el seu entorn familiar immediat per tal de prevenir l'aparició de situacions que puguin afectar el seu normal desenvolupament així com en la reducció de danys en aquells infants que es troben en una situació de vulnerabilitat social.

L'oficina d'Atenció Preventiva en Infància i Adolescència es creà durant la pandèmia els primers mesos de 2021, per tal d'abordar el dany que s'estava detectant en part de la població menor d'edat i per coordinar actuacions per garantir el mínim impacte de tota la transformació de la vida diària dels infants i adolescents que va suposar la pandèmia.

L'espai, ubicat als locals municipals del Mercat Nou, está pensat per l'atenció puntual a famílies amb persones menors d'edat a càrrec, està estructurat en dues zones. Una planta baixa és on es realitza l'atenció tècnica a infants i adolescents i a les seves famílies i una primera planta és on es fa el treball intern de l'equip, reunions i la gestió de recursos i coordinacions amb tots els serveis implicats en cadascuna de les intervencions socials.

L'EMAPI estarà atès per l'Equip Municipal d'Atenció Preventiva en Infància i Adolescència, format per 1 treballadora social, 2 educadores socials i es preveu en un breu termini de temps la incorporació d'una psicòloga.

Amb la posada en marxa donant resposta així a la llei 9/2019 d'Atenció i els drets de la infància i Adolescència de les Illes Balears i a la més recent Llei orgànica de 8/2021 de 4 de juny de protecció integral a la infància i adolescència enfront de la violència.

Metodologia de treball

L'accés el servei s'obté un cop valorada la situació del menor pels equips de les Unitats de Treball Social municipals a través d'una derivació interna a l'EMAPI.

La intervenció que s'inicia és d'alta intensitat (elevada freqüència i presència amb la persona menor i el seu entorn) i està centrada en treballar en els espais naturals en els quals la persona menor conviu, per tal d'intervenir i modificar aquells aspectes o conductes que poden afectar el seu creixement i desenvolupament.

Es tracta d'un treball intrafamiliar i temporalment limitat, és a dir, no es treballa de forma institucionalitzada sinó que es fa en el mateix domicili i en l'entorn comunitari del menor, a través de visites a domicili per treballar les habilitats i les pautes educatives que rep l'infant per part del nucli familiar, així com l'acostament i acompanyament a recursos comunitaris que puguin millorar el seu creixement i desenvolupament com a persona. En el moment que els indicadors de vulnerabilitat milloren, l'equip de professionals treballa per un retorn consensuat a l'autonomia del nucli familiar.

La inversió per a l'adequació de l'espai ha estat de 35.049,66 €, i inclou mobiliari, canvi del terra, instal·lació elèctrica, de dades i de xarxa informàtica, instal·lació de climatització, pintura, retolació i instal·lació d'un tendal exterior.

Wpp