Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

William Butler YeatsWilliam Butler Yeats (Dublín, Irlanda 1865 – Roquebrune-Cap-Martin, França 1939). Era fill del pintor John Butler Yeats. A mitjans de la dècada de 1880, Yeats va ser estudiant de l'Escola Metropolitana d'Art de Dublín. Després de la publicació dels seus poemes en el Dublín University Review el 1885, va abandonar l'escola d'art per dedicar-se a altres activitats.

En 1887 es va traslladar a Londres amb la família on va conèixer als escriptors Oscar Wilde, Lionel Johnson i George Bernard Shaw. També va conèixer a Maud Gonne, una partidària de la independència d'Irlanda, que va ser la seua musa durant anys i a qui va dedicar el seu drama de 1892, La comtessa Kathleen.

 

Al voltant d'aquesta època, Yeats va fundar el grup de poesia Club dels Rhymers amb Ernest Rhys. També es va unir a l'Ordre de Golden Dawn, una organització que explorava els temes relacionats amb l'ocultisme i el misticisme. El seu interès per la història del seu país, Irlanda, especialment els seus mites i llegendes, va impulsar gran part del seu treball. El títol Les aventures de Oisin i altres poemes (1889) es basa en la història d'un mític heroi irlandès. També va escriure El crepúsculo celta (1893), La rosa secreta (1897) i El viento entre los juncos (1899), basats en llegendes irlandeses. Gran amic de l'autora teatral Lady Isabella Augusta Gregory, va fundar amb ella el Teatre Nacional Irlandès el 1901. Es va convertir també en una figura política al nou Estat Lliure d'Irlanda, sent senador durant 6 anys a partir de 1922. Yeats representa mig segle d’intensa producció literària, no tan sols poètica sinó també narrativa i teatral.

Yeats rebé el premi Nobel de literatura el 1923, com un doble reconeixement: polític, perquè era just quan començava a funcionar l’Estat Lliure Irlandès, i literari, perquè el comitè dels Nobel deia explícitament que l'escriptor havia sabut expressar l’esperit de tota una nació. Va continuar escrivint fins a la seua mort. Algunes de les seues obres posteriors més importants són Els cignes salvatges de Coole (1917), La Torre (1928) i L'escala de cargol i altres poemes (1933). El major assoliment de Yeats va ser independitzar la cultura irlandesa dels motlles anglesos, tant en la temàtica com en l'expressió.

Descàrrega la guia de lectura