Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

El regidor de Cultura, Pep Tur, i el nou director de l'Orquestra, Fernando MarinaEl Patronat de Música de l'Ajuntament d'Eivissa ha escollit a Fernando Marina Miguel com a nou director de l'Orquestra Simfònica Ciutat d'Eivissa per un període de dos anys. Marina estat el guanyador d'un concurs públic convocat el juny de 2018 al qual es van presentar inicialment 25 candidats i que, finalment es va reduir a tres finalistes, que són els qui han dirigit els tres concerts de l'Orquestra durant aquest any 2019.

Fernando Marina Miguel va estudiar direcció d'orquestra amb Antoni Ros Marbà i Salvador Mas, i ha realitzat cursos de direcció a Hongria (International Bartok Seminar) i a França (Academie International de Pontalier). Durant sis anys va ser director titulat de la Coral Càrmina de Barcelona, capdavantera a Catalunya pel seu nivell de qualitat. També ha estat director titular de l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca, l'Orquestra de Cambra del Conservatori del Liceu i del Taller d'Òpera del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.

 

Ha dirigit a Alemanya (Freiburg) a Itàlia (estrena al Vaticà de l'obra del Pare Martorell 'Canticum Paschale in Rondó') i a Colòmbia (obrint la temporada 2004-5 d'Òpera del Teatre Colon de Bogotà). És col·laborador habitual de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears i ha dirigit Il Virtuosi de Roma, l'Orquestra Simfònica de Vallès, l'Orquestra Pablo Sarasate, l'Orquestra Simfònica de l'Empordà-Languedoc, l'Orquestra de Cambra Nacional d'Andorra (ONCA), la Simfònica del Conservatori del Liceu i l'Orquestra Simfònica del Conservatori Superior de les Balears.

Dins l'àmbit pedagògic, Fernando Marina ha estat professor del Conservatori Superior de Música del Liceu i del Conservatori Superior de les Balears.

Nova etapa de l'Orquestra

L'Orquestra Simfònica d'Eivissa és una orquestra Simfònica municipal de caràcter semi professional, creada en el marc del Patronat Municipal de Música d'Eivissa l'any 2002. Des dels seus inicis, ha funcionat per un sistema rotatiu entre tres diferents directors més un quart director convidat. Un sistema que es transforma a partir d'ara, atorgant la direcció en mans d'una sola persona que treballarà de manera coordinada amb els músics i el professorat de l'escola de música del patronat.

"Per un municipi de 50.000 habitants és un luxe comptar amb una Orquestra Simfònica, però també és un gran esforç econòmic, de logística i organització" ha explicat avui en roda de premsa el regidor de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament d'Eivissa, Pep Tur, qui ha recordat que "en aquest equip de govern sempre hem tingut molt clar que l'objectiu del Patronat i l'Orquestra és tenir una orquestra que pugui ser dita d'Eivissa. No és fàcil, però creiem que aquest és el camí a seguir". Tur també ha volgut expressar l’agraïment a tots els directors que han fet feina a l’Orquestra des de la seua creació, així com als treballadors del Patronat de Música.

Una aspiració també compartida pel nou director, Fernando Marina, qui ha assegurat que "intentarem potenciar la col·laboració amb Escola de Música i el Conservatori. Una orquestra no té sentit si no és per fer créixer la cultura del lloc on està. És una despesa molt important de diners i això ha de revertir a la societat. Aquesta és la idea que portem: col·laborar, créixer la cultura, retornar a la societat la inversió, de manera que arribi a un punt que només portem puntualment músics de fora per reforçar la formació".

Actualment, l'Orquestra Simfònica Ciutat d'Eivissa consta d'1 concertino, 7 violins I, 6 violons II, 4 violes, 4 violoncels, 3 contrabaixos, 2 flautes, 2 oboès, 2 clarinets, 12 fagots, 2 trompes i 2 percussionistes.

Els criteris que s'ha seguit des del Patronat de Música per escollir al director han estat, en els aspectes musico-tècnics, l'organització dels assaigs, la capacitat per resoldre les dificultats que sorgeixen durant els assaigs i la claredat gestual, entre altres. També s'han valorat aspectes humans, com el lideratge, l'empatia, el tracte amb la plantilla, la capacitat motivadora i el respecte envers els músics.