Mai 20, 2019

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Walt WhitmanLa Biblioteca Municipal d’Eivissa dedica el mes de maig a l’escriptor Walt Whitman en el bicentenari del seu naixement.

Walter Whitman va néixer el 31 de maig de 1819 a West Hills, Long Island, Nova York. Fill de mare holandesa i pare britànic, va ser el segon de nou fills i immediatament va ser anomenat "Walt" per distingir-lo del seu pare. De família humil, va treballar en diversos oficis fins a decantar-se pel periodisme. Fou director de periòdics a Nova York i més tard a Nova Orleans. Nomenat director del Brooklyn Eagle en 1846, va romandre en el càrrec només dos anys a causa de la seua disconformitat amb la línia obertament proesclavista defensada pel diari.

Enamorat de la llibertat, partidari de Lincoln i dels demòcrates i exponent de la vitalitat del seu país, Whitman representa l’intent d’una nova poesia popular. Quan va esclatar la Guerra de Secessió, va anar d’hospital en hospital i de campament en campament a la recerca del seu germà desaparegut en la batalla. L’impacte d’aquest conflicte el va canviar per sempre i el va inspirar a l’hora d’escriure els seus diaris, Democratic Vistas (1871) i Specimen Days (1882), però també a l’hora de rebutjar tot el que havia dut a terme fins aleshores. La primera edició de la seua gran obra, Fulles d'herba (Leaves of grass), va veure la llum l’any 1855.
Aquesta primera edició (hi hauria vuit en vida del poeta) constava de dotze poemes, tots ells sense títol, i va ser el mateix Whitman qui es va encarregar d'editar i de portar a la impremta. Dels mil exemplars de la tirada, Whitman va vendre pocs i va regalar la majoria. El poeta va continuar revisant i modificant aquesta obra fins a la mort.

Fulles d’herba (1855), aconseguí una renovació dràstica de la poesia nord-americana per la seua dicció distinta de tot el que s’havia fet anteriorment, pels seus ritmes irregulars i pel fet d’escollir la pròpia autobiografia com a tema, alçant-se com a cantor d’un país nou, amb una fe extraordinària en la llibertat, la iniciativa privada i el valor de l’erotisme.

Whitman és considerat un dels més grans poetes americans de tots els temps, i la seua influència encara perdura. Entre els escriptors que s’han vist marcats per la seua obra figuren Rubén Dario, León Felipe, D. H. Lawrence, Fernando Pessoa, Federico García Lorca, Jorge Luis Borges, Pablo Neruda, entre altres. En 1865 va escriure el famós poema O Captain! El meu Captain! (Oh, Capità! El meu Capità!) en homenatge a Abraham Lincoln després del seu assassinat.

Recentment s’ha descobert que és l’autor de Life and Adventures de Jack Engle, publicada en 1852 al Sunday Dispach de Nova York.
La seua obra s'ha traduït a més de 30 idiomes. Fou traduït al català i al castellà pel mallorquí Cebrià de Montoliu i de Togores.
Whitman va morir a Camdem, Nova Jersey l’any 1892.

Enllaç a:
· Guia de lectura en pdf