Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Consell de Capitalitat d'EivissaEl Consell de la Capitalitat d’Eivissa aprova les primeres inversions per a l’any 2020, destacant una nova promoció d’habitatge públic al centre de la ciutat. El Govern confirma inversions per més de 3,76 milions i les tres administracions s’emplacen a una nova reunió el 12 de desembre per acabar de tancar els compromisos de la llei.

L'alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha presidit aquest matí a Can Botino la reunió de constitució del Consell de la Capitalitat, l’òrgan col·legiat previst a la Llei de l’estatut especial de Capitalitat de la ciutat d’Eivissa per dirigir i coordinar totes les actuacions previstes a aquesta llei.

En aquesta primera reunió s’ha donat compte dels nomenaments que ha fet cada institució de representants per ser membres d’aquest Consell de la Capitalitat, s’ha aprovat inicialment el reglament de funcionament i s’ha acordat que es demanarà un nou informe que actualitzi el cost que suposa per la ciutat d’Eivissa ser la capital de l’illa a finals de legislatura. Aquesta darrera decisió s’ha adoptat entenent que l’estudi en que es basa l’actual compensació econòmica acordada pel Parlament de les Illes Balears és molt recent i que, per tant, no cal actualitzar-lo d’immediat.

Pel que fa a les inversions per a l’any 2020, que segons la Llei han de ser de 5 milions d’euros, dels quals el Govern aporta un 70 per cent i el Consell un 30%, s’han aprovat les següents aportacions concretes, totes elles corresponents a l’aportació de mínim 3,5 milions d’euros que ha de fer el Govern balear i que en realitat, superarà els 3,7 milions:

- Projecte i construcció d’HPO a l’avinguda d’Isidor Macabich: 3 milions d’euros.
- Casal d’Igualtat: 50.000 euros.
- Cultura (Museu Puget, MACE i Orquestra Simfònica): 110.000 euros.
- Instal·lació de plaques solars a edificis públics i punts de recàrrega de vehicles elèctrics: 200.000 euros.
- Redacció projecte nou pavelló poliesportiu: 400.000 euros.

Les inversions per part del Consell d’Eivissa no han quedat de moment definides amb assignació econòmica concreta, tot i que, segons ha explicat el vicepresident primer de la institució, Mariano Juan, es definiran tenint en compte les competències que té la institució insular i probablement suposaran millores de la xarxa viària. Juan ha citat expressament el projecte de reforma de la E-10 (primer cinturó de ronda de la ciutat).

Les tres institucions han quedat emplaçades a una nova reunió, que tindrà lloc el 12 de desembre, per acabar d’adoptar els acords sobre les inversions de 2020, especialment les que corresponen al Consell d’Eivissa, ja que la proposta del Govern ha quedat avui aprovada i supera la quantia econòmica prevista a la llei.

L’alcalde d’Eivissa ha senyalat després de la reunió ‘que la constitució del Consell de la Capitalitat fa del dia d’avui un dia històric’, després del reconeixement unànime que es va produir al Parlament de la compensació que necessita la ciutat per aquesta ‘petjada que suposa ser la capital d’Eivissa’. Ruiz ha agraït la participació i bon enteniment de les tres institucions i ha destacat que l’Ajuntament d’Eivissa ha demanat a Consell i Govern que les inversions prioritzin les que són les principals qüestions de la legislatura: els problemes d’accés a l’habitatge, la mobilitat i l’eficiència energètica.

Per la seva banda, la consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa, ha explicat que feia dies que el Govern i l’Ajuntament mantenien converses per conèixer aquestes prioritats de l’Ajuntament i ha destacat l’esforç que una vegada més fa la ciutat d’Eivissa posant un altre terreny a disposició de l’Ibavi per a la construcció d’una nova promoció d’habitatges de protecció oficial. Costa també ha volgut destacar que els únics municipis que han vist projectes aprovats a la convocatòria d’enguany de l’ITS (Impost de Turisme Sostenible) són Palma i Eivissa, precisament per la seva condició de capitals reconeguda pel Parlament balear. En el cas d’Eivissa, els fons recaptats amb aquest impost permetran la compra dels terrenys de l’antic hospital, a Dalt Vila, per posar en valor les troballes arqueològiques que hi ha a la parcel·la.

Finalment, per part del vicepresident del Consell, Mariano Juan, s’ha destacat també la bona sintonia i el consens present a la reunió i s’han garantit les inversions territorialitzades que la llei preveu que han de ser realitzades per la seva institució.

Per part de l’Ajuntament d’Eivissa també han participat a la reunió la primera tinent d’alcalde, Elena López; i el segon tinent d’alcalde, Aitor Morrás, mentre que per part del Govern i del Consell han assistit les respectives conselleres d’Hisenda, Rosario Sánchez i María Fajarnés.