Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Tríada MediterràniaL’Ajuntament d’Eivissa i el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) han organitzat una nova edició de la iniciativa ‘Tríada Mediterrània: Pa, oli i vi a l’Eivissa antiga’ que tindrà lloc entre el 10 de juny i el 8 de juliol i que torna a reunir a la necròpolis del Puig des Molins de la ciutat d'Eivissa a productors locals i especialistes en l’estudi d’aquests tres productes que han marcat el nostre passat gastronòmic.

Aquest projecte, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament d’Eivissa, el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (centre adscrit a la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears) i Sabors Eivissa, va néixer l’any 2021 per potenciar i unir el patrimoni arqueològic i gastronòmic de l’illa.

La regidora de Turisme, Dessiré Ruiz, ha assenyalat que con aquesta acció ‘tornarem a gaudir de cultura tan rica que té la nostra ciutat i que aquesta vegada hem enfocat més al púnic. L'any passat vam tenir fins a 800 participants que van poder gaudir l'experiència i enguany s'amplia i esperam que enguany tot aquell vulgui gaudir de l'experiència pugui fer-ho en aquest paratge inigualable amb és la necròpolis de Puig donis Molins’.

Des de el MAEF, el seu director Benjamí Costa Ribas agraeix a tot el públic la bona rebuda que va tenir el projecte l’any 2021, la qual cosa ha motivat repetir la formula d’aquest cicle, tot i que incloent algunes novetats, com són dos ponents nous del món de la investigació arqueològica. La conservadora, Maria Bofill Martínez, i la restauradora, Helena Jiménez Barrero, també del MAEF, han destacat l’oportunitat que suposa per al seu equip col·laborar amb productors locals que rescaten tradicions mil·lenàries en l’elaboració d’aquests tres productes estrella de la nostra cultura mediterrània.

Per la seua part, Josep Lluís Joan, coordinador de Sabors Eivissa, ha destacat com el projecte recupera el bagatge cultural d’aquests productes emblemàtics de la Mediterrània, i a la vegada, serveix de promoció cap al futur dels productors locals de pa, oli i vi que hi treballen a l’actualitat. A més, cal reconèixer el seu impacte positiu vers el territori, i la recuperació d’aquestes produccions que ajuden a la conservació de la nostra tradició.

El cicle s’inicia amb el dia de l’Oli, el pròxim divendres 10 de juny, amb la ponència de l’arqueòleg Gabriel Servera Vives; el dia 17 de juny tindrà lloc el dia del Pa, amb el periodista i escriptor, Iban Yarza i el dia 24 de juny l’activitat anirà a càrrec del professor Alejandro Quevedo, que parlarà del comerç del vi a l’antiguitat. L’horari d’aquestes activitats serà a les 20 hores i l’accés és gratuït, prèvia reserva de plaça al 971 176 090.

Durant l’activitat, un especialista de cada producte farà una presentació sobre la història de l'oli, del pa o del vi, i a continuació, petits estands de productors locals: forns que ofereixen pa de xeixa, cellers de vi i productors d’oli amb IGP (Indicació Geogràfica Protegida), oferiran una degustació dels seus productes. De forma simultània a les ponències i degustacions, els dies de l’Oli i del Pa també s’oferirà un taller infantil per poder gaudir de l’activitat en família.

El cicle es clausurarà enguany el 8 de juliol amb una experiència gastronòmica inspirada en el món púnic de la mà del cuiner David Reartes que tindrà un cost de 35 euros per adult, 17,50 euros per a infants menors de 12 anys i gratuït per menors de 6 anys. Per aquesta activitat també és necessari reservar prèviament.

Wpp