abril 18, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Vara de ReyImpulsa Patrimonio, finançat amb els fons Next Generation, preveu la rehabilitació de la plaça de sa Carrossa, els carrers de Santa Maria i Tur de Montis i la finalització de la peatonització de l’entorn de Vara de Rey.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha assistit aquest matí a l’acte de presentació de Impulsa Patrimonio, que s’ha duit a terme aquest matí a la ciutat de Baeza (Jaén), i que ha comptat amb la presència dels alcaldes i alcaldesses de les 15 ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya i la Ministra de Turisme, Reyes Maroto.

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha anunciat una partida de 45 milions d’euros amb Impulsa Patrimonio dirigit a les ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya. Impulsa Patrimonio preveu el finançament de projectes sostenibles de rehabilitació i manteniment de patrimoni històric i cultural d’ús turístic dins del pla de modernització i competitivitat finançat amb els fons Next Generation-EU.

L’alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, ha dit que ‘avui és un dia històric perquè per primera vegada en 28 anys d’història, el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya rep 45 milions d’euros per part del Govern d’Espanya. A Eivissa arriben tres milions d’euros amb els que remodelarem diversos carrers de l'entorn patrimonial, ampliarem la peatonització de Vara de Rey i remodelarem la plaça de sa Carrossa’.

Pel que fa a la rehabilitació de la plaça de sa Carrossa, és l'únic accés rodat al casc històric, a l’entorn del baluard de Santa Llúcia i el seu correcte estat i conservació garanteix el flux cor de vianants cap a les zones com el futur Parador i la Catedral ja que des del seu entorn parteixen carrerons que faciliten el trànsit a peu.

El projecte de rehabilitació de la plaça consisteix en la renovació d’infraestructures, en especial la xarxa de separatives, substitució i millora energètica de l’enllumenat per a millorar la seva eficiència i sostenibilitat i la remodelació integral de la plaça de Sa Carrossa per tal de convertir-la en un espai més obert i amable per als vianants. Es tracta d’una triple actuació, en un entorn declarat Patrimoni Mundial, que millorarà el traçat urbà i la seva rehabilitació oferirà una millor imatge del seu valor històric tant al resident com al turista nacional i internacional.

El segon projecte és el de la rehabilitació dels carrers de Santa Maria i Tur de Montis, al barri de Dalt Vila. Aquests dos carrers es troben connectats en la part alta de la zona històrica, a la ciutat d’intramurs. Aquesta trama urbana es molt compacte e irregular. De fet, el carrer de Santa Maria és un dels més llargs de Dalt Vila i discorre sota el baluard renaixentista de Santa Tecla i les antigues seus de la Universitat i la Cúria. El carrer Tur de Montis, enllaça el carrer de Santa Maria amb l’edifici de l’antic seminari. Ambdós carrers son dels principals accessos a la zona alta, on es troba el Castell i la Catedral. La intervenció se centra en la millora de l'accessibilitat dels dos carrers, la millora de l’eficiència energètica amb una important remodelació de la xarxa d’enllumenat que tindrà lloc sobre una actuació de 1.500 metres quadrats.

El tercer projecte que s'escometrà amb el finançament de Impulsa Patrimonio és la finalització del projecte de peatonització del passeig de vara de Rey i la plaça des Parc. Aquesta actuació preveu finalitzar el projecte de sintonització i millora de l'àmbit de la peatonització ampliant el seu traçat al carrers de Vicent Cuervo, carrer de Pere Sala, carrer d’Abel Matutes Torres i carrer de Compte de Rosselló.

El projecte s'enquadra en el perfil estratègic de la millora de l'accessibilitat, la mobilitat i la incorporació de nous espais per a vianants a la ciutat d'Eivissa.

La peatonització del passeig de vara de Rey i la plaça des Parc en 2017 ha suposat una millora considerable de l'accessibilitat de tota l'àrea i un salt qualitatiu en quant a l’estètica de la zona i la posada en valor del seu teixit veïnal, turístic, comercial i hostaler.
Al mateix temps, l’obra integra el monument declarat Patrimoni Mundial en el teixit urbà donant rellevància patrimonial.
Per tot això es considera fonamental completar el projecte per a continuar avançant en la millor presentació i conservació del bé declarat patrimoni Mundial i de les seves àrees de protecció, dos objectius íntimament lligats al desenvolupament turístic de la ciutat.

Wpp