Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Joan Escandell TorresLa Biblioteca Municipal d’Eivissa dedica el mes de gener, dins el cicle l’escriptor del mes, a l’il·lustrador Joan Escandell Torres amb motiu de l’aniversari de 60 anys com a dibuixant.

Joan Escandell Torres va néixer a Eivissa, al barri de sa Penya, l’any 1937. Als 9 o 10 anys començà a dibuixar historietes d’acció. Va realitzar els seus primers estudis a Sa Graduada d’Eivissa i als dotze anys, entrà a estudiar a l'Escola d’Arts i Oficis on va aprendre les bases del dibuix. S’establí a Barcelona, on començar a treballar com a dibuixant de còmic per a l’Editorial Bruguera a principis dels anys 60.

Es va consolidar professionalment en sèries com El Jabato, El Capitán Trueno, i també amb sèries pròpies com Sargento Fúria o Astromán. Va il·lustrar setze volums de les Joies Literàries Juvenils, on va crear, entre altres, personatges com Davy Crockett, Ivanhoe o Robinson Crusoe. Els seus dibuixos són publicats arreu del món, principalment a França, Anglaterra i Itàlia. Dins la seua producció per a l’estranger, realitzà a França el còmic d’herois de l’espai Antarès, personatge de creació pròpia que va tenir molta acceptació entre els francesos. Als anys vuitanta, començà a fer diverses històries per a Walt Disney com La Ventafocs, El Rei Lleó, Tarzan, Dumbo o Pocahontas, entre d’altres. Als anys 90 va crear un personatge de ciència ficció, He-Man, per a Comicon, on també va desenvolupar la sinopsi i els guions de les històries.

Per als Estats Units va fer una creació pròpia de dibuixos eròtics femenins de molta qualitat. També ha fet històries romàntiques editades a Noruega, imatges per a pòsters, dibuixos per a llibres i revistes infantils de Disney, i personatges com Bibitina per a Alemanya i Dinamarca, entre altres. Els seus personatges són el model arquetípic del còmic de qualitat editat durant el període franquista. La seua obra apareix als catàlegs Catálogo de la exposición General de Autores Españoles (Primer Saló del Còmic i la Il·lustració de Barcelona), al Catàleg de l’Exposició General d’Autors (Quart Saló del Còmic i la Il·lustració de Barcelona), i al catàleg de l’exposició Mar de fons de l’Institut d’Estudis Baleàrics, 2014.

L’any 2011 es va presentar al Centre Cultural de s’Alamera l’exposició «Joan Escandell, 50 anys de tebeos 1959-2009» que recollia el més destacat de la seua trajectòria. La Biblioteca Municipal d’Eivissa va acollir l’any 2017 la presentació de la novel·la gràfica de Joan Escandell i Lluís Ferrer Ferrer: Dias oscuros, de l’Editorial Apache Libros. És la versió còmic de la novel·la homònima que Lluís Ferrer Ferrer va publicar en 2015. Escandell es va encarregar de plasmar en vinyetes la trama, basada en un fet real que va ocórrer a Eivissa durant la Segona Guerra Mundial. També en 2018, Lluís Ferrer Ferrer i Joan Escandell van presentar  a la biblioteca el còmic Història d’Eivissa i Formentera, publicada en format de luxe, a gran mida i amb tapa dura també per l’Editorial Apache Libros, amb el suport de l’ILLENC.

L’any 2017, Escandell va ser guardonat en el Premis Historieta del Diario de Avisos en la categoria «Totalitat obra realista».

Durant aquest mes, la Biblioteca Municipal de Can Ventosa mantindrà una exposició amb les obres de l’il·lustrador Joan Escandell Torres.

Font: Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, vol. 14, premsa local (Diario de Ibiza, La Prensa de Ibiza i Proa) i www.tebeosfera.com

Enllaç a:
· Guia de lectura en pdf