Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Cessió a l'AxiuL’Ajuntament d’Eivissa i la conselleria d’Educació i Cultura formalitzen la cessió a l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera de documentació d’Isidor Macabich i el compositor Baltasar Samper, fins ara dins a l’Arxiu del Regne de Mallorca.

El regidor de Cultura en funcions de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, i la consellera balear de Cultura en funcions, Fanny Tur, han presentat aquest matí la cessió a l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera de diversos documents relacionats amb Isidor Macabich i el compositor Baltasar Samper, que fins ara formaven part del fons de l’Arxiu del Regne de Mallorca. Aquesta cessió temporal i gratuïta de la documentació del canonge i arxiver i el compositor s’ha formalitzat per un període de vint anys.

Amb aquesta cessió s’atén una sol·licitud de l’Ajuntament d’Eivissa en aquest sentit. L’escrit feia esment de la llei de Patrimoni que insta a promoure les polítiques de “retorn a l’illa d’origen dels bens del patrimoni històric que es troben fora de les Balears”.

La documentació que passa a custodiar l’Arxiu eivissenc està relacionada amb la composició de l’himne a Nostra Dona de Santa Maria que va realitzar Samper i que actualment es coneix amb el títol de ‘Set segles fa’.

El primer document és un carta datada el 21 de maig de 1935 en la que Macabich agraeix al compositor la disposició a posar música a l’himne del seté centenari de Nostra Dona Santa Maria d’Eivissa i li prega que la partitura estigui enllestida amb la suficient antelació i que pugui ser cantada per un cor.

El segon, també una carta del 4 de juny de 1935, el canonge i arxiver li agraeix la composició a Samper i li demana si es podrà desplaçar a l’illa amb motiu de les celebracions del mes d’agost.

El tercer document, sense datar, és la lletra de l’himne amb anotacions marginals de Macabich, mentre que el quart, tampoc datat, és una partitura autògrafa de Samper de l’himne del centenari.

El regidor de Cultura, Pep Tur, ha assenyalat que amb aquesta donació es permet continuar coneixent cada vegada amb més profunditat la figura d’Isidor Macabich i agraït a la Conselleria de Cultura del Govern balear la seva predisposició a dipositar aquesta documentació a l’Arxiu Històric de la Ciutat d’Eivissa.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Fanny Tur, va apuntar que es tractava «d’un fet històric», ja que ha estat la primera ocasió en la que un fons documental adquirit pel Govern balear és cedit a l’arxiu illenc corresponent.

Catàleg del pintor Carloandrés
A més de l’acta de cessió d’aquesta documentació, en l’acte d’aquest matí s’ha presentat l’edició del catàleg de les dues exposicions simultànies dedicada al pintor Carloandrés, recentment desaparegut, que es varen inaugurar al refectori de l’Ajuntament i a es Polvorí en el marc de les Festes de la Terra de l’any passat i ha itinerant després per diversos espais expositius.

Aquestes mostres organitzades per l’Ajuntament d’Eivissa i la conselleria balear de Cultura s’ha pogut veure a Mallorca i al Centre Octubre de Cultura Contemporànea de València, d’on era originari l’artista.

Les exposicions, organitzades prèviament a la mort del pintor, es varen dividir en dos parts, la primera dedicada a una mostra retrospectiva, amb retrats i paisatges realitzats des de l’arribada a Eivissa el 1958, fins a l’exposició retrospectiva que li dedicà el Consell d’Eivissa l’any 2011 a la desapareguda sala del Centre Cultural de S’Alamera; la segona estava dedicada a mostrar les pintures executades entre 2011 i la seva mort, l’any passat.

A les mostres hi havia obres cedides per la família de l’autor, juntament amb obres de col·leccions particulars per part del Bisbat d’Eivissa, la família Ramón i la Casa de les Mares Agustines de Palma, amb un quadre de cada una de les col·leccions privades.

L’edició del catàleg permet que aquelles dos exposicions romanguin en el temps, sent el testimoni de l’important llegat artístic del pintor, ha apuntat el regidor de Cultura Pep Tur.

Per la seva part, Fanny Tur ha indicat que l’Institut d’Estudis Baleàrics ha pogut portar a termini l’edició del catàleg així com a fer possible l’itinerància de l’exposició, complint així la seva funció de difusió de l’art fet a les illes.

Finalment, Andreu Carles López Seguí, fill del pintor i comissari de la mostra i coordinador de l’edició del catàleg, ha agraït a l’Ajuntament d’Eivissa i a la Conselleria de Cultura la seva implicació en l’organització de l’exposició i l’edició del catàleg.