Gener 24, 2020

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Milagros PiernaL’escriptora Milagros Pierna es l’escriptora del mes de gener de 2020 a la Biblioteca Municipal d’Eivissa pel 25è aniversari dels diferents premis que ha rebut entre els que destaquen el I Premi Narrativa Femenina Galiana de novel·la curta, el VIII Premi Ana Maria Matute editorial feminista Torremozas, el Premi Província de Guadalajara Camilo José Cela i el IV Premi Ciudad de Huelva de relats curts.

Biografia

Milagros Pierna Belloso. Escriptora i catedràtica de llengua espanyola i literatura. Nascuda a Zamora el 13 de juliol de 1957 viu a Eivissa des de setembre de 1981. Estudià Filologia Hispànica a la Universitat de Salamanca. Va arribar a Eivissa amb 24 anys acabada la carrera per exercir de professora. Ha publicat tant en català -Coses de cada dia, l’any 1994, amb l’editorial Mediterrània-Eivissa i pròleg de Josep Marí i dibuixos de Jean Serra- com en castellà.

Coses de cada dia, el seu primer llibre, és un recull de relats, on Milagros conta, amb tendresa i ironia petites històries de la vida, tal i com s'explica a la contraportada del llibre. L’any 1995 la revista IN SEL publicà als números 38 i 39 un relat d’aquesta obra seua traduït a l’alemany.

És autora també de l’obra teatral Una blanda muerte o Melibea, estrenada pel Grup Amateur de Teatre (GAT) al Casino d’Eivissa l’any 1994. També ha escrit adaptacions de teatre clàssic per a escolars. Ha actuat en obres com El cuervo, d’Alfonso Sastre, representada al teatre del Polvorí d’Eivissa l’Any 1984, i El Escorial, de Michel de Ghelderode. Va fer d’ajudant de direcció del GAT al costat de Merche Chapí en nombroses obres. En el 2020 es compleix el 25è aniversari de quatre dels premis que ha rebut:

- I Premi Narrativa Femenina Galiana de Novel·la curta per l'obra Los espejos de Charing Cross, publicada l'any següent. El Premi Galiana és de temàtica feminista on s’hi poden presentar tant homes com dones.

- VIII Premi Ana Maria Matute de l'editorial feminista Torremozas per l'obra Baucis y Filemon: pequeña mitologia cotidiana, publicada l'any següent.

- Premi Provincia de Guadalajara Camilo José Cela, pel llibre de relats "Mitologías".

- IV Premi Ciudad de Huelva de relats curts pel relat "Un crimen pasional».

L’any 1997 va publicar la novel·la Ángel de agosto. Recentment s’ha jubilat com a professora de literatura a l’IES Santa Maria d’Eivissa però segueix vinculada al món de la lectura i l’escriptura exercint de contacontes a diferents biblioteques i centres escolars de l’illa, fent conferències i preparant nous treballs.

Al llarg del mes de gener farà una conferència sobre Galdós a la Biblioteca Municipal amb motiu del centenari de la seua mort (4 de gener de 1920).

Obres de Milagros Pierna a la Biblioteca Municipal d'Eivissa

- Coses de cada dia / Pròleg de Josep Marí, dibuixos de Jean
Serra. Eivissa: Mediterrània-Eivissa, 1994.

- IV Premio «Ciudad de Huelva» Relatos Cortos 1995. Junta de
Andalucia. Delegación Provincial de Cultura. Junta de Andalucía.
Fundación el Monte, 1996. Inclou el relat de Milagros Pierna Un
crimen pasional. IV Premi Ciudad de Huelva de relats curts.
1995.

- Los espejos del Charing Cross. Madrid: Caja Castilla La Mancha,
1996. Premi Narrativa Femenina Galiana de novel·la curta.
1995.

- Baucis y Filemón y relatos finalistas. Madrid: Torremozas, 1996.
VIII Premi Ana Marçia Matute de l’editorial feminista
Torremozas. 1995.

- Mitologías (Relatos). Excma. Diputación Provincial de
Guadalajara, 1996. Premi Provincia de Guadalajara Camilo
José Cela. 1995.

- Angel de agosto. Barcelona: Destino, 1997.

- Una blanda muerte o Melibea (Tragicomedia en dos actos).
Eivissa: Mediterrània-Eivissa, 1998.

Obres de Milagros Pierna disponibles a la Biblioteca Municipal de Can Botino

- Mitologías (Relatos). Excma. Diputación Provincial de
Guadalajara,1996. Premi Provincia de Guadalajara Camilo
José Cela. 1995.

- Baucis y Filemón y relatos finalistas. Madrid: Torremozas, 1996.
VIII Premi Ana Marçia Matute de l’editorial feminista
Torremozas. 1995.

- Angel de agosto. Barcelona: Destino, 1997.

- Biblioteca 13; Estudio e investigación. Biblioteca Municipal de
Aranda de Duero. Aranda de Duero (Burgos): Ayuntamiento de
Aranda de Duero. Concejalia de Cultura, 1998.

- Una blanda muerte o Melibea: tragicomedia en dos actos.
Eivissa: Editorial Mediterrània-Eivissa, 1998.

Fons Jean Serra

- Los espejos del Charing Cross. Madrid: Caja Castilla La
Mancha, 1996. Premi Narrativa Femenina Galiana de
novel·la curta. 1995.

- Angel de agosto. Barcelona: Destino, 1997.

- Una blanda muerte o Melibea: tragicomedia en dos actos.
Eivissa: Editorial Mediterrània-Eivissa, 1998.

Milagros Pierna i la Biblioteca Municipal 

L'escriptora ha participat en diverses activitats organitzades per la Biblioteca amb motiu de diferents efemèrides:

-1999. El 21 de març d'aquell any, Dia Internacional de la Poesía, va participar juntament amb Llanos Lozano i Julio Herranz en un recital poètic homenatge a Antonio Machado.

-2000. El 9 de novembre va oferir una conferència sobre la vigència de Calderón de la Barca dins el programa d'activitats organitzats per la Biblioteca per commemorar el 400è aniversari d'aquest autor clàssic.

-2006. El 5 de juliol, amb motiu de ser Rafael Alberti l'Escriptor del mes de Juny i Maria Teresa Leon l'escriptora del mes de juliol, dins les activitats organitzades en el 70è aniversari de l'estada dels dos poetes a Eivissa, Milagros va oferir una conferència "Eivissa en l'obra d'Alberti i Leon". El 27 de juny, Vicente Valero havia ofert una xerrada sobre Alberti.

-2006. El 12 d'octubre va participar en un recital poètic de poemes sobre la Guerra Civil, amb Carles Fabregat, Julio Herranz, Neus Planells, Bartomeu Ribas, Mario Riera, Pau Sarradell i Jean Serra, celebrat a l'antic Refectori de l'Ajuntament i organitzat per l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera en el marc del 70è aniversari dels fets ocorregut a la Universitat de Salamanca i protagonitzats per Miguel de Unamuno.

-2006. El 20 d'octubre, Milagros Pierna va llegir uns textos de Clara Campoamor acompanyant la conferència de Marian Suárez a dues veus organitzada amb motiu del 75è aniversari del vot femení, reconegut en la Constitució republicana de 1931 i el paper fonamental de Campoamor en la lluita pel vot de les dones.

-2010. El 17 de maig Milagros Pierna va participar en una taula rodona a l'auditori de Can Ventosa sobre Miguel Delibes amb motiu del 90è aniversari del seu naixement, organitzada per la Biblioteca i moderada per Vicente Valero. Es va projectar la pel·lícula EL CAMINO, basada en una de les seues primeres novel·les. També varen participar Carles Fabregat i Carolina Riera.

-Març 2012. Homenatge a Antonio Machado. Activitat organitzada al voltant del Dia Internacional de la Poesia coincidint amb el centenari de la publicació de Campos de Castilla.

-2013. El 7 de març, dins el cicle Tardes de Poesía, organitzat per la Biblioteca en el marc del Dia de la Dona i el Dia I. de la Poesia i aquell any en el marc l'Any Villangómez, l'escriptora va participar juntament amb Nora Albert, Iolanda Bonet i Cristina A. Tur en el recital poètic Elles, celebrat a Es Polvorí. Milagros va recitar el poema "Dona" de Villangómez i altres d'Emily Dickinson.

-Març 2016. Homenatge a Blas d'Otero amb motiu del centenari del poeta basc i en el context de les activitats organitzades al voltant del Dia Internacional de la Poesía (21 de març). El recital a tres veus a càrrec de Ben Clark, Julio Herranz i Milagros Pierna va tenir lloc el 15 de març d'aquell any.

-Abril 2016. El 20 d'abril d'aquell any, va participar, juntament amb Nora Albert i Ben Clark, en lectures dramatitzades del Quixot a diferents punts de la ciutat amb motiu de les activitats organitzades per la Biblioteca en el 400è aniversari de la publicació d'aquesta magna obra de les lletres castellanes. Ella va realitzar la lectura programada davant l'entrada de Can Ventosa.

-2019. El divendres 25 d'octubre va protagonitzar una sessió de Tardes del Conte a la Biblioteca Municipal amb el seu "Teatrillo de la abuela Mila".

Descarregar punt de llibre de Milagros Pierna