Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Teniu ous per sa quica?L’Ajuntament d’Eivissa continua amb la campanya de normalització lingüística per fomentar l’ús de paraules eivissenques relacionades amb el Carnaval. La finalitat de la campanya és que es relacionin diferents tradicions de Carnestoltes amb els seus mots correctes. Les paraules, acompanyades d’una representació gràfica, es publiquen durant aquests dies a través de les xarxes socials de l’Ajuntament d’Eivissa i s’afegeixen a les vuit paraules ja publicades durant l’any passat. L’objectiu d’aquesta campanya és que a través de les xarxes socials es comparteixin per tal de donar-li difusió.

Per a la regidora de Normalització, Clàudia Cotaina, "el fet de continuar amb l’edició d’aquestes paraules i expressions és que no caiguin en desús i donar-les a conèixer a la població més jove, tant les tradicions que encara es mantenen vives com les paraules que s’utilitzen per a nomenar-les".

Enguany, des del Departament de Normalització Lingüística, s’han triat les següents paraules per promocionar el seu ús i coneixement de les tradicions eivissenques relacionades amb el Carnaval: Rua, Teniu ous per posar a sa Quica?, ball de carnaval i l’enterrament del gat.
Pel que fa a la paraula ‘Rua’, a la imatge dissenyada s’explica que és una cercavila de carnaval formada per disfressats i carrosses, que fa un recorregut per carrers de la ciutat. L’any 1912 es considera l’inici d’aquesta manifestació, malgrat que va néixer de forma espontània ja el 1890.
Pel que fa a l’expressió ‘Teniu ous per posar a sa quica?’, es refereix al dijous llarder quan els mariol·los visitaven les cases amb un cistelló i demanaven ous per posar sa quica? Eren obsequiats amb ous, amb què fer la truita, i solien ser convidats a dolços i beure.
La tercera imatge té a veure amb el ‘ball de carnaval’. Es tracta dels balls de màscares i disfressats que se celebren a partir de dijous llarder, almenys des del segle XIX. Famosos eren els balls organitzats a la casa de sa Colomina, propietat de la família Wallis i que ara és la seu del casal d’Igualtat.
‘L’enterrament del gat’ és la comparsa que marca el final del carnaval, celebrada a Eivissa ja en el segle XIX. És la paròdia del ritual funerari, amb cants grotescos, les dones de plor i dol, crits i renecs, i el sermó de to crític i irònic.
A més d’aquestes paraules triades enguany, la ciutadania pot trobar a l’espai de Normalització de la pàgina web de l’Ajuntament d’Eivissa www.eivissa.es, les paraules ‘truita amb xulla i sobrassada’, ‘enterrament de la sardina’, ‘carasseta’, ‘Emmariolar-se’, ‘Carnestoltes/Carnaval’, ‘Jai Bunyoleter’.